Hlavní obsah

Rathův komplic chce také ven z vězení

Foto: Jan Handrejch / Právo / Profimedia, Profimedia.cz

Petr Kott při soudním jednání v kauze Rath.

Reklama

Stejně jako odsouzený bývalý hejtman David Rath požádal o podmíněné propuštění z výkonu trestu také Petr Kott. Rath byl propuštěn, v Kottově případu zatím soud nerozhodl.

Článek

Další z hlavních odsouzených v rozsáhlém korupčním případu kolem veřejných zakázek ve středních Čechách se chce dostat podmíněně z vězení.

Podobně jako ústřední postava kauzy David Rath, který se dostal na svobodu už v květnu, požádal nyní o podmíněné propuštění z výkonu trestu bývalý poslanec Petr Kott. Jako odsouzený za korupci si za mřížemi odpykává osmiletý trest. Žádost poslal k brněnskému městskému soudu na konci minulého týdne.

„Obdrželi jsme žádost pana Kotta na podmíněné propuštění z výkonu trestu odnětí svobody,“ potvrdila to Seznam Zprávám mluvčí brněnského městského soudu Petra Láníčková. „Zatím ve věci není nařízeno žádné veřejné zasedání,“ doplnila.

Kottův advokát Tomáš Sokol o žádosti svého klienta nevěděl. „Odsouzení si podávají žádosti prostřednictvím věznice. To je nová úprava. Já tedy nevím, zda si kterýkoliv klient návrh podal, i když zpracováváme podklad,“ uvedl advokát Sokol.

Petr Kott si trest za korupci odpykává v brněnské věznici Bohunice. Jako lékař mimo jiné pomáhá ve zdejší nemocnici.

Ve vězení ještě dále zůstává také jeho manželka Kateřina Kottová. Ta podle mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 6 Zuzany Barochové zatím žádost o podmíněné propuštění nepodala.

Petr a Kateřina Kottovi byli stejně jako David Rath odsouzeni ve dvou větvích korupční kauzy kolem zmanipulovaných zakázek ve Středočeském kraji. Podle soudu si společně na přelomu let 2011 a 2012 domlouvali úplatky za zmanipulování tendrů ve Středočeském kraji za stovky milionů korun.

Policie během prověřování této kauzy zjistila, že manželé Kottovi přebírali miliony v hotovosti a vždy je obratem odvezli k sobě domů do vily v Rudné u Prahy. Pak je dělili mezi další aktéry kauzy.

Manželům Kottovým a Davidu Rathovi detektivové po jejich zadržení v květnu 2012 zajistili přes 55 milionů korun.

Co zajistila policie u Ratha a spol.?

  • Davidu Rathovi zabavila policie zhruba 22 milionů korun. Z toho bylo sedm milionů v krabici od vína. Dalších 8,6 milionu korun a přes jeden milion eur bylo v domě Ratha. K 10 milionům, které se našly u něho doma, se ale poté přihlásil jeho otec Ratmír Rath. Na účtu Rathova advokáta pak policie zablokovala asi pět milionů.
  • Kateřině a Petru Kottovým zajistila policie při domovní prohlídce přes 40 milionů. Většinu z této částky – asi 35 milionů – měli ve svém domě, další peníze pak na bankovních účtech a také v akciích.
  • Přitom objem peněz, které jim policie zajistila, nemusel odpovídat tomu, co se skupině kolem Ratha podařilo z veřejných rozpočtů získat. Podle jednoho z odposlechů se Kateřina Kottová (dříve Pancová) chlubila svému současnému manželovi Petrovi, jak už získala mnohem více, než plánovala.
  • „Když jsem začala ty peníze vydělávat, byla jsem z toho opravdu nadšená. A říkala jsem si: ‚Chci vydělat 50 milionů.‘ To byla moje meta. Jsem si říkala, že když to vydělám, nebudu mít strach, že nebudu žít v nouzi. A vem si, dneska mám takových 65,“ prohlásila Kateřina Kottová na tajně pořízené nahrávce.

A zatímco Kottovy následně poslal soud nejprve na šest let do vězení, Rathovi vyměřil sedmiletý trest. Ve druhé větvi pak všem třem soud trest zvýšil – na osm let.

Takže Kottovi dostali dva roky navíc, Rathovi se trest zvýšil jen o rok. Proto se Rath dostal na svobodu dříve. Už letos v květnu.

Soudy přitom v minulosti konstatovaly, že David Rath měl při páchání trestné činnosti při manipulování veřejných zakázek roli nejdůležitější.

Reklama

Doporučované