Hlavní obsah

Po Mynářových nákupech slivovice z autoservisu jde policie i celníci

Foto: Seznam Zprávy

Láhev, kterou nakupovala prezidentská kancelář za tři tisíce korun kus.

Reklama

Na zjištění Seznam Zpráv reaguje celní správa i policie. Zajímá je, odkud pochází stovky litrů nekolkované slivovice, kterou Miloš Zeman rozdával zahraničním delegacím. Vratislav Mynář dal z eráru za jednu láhev i tři tisíce.

Článek

Kauza nákupu prezidentské slivovice od zlínského autoservisu bez koncese pokračuje. Když Seznam Zprávy popsaly, jak Miloš Zeman a Vratislav Mynář rozdávali z prezidentského skladu svým přátelům a spojencům šperky či drahé psací potřeby, většina českých prominentů reportérům přiznala, že dary obdržela.

Zároveň ale někteří z nich popírají, že by k nim ještě dostali slivovici. Tu úřad Vratislava Mynáře nakupoval i za tři tisíce korun za půllitrovou láhev, celkem za 1,1 milionu. A následně podle listin po stovkách rozdával.

A to nejen zahraničním státníkům, pro než byl obsah prezidentského skladu určen, ale podle oficiální evidence třeba i někdejšímu guvernérovi ČNB Jiřímu Rusnokovi.

Rusnok už Seznam Zprávám připustil, že od Miloše Zemana obdržel luxusní pero. Ale dar slivovice od prezidenta odmítl, i když je u jeho jména v evidenci napsaná. „Tak to určitě ne,“ řekl Rusnok reportérům. Ten podle výdejky měl dostat i medovinu. Ze stejného zdroje – od zlínského autoservisu.

Podobně převzetí lihoviny jako daru zpochybnil i někdejší policejní prezident Jan Švejdar. „Vzhledem k tomu, že nepiju, tak si myslím, že jsem ji nedostal,“ uvedl Švejdar s tím, že i on na setkání se Zemanem dostal plnicí pero.

Prověřování NCOZ

Jak Vratislav Mynář se státními dary nakládal, nyní prověří Švejdarovi policejní kolegové. Odhalení jim přibylo do balíku dalších podezření, na která už reportéři upozornili v předchozích měsících.

Mynář si například na své sjezdovce v Osvětimanech vztyčil za veřejné peníze stan, nebo si takto na svou usedlost nechal dodat stromky od firmy, která zároveň získala hradní zakázku.

Zda skutečně Mynář se stamilionovým hradním rozpočtem nakládal jako se svými penězi, nyní prověřuje Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ). Na podrobnosti je zatím skoupá. Podle zdrojů Seznam Zpráv jsou ale detektivové nyní na Hradě opakovanými návštěvníky.

„Mohu pouze v obecné rovině uvést, že náš útvar se hospodařením Kanceláře prezidenta republiky zabývá. Více informací nebudeme poskytovat,“ reagoval mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej na dotaz, zda se policisté slivovicí neznámého původu zabývají.

Celní správu zajímá původ alkoholu

Do prezidenské kanceláře se ale objedná i celní správa. Výrobce lihoviny, kterou rozdával Miloš Zeman, totiž není jasný. Láhve postrádají kolek i označení výrobce. A dle příjemky je dodala zlínská firma Mammut Store, která na prodej alkoholu nemá koncesi. Toto opatření po metanolové aféře mělo zabránit dalším mrtvým.

Majitel firmy Michal Mišurec provozuje opravu aut a prodává na webu ojetiny. Seznam Zprávám při konfrontaci tvrdil, že Hradu dodal jen prázdné láhve. Některé i za tři tisíce kus. Tomu ale odporují faktury, které sám vystavil. Mluví o slivovici.

„Celní správa se zabývá všemi podněty od veřejnosti. Prověřovat budeme i tyto skutečnosti,“ řekla Seznam Zprávám mluvčí Celní správy Hana Prudičová. Za pochybení při prodeji alkoholu hrozí i milionová pokuta.

Proces je přitom nastavený tak, že pokud získá Celní správa podezření, že došlo k něčemu nelegálnímu, případ předá policii, s níž následně bude spolupracovat.

+1

NKÚ ve skladu darů našel jen menší pochybení

S kontrolou hospodaření Hradu je naopak už od ledna hotov Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ), který loni audit zahájil kvůli opakovaným korupčním podezřením.

A i když přímo prezidentský sklad darů kontroloval, našel jen menší pochybení související s nesouladem dat, kdy dary byly vydány a kdy reálně předány Zemanem. V části výsledné zprávy týkající se skladu, kterou reportéři mají k dispozici, ale není nic o tom, co nyní vypátraly Seznam Zprávy.

NKÚ se ani více než čtyři měsíce po schválení závěrečné zprávy k výsledkům nejen nevyjadřuje, ale finální protokol dosud nepředal ani nové kancléřce Janě Vohralíkové. Instituce se odvolává na to, že jejich závěry jsou součástí policejního prověřování a má tak mlčenlivost.

„NKÚ se nemůže vyjadřovat k průběhu kontroly. Zákaz od policie stále platí,“ řekla mluvčí kontrolní instituce Hana Kadečková.

A prezident NKÚ Miloslav Kala si stále nevybavil, že loni v době svých narozenin podle evidence dostal od kancléře Vratislava Mynáře na schůzce manžetové knoflíčky. Stejné, jako od prezidenta jako státnický dar obdržel třeba katarský emír nebo izraelský prezident.

„Nevybavuji si, že bych od něj dostal jakýkoliv dárek,“ reagoval naposledy v pátek a od té doby to nekomentoval.

Reklama

Doporučované