Hlavní obsah

Odmítáte vinu? „Samozřejmě.“ Soud řeší obžalobu Cimického

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Psychiatr Jan Cimický čeká na začátek soudu.

Reklama

aktualizováno •

Příspěvek na facebooku spustil v roce 2021 lavinu svědectví o sexuálním násilí. Po více než dvou letech se kauza dostává k soudu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Obvodní soud pro Prahu 8 začal projednávat případ psychiatra Jana Cimického, který čelí obžalobě ze čtyř znásilnění a 35 případů vydírání. Cimický dorazil k soudu s předstihem. Na otázku, zda stále odmítá vinu, odpověděl „samozřejmě“. Další komentář neposkytl.

Cimického advokát řekl, že se připojí k žádosti o vyloučení veřejnosti z jednání. Vstup do jednací síně je z kapacitních důvodů možný pouze se vstupenkou. Novináři jich dostali dohromady deset.

Jan Cimický byl dlouhé roky mediální hvězdou české psychiatrie. Téměř čtvrt století pracoval v psychiatrické léčebně v pražských Bohnicích, v letech 1981 až 1996 dokonce jako primář socioterapeutického a rehabilitačního oddělení.

Kromě studia lékařské fakulty v Praze získal v sedmdesátých letech doktorát na univerzitě v Paříži. Později překládal z francouzštiny a psal i vlastní básně, romány a scénáře a pravidelně vystupoval v televizních pořadech. Za detektivky sbíral literární ocenění.

+2

Mimo léčbu pacientů hospitalizovaných v bohnické léčebně Cimický propagoval používání akupunktury, psal o vlivu umění na člověka. S Daliborem Jandou nahrál relaxační kazety.

V roce 1996 Cimický v Bohnicích skončil. Jak vyšlo o mnoho let později najevo, tehdejší ředitel Psychiatrické kliniky Zdeněk Bašný vyhodil Cimického kvůli stížnostem na sexuální obtěžování od pacientek.

„Bylo to pro mě překvapující, přestože jsme věděli, že tendence k praktikám, které mají sexuální podtext, tam byly,“ vysvětlil po letech v rozhovoru pro Seznam Zprávy Bašný.

„Předtím se nehovořilo o problému zneužívání pacientek, ale že je (Cimický) charakter určitého sukničkáře a v rámci jeho pracoviště může na něco takového docházet, ne ale ve vztahu k pacientům,“ popsal okolnosti vyhazovu Bašný.

Jeho tehdejší pacientky, které se po letech odhodlaly promluvit o sexuálním napadení, popisují vesměs stejný modus operandi: slavný psychiatr odvedl mladé dívky či ženy do svého pokoje, kde jim začal předčítat poezii nebo vyprávět o literatuře. A následně je začal objímat, líbat, osahávat.

„Vzal mě do svého lékařského pokoje, který byl tenkrát kompletně prázdný, v rekonstrukci. Bylo to jako z hororu. A tam se to stalo. Bylo to příšerné, otřesné, hnusné, slizké, nechutné. Prostě hrozné. Přemýšlela jsem, chtěla jsem na záchod, ale on šel se mnou i na záchod. Pamatuju si to jako dneska, dokázala bych popsat i ten pokoj, jak mi ukazoval obrázky. Vrátil se z Francie, myslím, že říkal, že tam studoval. Myslel si, že když uvidím Eiffelovku… Byl to pokus o znásilnění. Osahával mě, svlékal, líbal… Já jsem se bránila,“ tvrdila po letech pro Seznam Zprávy tehdy šestnáctiletá Kateřina, kterou Cimický jako ošetřující lékař převzal poté, co se pokusila o sebevraždu.

Po odchodu z Bohnic si Cimický v roce 1996 otevřel vlastní Centrum duševní pohody Modrá laguna, kde jako primář a hlavní ošetřující lékař působí dodnes. Mezi jeho klientelu se řadila česká smetánka.

Foto: Profimedia.cz

Jan Cimický při jednom ze svých seminářů, archivní snímek z roku 2012.

