Hlavní obsah

Lež jako nová norma. „Včera nám ruský velvyslanec tvrdil, že se nic neděje“

Tiskovou konferenci ministra zahraničních věcí Jana Lipavského přinesly Seznam Zprávy v přímém přenosu.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

„Ještě včera nám zde ruský velvyslanec tvrdil, že zprávy o přítomnosti ruských oddílů na Donbase jsou jen dezinformacemi západních médií. Lež se stala běžným prostředkem ruské diplomacie,“ řekl dnes ministr zahraničních věcí.

Článek

Ministr zahraničních věcí Jan Lipavský svolal mimořádnou tiskovou konferenci k situaci na Ukrajině.

„Po událostech dnešní noci musíme být opravdu připraveni na všechny varianty a to, co mnozí z nás považovali za téměř nemožné ještě včera, se stalo smutnou realitou,“ řekl Lipavský. „Ačkoliv jsme se snažili o vyřešení situace diplomatickou cestou, Rusko si vybralo cestu války, Rusko pošlapává principy evropské bezpečnostní architektury. Po letech pracně vybudované stability přináší do Evropy válku, chaos a utrpení. Manipulace s informacemi, dezinformace a uměle vytvořené důvody agrese nemohou ospravedlnit ruskou invazi na Ukrajinu. Ještě včera nám zde ruský velvyslanec tvrdil, že zprávy o přítomnosti ruských oddílů na Donbase jsou jen dezinformacemi západních médií. Lež se stala běžným prostředkem ruské diplomacie,“ dodal.

Sankce budou mít podle něj zcela zásadní dopad na ruskou ekonomiku a ekonomický rozvoj, a tedy i na kvalitu života v Ruské federaci. „Západ nikdy nebyl nepřítelem Rusů, ale je to nyní tamní vedení, které se neohlíží na cenu, kterou občané Ruska, včetně zemřelých, ponesou ve zcela nesmyslné válce,“ řekl Lipavský.

Rusko si vybralo cestu války, Rusko pošlapává principy evropské bezpečnostní architektury. Po letech pracně vybudované stability přináší do Evropy válku, chaos a utrpení. Manipulace s informacemi, dezinformace a uměle vytvořené důvody agrese nemohou ospravedlnit ruskou invazi na Ukrajinu. Ještě včera nám zde ruský velvyslanec tvrdil, že zprávy o přítomnosti ruských oddílů na Donbase jsou jen dezinformacemi západních médií. Lež se stala běžným prostředkem ruské diplomacie.
Jan Lipavský, ministr zahraničí

Ministr zahraničí vysvětlil, co dnes resort přijal na jednání krizového štábu: „S ohledem na ruskou vojenskou invazi na Ukrajinu byl na Ukrajině vyhlášen válečný stav a celkově došlo k podstatnému zhoršení bezpečnostní situace, proto ministerstvo zahraničí důsledně varuje před jakýmikoliv cestami na Ukrajinu, vyzýváme občany České republiky, aby okamžitě opustili Ukrajinu. Velvyslanectví v Kyjevě je dočasně uzavřeno. Konzulární pomoc je poskytována ze Lvova, tam je zřízena i nouzová linka, telefonní číslo je na webu ministerstva zahraničí. Dále apelujeme na občany, kteří se na Ukrajině zdržují, aby se nám registrovali v systému Drozd a mohli jsme jim informace posílat SMS a e-maily v reálném čase. Pokud se tam někdo rozhodne zůstat, prosíme, aby byl opatrný a měl připraven plán evakuace.“

Rusové v Česku? Jen žádnou nenávist

Podle Lipavského nyní na Ukrajině žije a v systému Drozd je přihlášeno zhruba 150 lidí. „Když naši pracovníci obvolávali jednotlivé kontakty, aby ověřili, že jde o reálné registrace, jednalo se o občany, kteří na Ukrajině dlouhodobě žijí, mají tam rodiny a nevyjadřovali přání odejít z Ukrajiny v době, kdy Rusko neprovedlo fyzickou agresi vůči Ukrajině,“ vysvětlil Lipavský.

Ministr doufá, že Rusové žijící v Česku se nestanou terčem útoků. „Samozřejmě situace se zásadním způsobem zhoršuje, ale věřím, že na konkrétní lidské osudy to nebude mít nějakým způsobem tvrdý dopad a že nebudeme svědky nějakých projevů nenávisti,“ věří Lipavský.

Reakce na ruskou invazi na Ukrajinu včetně sankcí bude mít podle ministerstva zahraničí zásadní dopad na ruskou ekonomiku a technologický rozvoj, tudíž i na kvalitu života ruských občanů. Vinou svého vedení budou nuceni žít v zemi, která na dlouhou dobu ztrácí svou kredibilitu a prestiž, uvedlo v dnešním prohlášení ministerstvo zahraničí.

„Přestože země demokratického společenství vyvinuly maximální úsilí, aby vyhrocená situace, kterou v posledních měsících rozdmýchávalo Rusko, byla vyřešena výhradně diplomatickými prostředky, jsme svědky neobhajitelné a ničím nepodložené agrese Ruska vůči Ukrajině,“ uvedlo podle ČTK ministerstvo.

Ruská federace podle něj pošlapává základní principy evropské bezpečnostní architektury, mezinárodního práva a mírového soužití mezi národy. „Po letech pracně budované stability Rusko přináší do Evropy válku, chaos a utrpení nejen bezpočtu nevinných Ukrajinců, ale i svým občanům a dalším Evropanům,“ dodal úřad.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Ruskou invazi nemohou podle ministerstva v žádném případě ospravedlnit masivní dezinformační kampaň a uměle vytvořené důvody agrese. Resort připomněl, že ruský velvyslanec v Praze Alexandr Zmejevskij během středečního předvolání na ministerstvo odmítl „nepodložená obvinění“ Moskvy z agrese vůči Ukrajině a zprávy o přítomnosti ruských vojenských oddílů v Donbase označil za dezinformace západních médií.

„Je tedy bohužel očividné, že lež se stala běžným nástrojem ruské státní moci, včetně diplomacie,“ dodalo ministerstvo.

Reklama

Doporučované