Hlavní obsah

Zemanův švagr měl ve státní firmě až 56 tisíc. Rakušan chce vědět za co

Foto: www.cscc.cz, Seznam Zprávy

Kolem roku 2018 se Petr Bednarčík pokoušel navázat byznysové vztahy s Čínou - přes nově založený spolek CSCC.

Reklama

Švagr Miloše Zemana pracoval pro státní agenturu NAKIT. Co přesně tam Petr Bednarčík za desítky tisíc měsíčně dělal, nejde zjistit. Informace agentura už několik měsíců tají, ignoruje i žádosti podle informačního zákona.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) se rozhodl vyjasnit působení švagra bývalého prezidenta Miloše Zemana v Národní agentuře pro komunikační a informační technologie.

Jak Seznam Zprávy vypátraly v březnu, bratr prezidentovy manželky Ivany pracoval v tomto státním podniku na pozici, kterou státní agentura odmítla prozradit. A ani vysvětlit, co práce Petra Bednarčíka na poloviční úvazek obnášela. Dostával za ni přitom až  56 tisíc měsíčně.

Přístup vedení státní agentury k informacím vzbuzujícím podezření, že prezidentův švagr dostal za státní peníze výhodnou trafiku, je – mírně řečeno – odtažitý už třetí měsíc. Neurčitě se vyjadřují i členové dozorčí rady z řad politiků a vysoce postavených státních úředníků.

Ministr vnitra Rakušan, pod jehož resort státní organizace s téměř dvoumiliardovými tržbami spadá, teď zasáhl. Požaduje, aby se Bednarčíkovou kauzou začala agentura zabývat.

„Z pozice zakladatele jsem zadal, aby toto bylo zařazeno jako bod na příští jednání dozorčí rady,“ potvrdil Rakušan pro Seznam Zprávy.

Tajná práce za 700 na hodinu

Petra Bednarčíka podle zjištění Seznam Zpráv zaměstnával NAKIT v letech 2019 až 2020. A to na pozici nazvané „procesní analytik“.

Bednarčík, do roku 2003 profesionální voják, není – jak sám v březnu přiznal v rozhovoru s reportérem – IT odborníkem. Nechtěl tehdy popsat, co jeho práce na dohodu o pracovní činnosti (tedy podle zákona nanejvýš 20 hodin týdně) obnášela.

„Spolupodílel jsem se na realizaci úkolů Ministerstva vnitra,“ řekl Bednarčík. Upřesnil jen, že se jednalo o utajovaný projekt, který souvisel s ochranou hranic proti nelegální migraci. A Zemanův švagr v nich prý využil svoje vojenské zkušenosti – býval šéfem vojenské správy v pošumavském Vimperku.

Ministerstvo vnitra však tvrdí, že si v těchto letech u NAKIT takové práce neobjednalo.

Petr Bednarčík také potvrdil informace Seznam Zpráv, že v agentuře bral až 700 korun na hodinu.

Kdo je Petr Bednarčík

Starší bratr Ivany Zemanové, manželky dnes už bývalého prezidenta Miloše Zemana. Vystudoval za komunismu vojenské školy, do roku 2003 byl příslušníkem armády. Dotáhl to mimo jiné na šéfa Okresní vojenské správy v jihočeském Vimperku.

V roce 2013 nastoupil do oddělení auditu na Ministerstvu vnitra, které tehdy vedl Martin Pecina - Zemanův oblíbenec, jehož prezident dosadil do úřednické vlády. Odtud pak Bednarčík přešel do České pošty a nakonec do Národní agentury pro komunikační a informační technologie (NAKIT).

V roce 2017 se Petr Bednarčík pod hlavičkou spolku CSCC pokusil proniknout na čínský trh a zprostředkovat byznys pro české podnikatele. Podnikl do Číny několik cest, ale jak dnes říká, jeho mise nebyly úspěšné.

Foto: www.cscc.cz

Byznys s Čínou Petru Bednarčíkovi nevyšel.

