Hlavní obsah

Za Babiše se porušovala mlčenlivost, uvedlo ministerstvo k „zakleknutí“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Roli Andreje Babiše v kauze zajišťovacích příkazů na firmu FAU by měla podle Ministerstva financí prověřit policie.

Reklama

Z kauzy zajišťovacích příkazů na společnost FAU podle Ministerstva financí plyne, že se v éře Andreje Babiše na poradách vedení nedodržovala mlčenlivost. Úřad je připraven poskytnout součinnost policii.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Andrej Babiš čelí nově oživenému podezření, že v době, kdy byl ministrem financí, vyvíjel tlak v případu přerovské společnosti FAU, která překážela jeho zájmům.

Že ho jako ministra zajímal případný zánik firmy, která vlastnila klíčovou železniční vlečku v areálu jeho chemičky Precheza, prozradil Babiš sám ve dnes už legendární tajně pořízené nahrávce zveřejněné v roce 2017 twitterovým profilem Skupina Šuman.

„Já jsem zprivatizoval Prechezu v roce 1997 a oni před privatizací vyčlenili vlečku. Takže vlečka v mojí chemičce patří těm zmrdům… Ti naši klekli na to FAU Přerov, takže to je v insolvenci, obstavené účty,“ říká tam jako ministr financí.

Nově podezření, že si v politické funkci vyřizoval obchodní účty, oživili jeho tehdejší podřízení z celní správy - když u soudu s firmou FAU a pak i do bloku reportéra Seznam Zpráv potvrdili Babišův nadstandardní zájem o případ a také vlastní ne zcela obvyklé postupy motivované právě tlakem shora.

„Prostě se řešilo na poradách, kdo vydá zajišťovací příkazy, jakým způsobem se vydají. Takže samozřejmě se to probíralo,“ vzpomněl si v rozhovoru pro Seznam Zprávy Milan Poulíček na to, za jakých okolností se Babiš na společnost FAU ptal.

„Generální ředitel Poulíček nám na poradě vedení řekl, že se ho ministr financí Babiš při dvou příležitostech na firmu FAU s. r. o. ptal,“ potvrdil další zdroj.

Současné vedení Ministerstva financí v tom vidí porušení zákona.

„Jak vyplývá z vašich článků, na poradách vedení Ministerstva financí v době, kdy byl ministrem Andrej Babiš, se jmenovitě řešily případy, kterými se zabývala Finanční správa a nedodržovala se, jak se zdá, mlčenlivost daná zákonem,“ uvedla pro Seznam Zprávy ředitelka odboru vnějších vztahů a komunikace Ministerstva financí Michaela Lagronová.

Doplnila, že nyní se zákon na ministerstvu rozhodně dodržuje. „O konkrétních případech, kterými se zabývá Finanční správa, se na poradách vedení za žádných okolností nemluví.“

A co na to Andrej Babiš? Jako v minulých dnech odpověděl osobním útokem na reportéra Seznam Zpráv Janka Kroupu, který o vývoji v kauze FAU s. r. o. zveřejnil nová zjištění.

„Váš mafiánský kolega se snaží pomáhat lidem, kteří okradli stát na daních o 250 mil. Kč a stojí před soudem. Doufám, že to dělá z nenávisti vůči mně a ne za peníze…,“ odepsal na dotazy místo věcné odpovědi předseda hnutí ANO, který je sice nyní řadovým poslancem, ale podle průzkumů může opět - osobně, nebo prostřednictvím loajálních spolupracovníků z hnutí - získat vládní moc.

Na tahu by měla být policie

Začátkem týdne zpozorněli kvůli těmto podezřením i koaliční politici. Někteří z nich hovořili o tom, že by měl zjištění Seznam Zpráv ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) prověřit.

„Neumím si představit, že by se závažnými zjištěními ministr financí nezabýval,“ uvedla předsedkyně TOP 09 a šéfka Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

„Obrátím se na ministra financí pana Stanjuru a požádám ho, aby prověřil rozsah a relevantnost těchto podezření,“ napsal v SMS místopředseda vlády a předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Resort se k tomu ale nechystá. Podle něj by se do věci měly vložit „orgány činné v trestním řízení“.

„Pokud ty budou potřebovat jakoukoliv součinnost s Finanční správou či Ministerstvem financí, samozřejmě ji bezodkladně a v maximální míře poskytneme,“ napsala v e-mailu pro Seznam Zprávy Lagronová.

Policie je připravena

Že by případ měl začít policii zajímat, si myslí i advokát Jiří Kučera.

„Policie už nepotřebuje víc k prošetření podezření ze spáchání trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby,“ napsal tento týden na twitter.

Policejní prezidium k tomu uvedlo, že „zmiňovaný případ“ už v minulosti policie prověřovala a nakonec jej odložila. Je ale možné, že se k němu vrátí.

„Je samozřejmé, že pokud se v rámci aktuálního projednání před soudem objeví nové skutečnosti, tak jsme připraveni se věcí opět zabývat,“ uvedl mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík.

Před olomouckým soudem čelí společnost FAU obvinění z daňových podvodů při obchodu s benzínem. Státní zástupce Karel Studený, který případ dozoruje, se v souvislosti s Andrejem Babišem bude zabývat podnětem z podezření pro křivou výpověď. Předseda hnutí ANO byl totiž předvolán jako svědek a při výslechu zprvu například tvrdil, že firmu FAU vůbec nezná.

Podezření ze zneužití pravomoci úřední osoby, o němž mluví advokát Kučera, by ale podle žalobce Studeného měli prověřit kolegové v Praze.

„Pokud jde o vaše zjištění týkající se tehdejšího generálního ředitele celní správy Milana Poulíčka, tak k tomuto jednání mělo zjevně dojít v sídle generálního ředitelství cel, které se nachází v Praze. Z tohoto důvodu by místně příslušným k prověřování případné trestné činnosti mělo být státní zastupitelství v Praze,“ napsal Seznam Zprávám žalobce Studený.

Reklama

Doporučované