Hlavní obsah

Úředník hygieny upozornil na milionovou škodu. „Pak mě vyhodili,“ říká

Foto: Vojtěch Blažek

Jiří Pěkný se stal v minulosti na pražské hygieně obětí vydírání. Bývalý ředitel Jan Jarolímek na něj tlačil, ať mu odevzdává část odměn. Jarolímek za to dostal u soudu podmínku.

Reklama

Úřad podle odborů šidil úředníky na stravném při práci v terénu. Hygiena ale trvá na tom, že vše bylo v pořádku.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Na pražské hygieně se rozhořel ostrý spor mezi vedením a odboráři. A to kvůli vážnému podezření, že úřad fakticky šidil zaměstnance při vyplácení stravného a při jazykových kurzech.

Škoda podle odborů dosáhla zhruba k milionu. A úředník, který na nesrovnalosti upozornil, přišel o místo a dnes se jako jeden z prvních státních zaměstnanců snaží dostat – podle nového zákona – do programu na ochranu oznamovatelů protiprávního jednání.

O co se jedná: Jiří Pěkný, šéf odborů pražské hygieny, odhalil, že úředníci nedostávají při služebních pochůzkách zaplaceno stravné tak, jak nařizují předpisy.

Když je hygienik v terénu déle než pět hodin, například na kontrole restaurace, dostává podle zavedené praxe jednu stodvacetikorunovou stravenku. Odborář Pěkný si ale prošel zákony a zjistil, že správně mají úředníci dostávat hotové peníze.

Problém je totiž v tom, že na stodvacetikorunovou stravenku si přispívají sami úředníci. Což pak při počtu služebních pochůzek – jen od ledna roku 2022 do ledna 2024 jich bylo skoro 4500 – naskakuje do velkých částek.

Na stravenky se navíc přispívá také z takzvaného fondu kulturních a sociálních potřeb. Tedy z fondu určeného na různé benefity, v němž má hygiena ročně asi 1,1 milionu. A tento fond, jak tvrdí odboráři, právě kvůli chybnému vyúčtovávání stravného přicházel o peníze.

Dvojí škoda, říká odborář

Podle odborářů tak jen za poslední roky vznikla škoda kolem 700 tisíc. Odbory už také vyzvaly úředníky, ať si požádají o vrácení peněz. Šéf odborů Pěkný chce zpět asi 4500 korun.

„Takhle to přeci nejde. Lidé vlastně dotují ze svého náklady stravování, které jim má zajišťovat zaměstnavatel. A ještě se jim tenčí fond na benefity. To všechno v situaci, kdy rozpočet hygieny je dlouhodobě napjatý,“ říká Jiří Pěkný.

Kauza Jiřího Pěkného - vydírali ho

Jiří Pěkný, šéf odborů pražské hygieny, se stal v roce 2018 obětí vydírání. Tehdejší ředitel úřadu Jiří Jarolímek a jeho dva podřízení na Pěkného tlačili, ať Jarolímkovi nosí až desítky tisíc měsíčně. A to z odměn, jež mu ředitel přiznává, nebo z vybraných úplatků od majitelů kontrolovaných restuarací. Ředitel Jarolímek za to dostal později u soudu podmínku.

K tomu objevil ještě jednu podobnou nesrovnalost: úředníci měli možnost chodit v pracovní době na jazykové kurzy, na něž opět přispíval sociální fond. Ani to však podle odborů zákon nepovoluje.

Peníze z fondu totiž mají sloužit na benefity, a ne jazykové vzdělávání, jímž si úředníci zvyšují kvalifikaci. Opět – odbory jen za loňský rok spočítaly škodu za 220 tisíc.

Ředitelka pražské hygieny Zdeňka Shumová nejdřív slíbila Seznam Zprávám rozhovor, poté si ho ale rozmyslela a vyžádala si otázky, na které písemně odpověděl její mluvčí.

V odpovědích hygiena uznala u jazykových kurzů chybu. „Po konzultaci s Ministerstvem zdravotnictví byla přijata příslušná opatření k nápravě,“ řekl mluvčí Zbyněk Boublík.

Hygiena: Je to zveličené

U proplácení stravného při práci v terénu však hygiena trvá na tom, že postupuje přesně podle zákona.

Mluvčí Boublík sdělil, že odborář Pěkný „záležitost zveličuje a medializuje“. „Proto celou věc Hygienická stanice hlavního města Prahy ani nemůže detailněji komentovat,“ dodal mluvčí.

Jenže odboráři mají dokumenty potvrzující, že vedení hygieny zákon porušuje.

Požádali o stanovisko Ministerstvo vnitra – jako garanta služebního zákona, pod nějž úředníci spadají. A ministerstvo věc jasně uzavřelo s tím, že stravenka při pěti a vícehodinové práci v terénu neobstojí. „Poskytnutí stravného má vždy přednost,“ uvedlo v právním rozboru, který Seznam Zprávy prostudovaly.

Velmi podobně zní ohledně stravného i písemný názor Ministerstva financí, podle něhož je navíc ve hře, že hygiena bude muset 220 tisíc utracených za jazykové kurzy v rozporu se zákonem vrátit státu. A navrch zaplatit pokutu ve stejné výši.

A přišel konec

Odborář Pěkný říká, že od loňského léta, kdy odmítal připojit svůj podpis na faktury za jazykové kurzy (ty, jež podle něj neměly být placené ze sociálního fondu), mu začaly v práci problémy.

Na hygieně pracoval jako vedoucí oddělení – na místě, kde zaskakoval za kolegyni na mateřské dovolené. „Ale celou dobu jsem byl, dokonce před svědky, ujišťovaný, že i po jejím návratu na hygieně zůstanu,“ tvrdí Pěkný. V listopadu mu ale – opět jde o Pěkného tvrzení – vedení sdělilo, že původní dohoda už neplatí.

Jiří Pěkný si to dává do souvislosti s tím, jak začal vystupovat proti vedení hygieny, které ale jakoukoli odvetu odmítá. „V personálních otázkách Hygienická stanice hlavního města Prahy vždy zásadně postupuje v souladu s platnými právními předpisy,“ řekl mluvčí Boublík.

Odborář se každopádně rozhodl využít zákona o ochraně takzvaných whistleblowerů neboli oznamovatelů protiprávního jednání. Zákon je brání například právě proti sankcím a zaručuje prošetření jejich oznámení.

Jak ukazují další dokumenty, Jiří Pěkný vše oznámil na Ministerstvo spravedlnosti. Proč tam? Každá organizace sice musí mít podle tohoto zákona, účinného od loňského srpna, svůj systém přijímání těchto podání. Pražská hygiena to nesplnila, zavedla ho až v polovině letošního února.

Zdržení mluvčí Boublík vysvětluje „obsáhlým vnitřním připomínkovým řízením“.

Reklama

Související témata:
Stravné
Zdeňka Shumová

Doporučované