Hlavní obsah

Nebudeme Rusům dávat víza, rozhodla vláda

Tiskovou konferenci po zasedání Bezpečnostní rady státu přinesly Seznam Zprávy v přímém přenosu.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

„Česko pozastaví příjem vízových žádostí ruských občanů na všech zastupitelských úřadech s výjimkou humanitárních případů,“ řekl dnes Fiala. Je to jedna z prvních konkrétních reakcí na válku na Ukrajině.

Článek

Premiér Petr Fiala (ODS) svolal na dnešní 11. hodinu mimořádné jednání Bezpečnostní rady státu. „I po jejím jednání chci znovu ujistit, že v tuto chvíli nejsou žádné informace ani signály, že by naší zemi nebo jejím občanům hrozilo jakékoliv bezprostřední nebezpečí,“ řekl Fiala.

„Uzavřeli jsme ambasádu v Kyjevě a diplomatickou podporu občanům na Ukrajině nabízí konzulát ve Lvově. Platí opakovaná výzva vlády, aby všichni, kdo tam nemusí být, zemi opustili a vrátili se do Česka,“ dodal Fiala.

Na radě podle jeho slov znovu prověřili připravenost všech složek na další možné scénáře vývoje. „Česká republika je připravena i na případné výpadky dodávek surovin jako ropa nebo zemní plyn, máme zásobníky, máme dostatečné zásoby a jsme schopni případný výpadek dodávek nebo snížení řešit,“ ujistil Fiala.

Dodal, že Česká republika nebude Rusům udělovat víza, s výjimkou humanitárních. „Česko pozastaví příjem vízových žádostí ruských občanů na všech zastupitelských úřadech s výjimkou humanitárních případů,“ vysvětlil Fiala.

Konkrétní kroky podle něj dělá také EU, jsou prý připraveny dohody s dodavateli ze třetích zemí, které by v případě omezení nebo výpadku dodávek z Ruska byly schopny tyto výpadky nahradit a pokrýt.

„Důležitá je pomoc lidí, kteří jsou postiženi ruskou agresí, jsou ohroženi na zdraví, životech a potřebují humanitární pomoc nebo jsou znejistěni, mám na mysli občany Ukrajiny, kteří jsou na území České republiky. Rozhodli jsme se posílit humanitární pomoc směrem k Ukrajině,“ dodal předseda kabinetu. Česko bezprostředně uvolní 50 milionů a následně 250 milionů uvolní na humanitární pomoc.

„V souhlasu s prezidentem republiky jsme odhodláni prosazovat co nejtvrdší sankce a společný postup. Večer odlétám na mimořádnou Evropskou radu, která se bude zabývat aktuální situací a reakcí EU včetně přijetí dalšího balíku sankcí,“ podotkl premiér.

Chtěl bych ujistit všech 60 tisíc Ukrajinců, kteří tady žijí na krátkodobý pobyt, že jim umožníme, aby v České republice zůstali déle, budeme jim prodlužovat pobyty na našem území. Nikdo se nemusí obávat, že policie bude kontrolovat, zda někdo o den dva překročil pobyt v České republice.
Vít Rakušan, STAN, ministr vnitra

Ministerstvo zahraničí si také pozve na konzultace české velvyslance v Rusku a Bělorusku.

„Odvoláváme souhlas s provozem konzulátů v Brně a v Karlových Varech, to znamená, že ti diplomaté už nejsou na území České republiky potřeba. Současně pozastavujeme provoz našich konzulátů. Je to krok, který má velmi konkrétní význam a dopad na kontakty mezi oběma zeměmi. Ale je to také krok, který má velmi symbolický význam,“ podotkl premiér.

Ministryně obrany Jana Černochová uvedla, že „prohlášení Severoatlantické rady dává jasné sdělení partnerům, tedy že ruské činy budou mít geostrategické důsledky. Rozmisťujeme další obranné pozemní a vzdušné síly do svých částí Aliance. NATO zvýšilo připravenost všech sil reagovat na všechny nepředvídatelné události. Tedy pořád ještě jsme ve fázi, kdy tato opatření jsou a zůstávají preventivní, přiměřená a neeskalační. Není v ničím zájmu teď situaci ještě více eskalovat.“

Armáda je podle ní připravena na všechny scénáře. „Diskutovali jsme požadavky, které budou zřejmě v následujících hodinách diskutovány na úrovni generálních štábů ohledně posílení východního křídla, i tady je naše země připravená a máme mechanismy, jakým způsobem bychom to realizovali. Prohlášení Aliance je silné a jednoznačné. Třicet zemí pod vlajkou NATO stojí jednoznačně za Ukrajinou,“ ubezpečila Černochová.

K rychlému údernému nasazení je připraveno 400 vojáků z brigády rychlého nasazení a 180 chemiků v rámci sil velmi rychlé reakce. Pokud budou další požadavky, Česko jim prý vyjde vstříc.

