Hlavní obsah

Z Rajchlova klubu zmizely pozemky za desítky milionů. Teď je zabavuje stát

Foto: MICHAL SVÁČEK / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Jindřich Rajchl.

Reklama

Pořadatel demonstrací proti bídě Jindřich Rajchl figuruje v kauze nelegálního převzetí tenisového spolku, jemuž následně zmizely pozemky za 60 milionů. Spolupracovník Rajchla za to dostal 4,5 roku vězení.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Kurty na pražském Libeňském ostrově desítky let sloužily tenistům TJ Karlín Tesla. Vlastnil je stejnojmenný spolek řízený sportovními nadšenci.

Dnes tam ale antuka zarůstá plevelem. A v úterý reportéři Seznam Zpráv na místě potkali státní úředníky, kteří pozemky - naposledy znalcem oceněné na zhruba 60 milionů - zabavovali.

Státu propadly jako výnos z trestné činnosti.

Sportovci, kterým je dnes často přes sedmdesát, se vrácení sportoviště zatím u soudů pokoušejí domoci marně. „Ty kurty jsou zničené. Pozemek celý zplundrovaný a my už nevíme, co máme dělat,“ popsal za hráče-veterány dlouholetý člen tenisového klubu Jaroslav Merta, jeho někdejší předseda.

O lukrativní půdu ideální pro výstavbu bytů a kanceláří je připravilo nepřátelské převzetí jejich spolku. Odehrálo se to za pomoci nových členů, které soudy později označily za falešné. V kauze podstatnou roli sehrál Jindřich Rajchl, který dnes pořádá demonstrace proti bídě.

Jak plyne z pátrání Seznam Zpráv, případ vyšetřovala policie. Soudy nakonec poslaly na 4,5 roku do vězení Rajchlova spolupracovníka Pavla Ryvolu, který jako neprávoplatný šéf TJ Karlín Tesla podepsal prodej pozemků klubu developerovi. Za zhruba desetinu jejich skutečné ceny.

Šedá eminence Rajchl

Dlouholetí sportovci, kteří kurty zbudovali v 70. letech, když jim bylo dvacet, o pozemky bojují od roku 2013, kdy o ně přišli.

Tehdy jejich TJ Karlín Tesla zaznamenala náhlý příval zájemců o členství, často přespolních. Pak pro dlouholeté tenisové veterány nastalo překvapení.

S pomocí nových stanov je Ryvola z klubu dostal a už jen nově příchozí členové odhlasovali, že bude nejlepší, když Tesla kurty, bez kterých nemůže fungovat, prodá.

Mezi nově přihlášenými zájemci o členství ve spolku byli i Rajchl a pět členů jeho rodiny. Dva z nich si na karlínské kurty dojížděli zahrát z Pardubic, jak později Rajchl dle Reportérů ČT vyprávěl u soudu.

Podle Jaroslava Merty vnímali dlouhodobí členové klubu Jindřicha Rajchla jako jakéhosi muže v pozadí běhu událostí, které vedly k tomu, že jim pozemky skupina lidí vyfoukla pod rukama.

„Já tomu říkám šedá eminence. Byl v pozadí těch schůzí, na kterých se rozhodovalo o tom prodeji,“ popsal Merta s tím, že Rajchl podle něho udržoval úzký kontakt s Ryvolou. Z exekučního rejstříku plyne, že Ryvola už v té době čelil třem exekucím, které dnes mají hodnotu zhruba milion.

Jindřich Rajchl dodnes z ničeho obviněn nebyl, v kauze zůstává svědkem. Podnikatel, který zároveň provozuje advokátní praxi, na dotaz reportérů jakýkoliv podíl na nekalostech odmítl.

Kdo je Jindřich Rajchl?