Dozorčí rada: Máme mlčenlivost

Ministr vnitra Rakušan vstoupil do případu poté, co se Seznam Zprávy snažily od března marně zjistit, jestli vedení NAKIT Bednarčíkovo působení prověří. A zda odpoví na otázku, jestli Zemanův švagr skutečně odváděl nějakou práci a zda odpovídala odměně ve výši desítek tisíc korun na poloviční úvazek.

Tři členové dozorčí rady jmenovaní Ministerstvem vnitra pouze řekli, že v době Bednarčíkovy smlouvy v agentuře ještě v dozorčí radě neseděli (stali se jimi až předloni, po nástupu vlády premiéra Petra Fialy z ODS). A že musí zachovávat ve vztahu k podniku mlčenlivost.

Foto: CSCC

Petr Bednarčík podnikl do Číny několik cest. Dnes už jeho spolek pro navazování podnikatelských vztahů s Čínou není aktivní.

„Obecně můžeme říct, že od začátku roku 2023, kdy jsme začali v dozorčí radě působit, je naším prioritním cílem zmapovat vnitřní procesy v podniku a dbát na to, aby hospodaření a veškeré mechanismy byly v souladu s právními předpisy, transparentní a maximálně efektivní,“ napsali společně e-mailem Lukáš Kolařík, náměstek ministra vnitra za Piráty, Petr Ošlejšek, náměstek generálního ředitele hasičů, a David Fulka, náměstek policejního prezidenta.

Další ministerský náměstek na vnitru a člen dozorčí rady Vilibald Konb neodpověděl vůbec.

V radě zasedají také dva zástupci zvolení zaměstnanci agentury. „Prosím, obracejte se na oficiální kontakt pro média,“ odpověděl František Karas, který v dozorčí radě zastupuje zaměstnance agentury. Podobně se vyjádřil i jeho kolega Petr Čech.

Jenže mluvčí NAKIT Lukáš Trnka ani na opakované žádosti, aby se vyjádřil k přezkoumání Bednarčíkovy práce, nereagoval. Stejně jako nový ředitel agentury Lukáš Ďoubal, který je ve funkci od letošního února.

Ignorují informační zákon

Seznam Zprávy se už v březnu pokoušely zjistit detaily o Bednarčíkově působení v agentuře s pomocí informačního zákona. NAKIT žádost o sdělení, co prezidentův švagr pro agenturu vykonala a za kolik, v celém rozsahu zamítl – s tím, že se jedná o citlivá soukromá data. Dokonce ani nepotvrdil, že Bednarčíka zaměstnával.

Odvolací Úřad pro ochranu osobních údajů ale tento verdikt zrušil a nařídil agentuře rozhodnout znovu. NAKIT však další dva měsíce nic neudělal. V úterý pak Úřad pro ochranu osobních údajů výslovně nařídil, že NAKIT musí do patnácti dnů vydat nové rozhodnutí.

Nevysvětlené tak zatím zůstávají i další okolnosti Bednarčíkova kontraktu ve státním podniku. Například: proč byl formálně vedený v oddělení auditu, kde ho však sotva znali - ve skutečnosti však podléhal přímo náměstku agentury pro legislativu Vladimíru Chrásteckému, jemuž také, jak Bednarčík říká, odevzdával výsledky práce.

Bednarčík letos na jaře v rozhovoru pro Seznam Zprávy jednoznačně popřel, že by místo v NAKIT dostal díky hradní přímluvě švagra Miloše Zemana. „Ne,“ prohlásil stručně.

A když po něm Seznam Zprávy chtěly letos v březnu doklady o tom, co a v jakém rozsahu pro agenturu dělal, nezareagoval odmítavě. „Jestli je neskartovali, tak je v NAKIT musí mít. Zkusím je najít doma. Ale nevím – od té doby jsem se dvakrát stěhoval,“ řekl.

Reklama

Doporučované