Hlavní obsah

Konsolidační balíček bych udělal tvrdší, pokáral prezident vládu

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Prezident Petr Pavel debatoval v blanenském kině v pořadu Seznam Zpráv.

Reklama

Prezident Petr Pavel při návštěvě jižní Moravy debatoval téměř dvě hodiny s lidmi v Blansku. Podle něj Fialův kabinet některé zákony řeší pomalu. Očekává více investic do dopravní infrastruktury.

Článek

Konsolidační balíček, kterým chce vláda Petra Fialy snižovat schodky státního rozpočtu, prezident Petr Pavel očekával tvrdší. Řekl to v úterý při návštěvě jižní Moravy. Večer v pořadu Seznam Zprávy na scéně debatoval s lidmi v blanenském kině.

Podle Pavla většina lidí při debatě o konsolidačním balíčku ví, že bude jen prvním krokem pro snížení schodků veřejných rozpočtů. „Balíček už teď vyvolává tolik rozepří, že vláda asi nenajde sílu, aby příští rok přišla s dalším. Asi by bylo rozumnější udělat razantnější krok a konsolidaci udělat tvrdší. Bylo by potřeba vysvětlit lidem, že to teď bude třeba dva roky bolet a pak se z toho snadněji vyhrabeme,“ řekl prezident.

Podle něj by Česko při tomto tempu stahovalo deficit veřejných financí dalších deset let. „Přitom brzy se z příjemců evropských peněz budeme měnit v plátce. Podmínky se budou zhoršovat. Problémů je řada a vláda je bude muset řešit,“dodal.

Podle prezidenta si Fialova vláda nevede tak špatně, jak se může jevit. „Máme mnohem kritičtější pohled na naši vládu, než mají naši partneři, spojenci zvenku,“ prohlásil. Kabinet nicméně pokáral za komunikaci. Řekl, že některé kroky nedokáže Fialova vláda lidem dostatečně vysvětlit a získat je na svou stranu. „Občas přijímá rozhodnutí na poslední chvíli,“ řekl.

Zmínil přitom schvalování důchodové reformy, na jejíž zvážení dostal jen několik dní. „Vláda moc dobře ví, že chtěla, aby zákon platil od prvního září. Přesto mi to dali k podpisu 24. srpna, kdy jsem byl ještě na dovolené. Mám ze zákona 15 dní, dostal jsem minimum. Už třetí den se začaly šířit zvěsti, jak zdržuju proces,“ vysvětlil své váhání.

Podle něj vláda nedala žádnou šanci lidem, kterých se týkal třeba předčasný důchod, se na situaci připravit.

Kritizoval také pomalou výstavbu dálnic či vysokorychlostních tratí. Podle něj oproti sousedům zaostáváme. „Stáváme se ostrůvkem v Evropě, který bude lepší objet. Očekával bych víc investic v tomto odvětví. Podívejme se do Polska, které masivně investovalo do stavby dálnic a železnic. My jsme posledních deset let strkali peníze víceméně do kupování voličů,“ řekl.

Znovu se také vyjádřil ke slovenským parlamentním volbám, které se uskuteční o víkendu. Favoritem v nich je expremiér Robert Fico, který například hlasitě kritizuje vojenskou pomoc Ukrajině. Prezident si stojí za tím, že by se jeho zvolení promítlo do kvality vzájemných vztahů. „Taková je realita, nemá cenu ji skrývat,“ dodal.

Zhodnotil také dosavadní půlrok ve funkci. Podle něj se Hrad více otevřel, jak bylo v plánu. Pavel také komentoval některé výměny ve svém týmu. „Celý organismus kanceláře postupně hledá svoji cestu. Někdy to tře víc, než je zdrávo. Pokud taková situace nastane, musí dojít k řešení. Ale je to standardní výměna ve funkcích,“ dodal.

Záznam celé debaty s prezidentem Petrem Pavlem najdete ve středu na webu Seznam Zpráv a v podcastových aplikacích.

Reklama

Související témata:

Doporučované