  • Po Ladislavu Vrabelovi další muž, kterému se podařilo na Václavské náměstí dostat tisíce protestujících proti vládě.
  • Organizátoři víkendové akce tvrdili, že protestují proti bídě. Část účastníků následně zaútočila na policii při pokusu strhnout z Národního muzea ukrajinskou vlajku. Rajchl tvrdil, že to vyprovokovala policie. Ta to ale vyvrátila zveřejněním videa.
  • Rajchl založil stranu PRO (Právo - Respekt - Odbornost). Předtím neúspěšně kandidoval na předsedu hnutí Trikolora. Rajchl Seznam Zprávám dříve přiznal, že byl spojkou mezi hnutím a lobbistou a někdejším členem ODS Tomášem Hrdličkou. Rajchlova žena podle serveru Hlídač státu Trikoloře darovala více než 1,6 milionu korun.
  • Působí jako právník, obhajoval například bývalého stíhaného fotbalového bosse Františka Chvalovského, kterému pomohla až Klausova amnestie.
  • Dělal i kariéru ve vedení vrcholového fotbalu. Ocitl se v podezření ze střetu zájmů, když v roce 2010 jako místopředseda Českomoravského fotbalového svazu podpořil projekt „Bezpečná fotbalová branka“. Nový prototyp pro svaz vyvinula společnost, v jejímž čele byl Rajchlův společník z jiných firem. Šlo o byznys v řádu desítek milionů korun.
  • Rajchl působil také jako šéf českého zastoupení internetové hazardní společnosti Bwin. Stát kvůli chybějící národní licenci její podnikání považoval za ilegální. Společnost se nakonec z českého trhu stáhla.
  • Během pandemie covidu-19 byl Rajchl svolavatelem nebo řečníkem na řadě demonstrací proti vládním opatřením. Jeho žena zároveň vlastní podíl ve dvou restauracích, kterým stát podle Hlídače státu vyplatil miliony na covidových kompenzacích.
  • 3. září 2022 se účastnil demonstrace Česká republika na 1. místě, kde prohlásil, že pražský primátor Zdeněk Hřib „nechal vypnout“ kamery. Hřib to následně odmítl a informaci označil hoax.

Porsche a mercedesy vedle skládky

Nejprve se Jindřich Rajchl snažil popřít i to, že by se členy klubu stali jeho příbuzní. Vzápětí po konfrontaci s předchozími svědectvími u soudu vyjádření změkčil.

„Prostě to bylo tak, že pan Ryvola chtěl navýšit počet členů. Přišel za těmi, kteří tam hráli tenis, požádal je a kdo chtěl, zaplatil členský poplatek. To, že chodím hrát tenis se svými příbuznými, je asi docela normální, ne?“ říká Jindřich Rajchl.

Náhlých zájemců, kteří v roce 2013 pocítili potřebu hrát tenis v areálu, se ale našly více než dvě desítky. Jaroslav Merta v této souvislosti zmiňuje, jak na poměrně zanedbaný Libeňský ostrov, kde jejich klub sousedil se sběrným dvorem, najely jednoho dne desítky luxusních vozů.

„Když vypukla schůze těch falešných členů, přijeli tam ti poršáci a mercedesy. Samá drahá auta. My jsme jenom žasli,“ vzpomíná Jaroslav Merta.

Společně se svými dlouholetými kolegy z klubu vypadl. Nemohli nebo nechtěli platit členské poplatky, které Ryvola skokově navýšil.

+1

Předseda tenisu Rajchl

Noví členové klubu pak Ryvolovi schválili, aby se kurtů zbavil. Převod parcel podepsal za zhruba šest milionů korun, tedy desetinu jejich hodnoty. „Já u toho prodeje nebyl,“ ohrazuje se dnes Jindřich Rajchl. Více to komentovat odmítl.

U soudů ale prodejní cenu po letech hájil jako výhodnou. Argumentoval mimo jiné údajnou dohodou, dle níž na prodané půdě budou moci tenisté hrát deset let zadarmo.

Povoláním advokát se pak v roce 2017 nechal po Ryvolovi, po němž už tehdy šla policie, zvolit do funkce předsedy spolku.

Dle zápisu v obchodním rejstříku se následně Rajchl pokoušel bránit tomu, aby se původní oprávněné vedení mohlo do funkce vrátit.

Rajchl rovněž navrhoval vyrovnání s developerskou firmou, které by jí mohlo pomoci si pozemky nechat. Reportérům se podařilo dohledat, že tři ze čtyř dalších členů vedení klubu, které tehdy z „důvodu právní jistoty“ členové pod vedením Rajchla zvolili, figurovali v jeho firmách nebo jde o příbuzné jeho spolupracovníků.

Foto: Seznam Zprávy

Záznam ze schůze, na níž se neprávoplatný předseda Rajchl pokusil zabránit navrácení spolku právoplatným členům.

