Hlavní obsah

Lipavský chce zbavit Evropu ruských zpravodajských služeb

Jaký bude další postup ministerstva zahraničí v ukrajinsko-ruském konfliktu, vysvětlil ministr zahraničních věcí Jan Lipavský.Video: Seznam Zprávy, ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

K situaci na Ukrajině se sešel brzy ráno krizový štáb ministerstva zahraničí. Ministr Jan Lipavský poté řekl, že pracuje na krocích k dalšímu snížení ruské zpravodajské přítomnosti na území EU. Byl také uzavřen konzulát ve Lvově.

Článek

„Z preventivních důvodů jsme uzavřeli i generální konzulát ve Lvově,“ řekl ráno Lipavský (Piráti). Už dříve bylo uzavřeno velvyslanectví v Kyjevě.

„Poletím dnes do Bruselu na radu ministrů, kde budeme pokračovat v jednání o sankcích, tak jak je večer dojednali premiéři. Měli bychom tedy schválit sankce včera dojednané na radě. Sankce jsou bezprecedentní a Rusko těžce zasáhnou,“ dodal ministr.

Česko podle něj vystupovalo pro maximální možnou míru sankcí. „Dnes bude zasedat vláda, informace k jednání ještě poskytneme. Já tam za ministerstvo zahraničí nesu dva návrhy – humanitární pomoc a vydávání, respektive omezení vydávání víz občanům Ruské federace. Dále pracuji na krocích k dalšímu snížení ruské zpravodajské přítomnosti na území EU,“ dodal.

Vyřazení Ruska ze SWIFTu, tedy společnosti pro celosvětovou mezibankovní finanční telekomunikaci, není podle něj jediné řešení. „Už teď jsou sankce velmi tvrdé, Česká republika se přimlouvala, aby tam byl SWIFT zahrnut, už teď se začíná neformálně hovořit o dalším balíčku sankcí,“ řekl Lipavský.

Dnes bude zasedat vláda, informace k jednání ještě poskytneme. Já tam za ministerstvo zahraničí nesu dva návrhy – humanitární pomoc a vydávání respektive omezení vydávání víz občanům Ruské federace. Dále pracuji na krocích k dalšímu snížení ruské zpravodajské přítomnosti na území EU.
Jan Lipavský, Piráti, ministr zahraničí

Na dotaz, zda není Ukrajina příliš osamocená, Lipavský odvětil: „Ukrajina neskutečným způsobem bojuje o svoji nezávislost a svobodu a právo volby. Já vnímám, že celý západní svět za ní v tuto chvíli stojí. Každý stát pomáhá způsobem, jakým dokáže. Moderní zbraňové systémy dostali z Británie, USA, to jsou státy, které takovou pomoc poskytnout umí. Česká republika a další země zase hledají způsoby, které jsou jinak platné. Vůle pomoct je veliká. Děláme maximum možného, dnes vláda schválí humanitární pomoc, další způsoby se hledají.“

Vláda na dnešním zasedání potvrdí čtvrteční rozhodnutí Bezpečnostní rady státu (BRS) uvolnit přes 300 milionů korun na humanitární pomoc Ukrajině. „Máme ustavenou pracovní skupinu na ministerstvu zahraničí, koordinujeme to s příslušnými složkami, ministerstvem vnitra, s hasiči, se Správou státních hmotných rezerv, což jsou organizace na straně státu, které reálně potom umí někam něco odvézt, poskytnout,“ dodal Lipavsk

Ministr zahraničí také dnes míří do Bruselu na jednání šéfů diplomacií zemí Evropské unie, kteří by měli stvrdit sankce, na nichž se shodli lídři států na mimořádném summitu Evropské rady.

Prezidenti a premiéři zemí EU včera večer schválili bezprecedentní balík sankcí proti Rusku a také vyzvali k přípravě postihů vůči Bělorusku, z jehož území ruská armáda rovněž podniká útoky na Ukrajinu.

,,Bude to tvrdé pro Rusko," řekl Jan Lipavský. ,,Jedná se o jedno z nejhorších možných narušení mezinárodního řádu. Nelze překreslovat hranice silou," uvedl k ruské invazi na Ukrajinu.

Sankce podle šéfa české diplomacie přivedou Rusko do izolace na mezinárodní scéně. ,,Nebudeme se podílet na tom, abychom podporovali Rusko technologiemi, našimi finančními prostředky a pomáhali jim rozvíjet jejich vojenské schopnosti," řekl Lipavský.

Stejně jako premiér Petr Fiala i Lipavský uvedl, že vláda neeviduje přímá rizika, která by nyní hrozila České republice.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Připomněl také diplomatické kroky, které zástupci kabinetu oznámili po včerejším jednání Bezpečnostní rady státu. ČR pozastavuje příjem vízových žádostí ruských občanů na všech zastupitelských úřadech s výjimkou humanitárních případů. Česko též odvolalo souhlas s provozem generálních konzulátů Ruska v Karlových Varech a Brně a pozastavuje provoz českých generálních konzulátů v Petrohradě a Jekatěrinburgu.

Reklama

Doporučované