Hlavní obsah

Soud potrestal tři účastníky hromadné bitky mezi Ukrajinci a Romy

Foto: Radek Cihla, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Soud neveřejně odsoudil tři aktéry rvačky, která letos v létě rozdmýchala v Pardubicích emoce mezi Romy a Ukrajinci. Proti rozhodnutí mohou podat odpor. V takovém případě by případ řešil soud ve veřejném hlavním líčení.

Článek

U pardubického okresního soudu padly tresty za hromadnou rvačku, při níž se střetlo zhruba dvacet lidí a zůstali po ní i zranění.

Kvůli násilnému incidentu, který v Pardubicích rozdmýchal letos na začátku prázdnin emoce mezi Romy a Ukrajinci, byli obžalováni za přečin výtržnictví tři jeho aktéři.

Pardubický soud o trestech rozhodl – jak potvrdil Seznam Zprávám jeho mluvčí Karel Gobernac – takzvaným trestním příkazem. Tedy bez veřejného projednání.

„Trestní příkazy ještě nebyly doručeny obžalovaným, nelze proto říct, jak soud rozhodl,“ řekl mluvčí Gobernac. Doplnil však obecně, že trestním příkazem není možné obžalované odsoudit k trestu ve vězení. Obžalovaní tak podle něho mohli být odsouzeni trestním příkazem k podmíněnému trestu, peněžitému trestu, nebo k veřejně prospěšným pracím.

Podle právní kvalifikace uvedené v obžalobě přitom bylo možné vynést trest až dvou let vězení. Tím, že soudce je odsoudil trestním příkazem, ale možnost maximální možné trestní sazby předem vyloučil.

V případě, že nepravomocně odsouzení nyní podají proti rozhodnutí pardubického soudu takzvaný odpor, uskuteční se veřejné hlavní líčení u pardubického okresního soudu.

Svědkové potyčky, kterou se soud zabýval, v červenci popisovali, že Romové se s Ukrajinci setkali v hospodě St. Patrick, která stojí u rušné silnice v centru Pardubic. Nejprve na sebe podle tamního číšníka pokřikovali, cizinci poté z hospody odešli, ale když se po několika hodinách vrátili, vzplál už fyzický konflikt.

Jeden ze zraněných Romů krátce po rvačce pro server Romea.cz uvedl, že byli Romové napadeni. Tvrdil, že ho chtěli cizinci během rvačky říznout nožem, což dokládal řeznou ranou se dvěma stehy v obličeji.

V Pardubicích po potyčce uspořádali místní Romové veřejný protest za svoji bezpečnost.

Reklama

Doporučované