Ryvolovu obranu v trestní kauze zmizelých pozemků v roce 2020 definitivně zamítl Nejvyšší soud.

„Obviněný zjevně směřoval veškeré své kroky k tomu, aby vyvedl cenný lukrativní majetek z občanského sdružení o relativně málo členech na spřízněné developerské subjekty zabývající se obchodováním s realitami, případně projekty na výstavbu bytových a obchodních domů, což byl zjevně konečný cíl celého snažení,“ praví se v rozsudku, který mají reportéři k dispozici.

Krom toho, že poté už bývalý předseda klubu Ryvola šel do vězení, jeho kroky, které od roku 2013 dělal, soud prohlásil za nicotné. Rajchl tak přišel o post předsedy TJ Karlín Tesla. Ti, kdo ho do něj zvolili, totiž podle soudů nikdy nebyli členy spolku, a tak těžko mohli vybírat jeho vedení.

Bydliště na úřadě, deset exekucí

Vrácení spolku se pak soudně domohli veteránští sportovci. Klub je ale už jen prázdnou schránkou bez kurtů, bez nichž postrádá smysl. Stát sice pozemky developerské firmě zabavil, ale jak dopadnou soudy, v nichž se TJ Karlín Tesla pokouší od roku 2016 domoci vrácení pozemků, není jasné.

Mezitím se škodu s úroky spolek snaží vymáhat po Ryvolovi, který je kvůli tomu v exekuci dosahující téměř 80 milionů. Ryvolu se reportérům kontaktovat nepodařilo, ač brány vězení už opustil. Oficiální bydliště má na úřadě a exekuční resjtřík na něj eviduje dalších devět exekucí.

„Dokud byl ve vězení, něco trochu splácel. Dohromady poslal asi 18 tisíc. Od té doby, co je venku, tak už ani korunu,“ říká za klub Merta.

Tenis se v areálu už léta nehraje. Areál má dnes jen jediného uživatele - správce, který bydlí v chátrající budově, kterou sportovci původně v akci Z postavili jako klubovnu.

„Ti šmejdi přišli a celé to tady zabrali,“ řekl v úterý na místě na adresu úředníků z Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Do čtvrtka prý musí areál vyklidit.

„Kdyby tam někdo chtěl dělat kurty, musel by to celé znovu zbagrovat a udělat je z gruntu nové,“ říká s povzdechem veterán klubu pětasedmdesátiletý Jaroslav Merta.

A jaký pocit z toho, jak dopadl tenisový klub, jehož byl dle obchodního rejstříku po čtyři roky neprávoplatným předsedou, má Jindřich Rajchl?

„Snažíte se vyhrabat špínu tam, kde není. Takový z toho mám pocit,“ uvedl pro Seznam Zprávy předseda strany PRO Rajchl a položil reportérům telefon.

Jak sportovci přišli o pozemky za desítky milionů

  • Pavla Ryvolu si původně zvolili členové spolku v roce 2013 do pětičlenného vedení. Následný příběh popsaly v rozsudku soudy.
  • Ostatní členové vedení po něm chtěli důkazy, že se úmyslným nadhodnocením opravy oken nepokusil ze spolku vyvést peníze do spřátelené firmy. Ryvola tak svolal mimořádnou schůzi. Na ní ale místo vysvětlování nechal zbývající členy vedení odvolat.
  • Dlouholeté členy spolku v té chvíli přehlasovali lidé, které na zasedání Ryvola přivedl a vydával je za nové členy. Soudy ale později konstatovaly, že tito lidé členy vůbec nebyli, protože jejich přijetí v rozporu se stanovami předtím neschválilo vedení.
  • „Dále probíhaly další členské schůze, jejichž cílem bylo (v podstatě nepřátelsky) ovládnout spolek Ryvolou za pomoci jemu spřízněných osob a oslabení pozice či úplné vyloučení členů dosavadních,“ shrnuje soud. Ryvola mimo jiné nechal zvýšit roční poplatky, takže si je mohli dovolit už jen noví movití členové. Ty původní mohl vyloučit.
  • Na další schůzi, už jen za pomocí nových členů, Ryvola nechal odhlasovat prodej kurtů a budovy developerovi. A to za 5,8 milionu. Reálna cena podle znalců byla téměř 58 milionů.

Reklama

Doporučované