V roce 2021 prezident Miloš Zeman oznámil, že Cimického ocení medailí Za zásluhy o stát v oblasti kultury.

A v tu chvíli přišel tvrdý náraz.

Herečka a zpěvačka Jana Fabiánová veřejně promluvila o tom, jak ji Cimický v minulosti sexuálně napadl. Krátce poté se začaly ozývat další ženy s podobnou zkušeností.

Veřejné tajemství

Zpráva o sexuálním násilí slavného psychiatra nepřišla z čistého nebe. Už v roce 2001 časopis Týden popsal, že Cimický musel odejít z pozice primáře v Bohnické léčebně kvůli dvěma písemným stížnostem na sexuální obtěžování pacientek. Informaci tehdy potvrdil již zmíněný ředitel léčebny Zdeněk Bašný. „Ačkoli jsem neměl v ruce přímý důkaz, vnitřně jsem ta obvinění nemohl vyloučit,“ řekl tehdy Bašný.

Po Fabiánové se ozvala i další veřejně známá osobnost, moderátorka ČT Martina Vrbová Hynková, která s Cimickým spolupracovala na natáčení televizního pořadu.

„Při přípravě jednoho dílu (…) jsem od MUDr. Cimického potřebovala doplňující informace. Navrhl mi, abych se za ním zastavila u něj v ordinaci. MUDr. Cimický mě krátce po příchodu napadl. Povalil mě na sedačku, kde mě začal osahávat na prsou a líbat. Ve chvíli, kdy se mi podařilo ho na chvíli odstrčit, začal recitovat jednu z jeho básní. Byla jsem v naprostém šoku,“ napsala Vrbová na svém instagramovém profilu. Dodala, že pak se jí podařilo z ordinace utéct a na pořadu odmítla dál spolupracovat.

Ženy, které dokázaly vystoupit veřejně nebo vypovídaly na policii, dnes mluví o tom, že Cimického chování k ženám bylo už před desítkami let veřejným tajemstvím.

Jana Fabiánová svojí otevřenou zpovědí na sociální síti utrhla lavinu svědectví o údajném sexuálním obtěžování či dokonce znásilnění ze strany slavného psychiatra.

Cimický veškerou vinu odmítl a prohlásil, že hodlá prokázat svoji nevinu.

V roce 2022 byl vyloučen z České lékařské společnosti a ze všech jejích organizačních složek, včetně Psychiatrické společnosti ČLS JEP. Prezident České lékařské komory Milan Kubek uvedl, že s případným vyloučením Cimického z komory budou čekat na výsledek vyšetřování.

Čtyři desítky let sexuálního napadání

V říjnu 2022 nakonec policisté navrhli obžalovat Cimického ze znásilnění a vydírání pacientek. Podle kriminalistů znásilňoval ženy od roku 1980 do roku 2016. 

Státní zastupitelství kauzu policii vrátilo k došetření kvůli možnému promlčení některých činů. V červnu 2023 ale policie znovu navrhla obžalobu a v srpnu státní zástupce Cimického obžaloval ze čtyř znásilnění a 35 případů vydírání.

Svědectví je ale víc a některá jsou ještě starší. Jedna z žen, která promluvila pro Seznam Zprávy, popsala sexuální napadení Cimickým z roku 1978. Tento případ se ale nakonec do obžaloby nedostal. Stejně jako další svědectví, která podle názoru státního zastupitelství není možné před soudem dokázat.

Soud měl začít loni na podzim. Cimický krátce před jeho zahájením požádal o odročení kvůli hospitalizaci v Ústřední vojenské nemocnici. Podle serveru Blesk.cz šlo o předávkování léky. Soudce odročení odmítl. Server Extra.cz krátce poté informoval, že Cimický byl znovu hospitalizován ve střešovické nemocnici po pádu ze schodů. V tu chvíli zároveň přišla zpráva, že soudce onemocněl, a odročil kvůli tomu jednání na 4. ledna 2024.

Reklama

Doporučované