Ministerstvo obrany zvažuje i možnost poskytnutí kapacit vojenského zdravotnictví, pokud by to bylo potřeba. Česká armáda je podle Černochové připravena na všechny scénáře vývoje. Uvedla, že ministerstvo obrany průběžně vyhodnocuje všechny dostupné informace, a to i z hlediska státních podniků nebo podřízených organizací.

Poukázala na vojenské zdravotnictví. „I tam zjišťujeme nějakou případnou možnost poskytnutí třeba i nějakých našich kapacit, pokud by něco takového bylo zapotřebí,“ řekla.

Je ve hře, že by Česko nebo EU poslaly vojáky na Ukrajinu? „V tuto chvíli na žádném z těch summitů, které probíhaly minulý týden, tento požadavek nezazněl. Diskutovali jsme tam i se zástupci Ukrajiny a Gruzie. V tuto chvíli není nic takového na stole. Pokud bychom se k tomu měli vyjadřovat, tak se k tomu zase budeme vyjadřovat jako zástupci NATO ve shodě. Nemyslím, že by se tady tvořily nějaké ad hoc koalice, které by tam vysílaly vojáky. Jsme Aliance, naše hlasování jsou o jednotě, vždy tam musí být soulad celé třicítky. Teď to není na pořadu dne,“ dodala ministryně obrany.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Ministr vnitra Vít Rakušan dodal, že jeho resort má plán pro případnou eskalaci krize ve 4 stupních. „Dnes jsme přešli do prvního, zeleného stupně. Z něj budou vycházet opatření, která představím po jednání krizového štábu ministerstva vnitra, kde představíme telefonickou linku i web pro pomoc, adresy, kam se mohou lidé obracet. Chtěl bych ujistit všech 60 tisíc Ukrajinců, kteří tady žijí na krátkodobý pobyt, že jim umožníme, aby v České republice zůstali déle, budeme jim prodlužovat pobyty na našem území. Nikdo se nemusí obávat, že policie bude kontrolovat, zda někdo o den dva překročil pobyt v České republice. Nemusí dnes nikdo rychle běžet na ministerstvo vnitra,“ řekl Rakušan.

Plány jsou podle něj připravené i na vysoké tisíce případných uprchlíků, kteří by přišli do Česka. „V zeleném plánu, kde jsme teď, se jedná o to, že by přicházeli především lidé, kteří tady zázemí mají, mají tady rodiny. Samozřejmě ubytovací kapacity zveřejňujeme. Včera jsme zveřejnili adresu, kde lidé mohou nabízet ubytovací kapacity. Od určitého momentu by byly aktivovány krajské zálohy. Říkat teď maximální číslo by nebylo vhodné. Je tady i nějaká obranná povinnost, je otázkou, zda se někteří nebudou z České republiky vracet zpět. Jsme připraveni přijmou ženy, děti, je to jednoduché, mohou přijet s platnými pasy do České republiky a další záležitosti si vyřizovat až po příjezdu do naší země,“ dodal Rakušan.

Slovensko zatím nepožádalo Česko o vyslání policistů na ochranu hranic s Ukrajinou. Rakušan uvedl, že o věci hovořil se svým slovenským protějškem a znovu se s ním spojí večer.

Ministerstvo vnitra už dříve uvedlo, že se chce v případě vyhrocení situace mezi Ukrajinou a Ruskem zaměřit hlavně na humanitární pomoc na místě. Pokud by Slovensko požádalo o pomoc, pošle vnitro na slovensko-ukrajinskou hranici kontingent českých policistů, aby pomáhali podobně jako v Makedonii nebo Maďarsku.

Premiér Fiala dodal, že „balík tvrdých sankcí se připravuje, rámcově je připraven, povedou se jednání na příslušných jednáních ještě během dne. Nebudu se vyjadřovat k podrobnostem, ale jsou to sankce, které by měly Rusko velmi citelně zasáhnout po stránce finanční i ekonomické. Je nutné dohodnout přesnou podobu, aby dopad byl takový, jaký si představujeme.“

Předseda kabinetu podle svých slov nemá signály o tom, že by měly přijít výpadky plynu či ropy. „Nemáme ani signály k významnému snížení dodávek. Na druhé straně by bylo nezodpovědné s tím nepočítat. Situaci konzultujeme se státními podniky Mero a Čepro. V případě ropy je to jednodušší, tady jsou reálné zásoby ropy na 94 dnů. V případě plynu zásobníky nejsou státní, nicméně máme představu o zásobách, víme, že obchodníci mají povinnost mít zásoby na 30 dní. Jsme schopni garantovat, že zásoby tady jsou. Nahrává nám trošku, že zima není tak tuhá a spotřeba energie není tak vysoká, jak by to v únoru jiného roku mohlo být. Jsme připraveni v dohodě s dalšími státy EU v případě, že by došlo k výraznému oslabení dodávek nebo zastavení, se to snažit nahradit jinými zdroji nebo zdroji surovin z jiných zemí, ať už jde o zkapalněný plyn, nebo jiné. Dodávky nekončí, nejsou významně omezovány a máme zásoby, které nám umožní si se situací poradit,“ míní premiér.

Reklama

Doporučované