Hlavní obsah

Kdo může za oheň v Českém Švýcarsku? Správa viní lidi, sama čelí kritice

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Oheň v Národním parku České Švýcarsko postihl až 30 hektarů plochy.

Reklama

Policisté řeší, zda za vznikem požáru v Národním parku České Švýcarsko stojí neopatrné zacházení s ohněm. Část místních kritizuje správu parku. Podle nich šlo tak velkým následkům zabránit odklízením kalamitního dřeva.

Článek

Policisté šetří požár v Národním parku České Švýcarsko pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti.

„Spekulovat o důvodech, proč začalo hořet, by zatím bylo předčasné,“ sdělil pro Seznam Zprávy mluvčí krajských policistů Dan Vítek.

Mezi místními se přitom šíří zprávy, že za rozsáhlý požár může člověk, který v suché oblasti kouřil, nebo rozdělával oheň. „Vysoce pravděpodobný je lidský faktor, neboť z nedávné doby není známa žádná přírodní událost, například úder blesku, která by mohla vést ke vzniku ohně,“ uvedl už dřív mluvčí správy národního parku Tomáš Salov.

+23

Hořet začalo v neděli ráno poblíž Pravčické brány, v lokalitě Malinový důl. Policisté se dostanou na místo, odkud se oheň začal šířit, až po ukončení rozsáhlé záchranné akce. „Do té doby nelze například ohledat místo činu a přesně určit ohnisko,“ vysvětlil. Kriminalisté budou na odhalení příčin spolupracovat i se specialisty od hasičů.

Vyzývají lidi, kteří by mohli přinést důležité informace. Uvítají jakákoli svědectví, která pomohou k odhalení okolností případu. „Svědci třeba mohou uvést, že se v lokalitě pohyboval někdo podezřelý. Vzhledem k rozlehlosti zasaženého areálu záleží na mnoha okolnostech, zda se podaří odhalit viníka,“ sdělil Vítek.

V národním parku nyní zasahují desítky policistů. Hlídají hlavně příjezdové cesty a nevpouští do zasažených míst lidi. Zároveň střeží evakuované nemovitosti před případným rabováním a vloupáním.

„Máme sedm stanovišť, některá mobilní, některá pevná. Jedno z nich je na cestě z Děčína do Hřenska, kde odkláníme dopravu, aby se do obce nikdo nepovolaný nedostal,“ uvedl Vítek. Cesta do Hřenska je uzavřena také z německé strany a od Jetřichovic.

Plamenům se dalo zabránit

Někteří starostové z okolních obcí tvrdí, že se rychlejšímu šíření plamenů dalo zabránit. Podle nich správa parku ponechala suché kůrovcové dřevo v lesích.

„Za město jsme upozorňovali už před několika lety, že máme obavu z nebezpečí požáru. Opakovaně jsme vyvolávali jednání a říkali jsme, že není otázka, jestli to chytí, ale kdy. A teď se to bohužel naplnilo,“ sdělil pro ČTK starosta Krásné Lípy Jan Kolář.

Správu kritizuje také Pavel Kozdera, jehož rodina má v Mezné chalupu. „Politika, kterou razí pan ředitel národního parku pan Pavel Benda - nechat lesy běžet a příroda si s tím poradí - je špatná. Tohle prostě nefunguje, od kůrovcové kalamity se tam válely tisíce kubíků dřeva. Politika je špatně nastavena,“ řekl Seznam Zprávám Kozdera.

Podle Koláře měla správa vytvářet takzvané pufrační zóny s vykáceným porostem, aby kůrovec nepřeskočil do dalších částí zdravého lesa. „Přislíbili, že vznikne pás vykácených smrků, aby kůrovec nepřeskočil na okolní lesy. Neudělali to,“ doplnil Kolář.

Vznikl bezpečnostní pruh

Mluvčí parku namítl, že správa bezpečnostní pásy podél silnice z Hřenska do místní části Mezní Louky vykácela. „Po obou stranách vznikl bezpečnostní pruh o šířce 40 metrů napravo a 40 metrů napravo a oheň to stejně nezastavilo,“ řekl Salov.

Podle něj navíc dobře hoří hrabanka na zemi, což je vrstva půdy vzniklá opadáním jehličnatých stromů. „Je jedno, jestli tam budou kmeny stromů nebo holina, protože hrabanka je tam pořád a dobře hoří,“ doplnil mluvčí.

Mluvčí policistů Vítek zatím nechtěl spekulovat, zda se policisté budou zabývat i námitkami ohledně šíření ohně. „Prověřování případu je na samém začátku. Konkrétní věci specifikovat nelze,“ doplnil .

Katastrofální požár v Českém Švýcarsku

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Požár v Českém Švýcarsku.

Národní park České Švýcarsko zachvátil v roce 2022 rozsáhlý lesní požár, který se rozšířil i do okolních oblastí.

Reklama

Doporučované