Hlavní obsah

Stanjura před třetím čtením úsporného balíčku: Nějaké změny ještě můžou přijít

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ministr financí Zbyněk Stanjura.

Reklama

Vládní konsolidační balíček prošel před závěrečným třetím čtením rozpočtovým výborem. Ministr financí po jednání novinářům naznačil, co připravují pro třetí čtení a zda by mohlo dojít ještě k drobným změnám v balíčku.

Článek

Rozpočtový výbor Poslanecké sněmovny se ve středu po poledni vypořádal s pozměňovacími návrhy k vládnímu úspornému balíčku na konsolidaci veřejných financí.

Jak se dalo očekávat, nesouhlasným stanoviskem označil drtivou většinu opozičních návrhů. Prošel jediný, týkající se digitalizace pokut. Na stanovisku ke snížené sazbě DPH za balené vody se pak nedokázal výbor shodnout.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) ale po jednání výboru přiznal, že může dojít k jedné či dvěma změnám. „Jaké to budou, to nemůžeme ani naznačovat. Tento týden neočekávám závěrečné hlasování, tak nejsme pod žádným časovým tlakem,“ řekl novinářům.

Přiblížil také, jaké během pátečního třetího čtení očekává obstrukce.

Po minulém rozpočtovém výboru jste řekl, že budete chtít podpořit opoziční návrhy, které budou rozumné. Podpořil jste ale nakonec jen jeden.

Já jsem říkal „pokud budou rozumné a pokud nebudou snižovat celkový objem konsolidace“. To znamená, že nepůjdou proti úsporám, respektive zlepšení hospodaření státního rozpočtu. A takhle jsme přesně postupovali.

V případě pozměňovacího návrhu u zařazení balených vod do snížené sazby DPH nakonec po dnešku není jasné stanovisko, výbor žádné nepřijal. Může tento návrh ještě překvapit?

Já se omlouvám. Vím, že někde nebylo přijato usnesení, a v tuto chvíli jsem ani nestačil zanalyzovat, u kterého z těch pozměňovacích návrhů to bylo. Ale klíčové bude hlasování na plénu Poslanecké sněmovny.

Živá diskuze na rozpočtovém výboru

Opozice si na rozpočtovém výboru stěžovala, že jí vládní koalice zamítla všechny pozměňovací návrhy. Jak diskuze a hlasování probíhaly, si přečtěte v článku.

V pátek začnete třetí čtení. Očekáváte opoziční obstrukce?

Uvidíme, jak to třetí čtení pojmou. Dopředu to nechci odhadovat.

Jaký je plán koalice pro třetí čtení? Je reálné se ještě v pátek dostat k hlasování?

V pátek určitě hlasovat nebudeme. To si nemyslím, že by se stihlo. Bude to mít standardní průběh, protože je to mimořádná schůze. Nejprve musíme schválit program a pak se věnovat samotné debatě, takže neočekávám, že bychom v pátek se dostali k závěrečnému hlasování.

Dnes jsme viděli, že hlasování trvá minimálně hodinu, možná hodinu a půl na tom plénu. Takže v pátek bychom museli zhruba po třech hodinách jednání zahájit hlasování a to není reálné.

Obstrukce ve třetím čtení jsou mnohem jednodušší, neboť třetí čtení je možné projednávat jen ve dva konkrétní časové úseky v týdnu. Ještě v opozici jste takto dlouze obstruovali třeba zavedení EET. Máte v hlavě termín, kdy byste chtěli hlasovat?

Platí, že když použijete nějaký nástroj v menšině, anebo ve většině, až se obrátí role, druhá strana je legitimně použije. Uvidíme, jak bude probíhat debata. Myslím, že se těžko můžeme v interpretaci jednacího řádu s opozicí překvapit. Proto nechci odhadovat, kdy se k tomu závěrečnému hlasování dostaneme.

Hrozí, že u některých bodů nejsou někteří koaliční poslanci třeba ještě plně rozhodnuti? Dnes třeba u balených vod jeden z koaličních poslanců hlasoval jinak než ostatní. Máte 108 hlasů jistých?

To je otázka na předsedy poslaneckých klubů. Já předpokládám, že ano. Platí koaliční smlouva, tak nemám důvod tomu nevěřit. Ale to je opravdu zodpovědnost předsedů všech pěti vládních poslaneckých klubů a to samé potom bude platit pro předsedy senátorských klubů, až bude návrh zákona v horní komoře Parlamentu.

Co bude podle vás znamenat, pokud někdo z koaličních poslanců bude hlasovat proti konsolidačnímu balíčku?

To bude muset řešit ta konkrétní vládní strana, pokud takový případ nastane.

Vláda už před nějakou dobou ohlásila škrty v neinvestičních dotacích, které budou součástí rozpočtu na příští rok. Jaký je harmonogram?

Vláda bude projednávat rozpočet příští týden ve středu. Dnes je výjezdní zasedání vlády, já se ovšem účastním jednání rozpočtového výboru, takže máme naplánované, že vláda bude schvalovat návrh rozpočtu příští středu. Po vládě bude ten návrh odeslán do Poslanecké sněmovny.

Je na stole ještě nějaká varianta změny konsolidačního balíčku? Jednání s opozicí o některých jejích návrzích?

Myslím, že asi jedné dvěma otázkám se ještě budeme věnovat. Ne dneska nebo zítra. Jak jsem říkal, tento týden neočekávám závěrečné hlasování, tak nejsme pod žádným časovým tlakem.

O které návrhy půjde?

Nemůžeme ani naznačovat.

Čili ještě ve třetím čtení můžou být jedna nebo dvě změny?

Jak jsem říkal, rozhodující je hlasování na plénu Poslanecké sněmovny.

Reklama

Doporučované