Hlavní obsah

Na Ukrajinu bojovat nejezděte, hrozí za to vězení, varuje Čechy ministryně

Foto: ČTK

„Jet tam bojovat by bylo porušení mezinárodního práva,“ upozorňuje ministryně obrany Jana Černochová.

Reklama

Češi by neměli vyslyšet prosbu ukrajinského prezidenta, aby přijeli na Ukrajinu bojovat. Mohou ale pomoci jako zdravotníci.

Článek

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes vyzval obyvatele evropských zemí s bojovými zkušenostmi, aby se zapojili do obrany Ukrajiny a Evropy. Čechům, kteří by ho chtěli vyslyšet, by však v Česku hrozil trest.

„Legislativa to neumožňuje. Jet tam bojovat by bylo porušení mezinárodního práva,“ upozorňuje ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Trestní zákoník službu v cizích ozbrojených silách trestá až pětiletým vězením.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

„V NATO nás nechtějí, nikdo za nás nechce bojovat. Jsem vděčný všem zemím, které nám poskytují pomoc, která není jen morální podpora,“ řekl dnes viditelně zoufalý Zelenskyj.

Podle ministryně Černochové však mohou Češi na Ukrajině pomáhat i jinak než se zbraní v ruce. „Pokud pojedou pomáhat třeba jako zdravotničtí dobrovolníci pod některou z neziskových humanitárních organizací jako Červený kříž nebo Adra, není to v rozporu s ničím,“ uvedla.

Bojů na Ukrajině na separatistických územích na Donbase se v minulosti už několik Čechů zúčastnilo a byli za to i potrestáni. Před dvěma lety třeba Nejvyšší soud potvrdil podmíněný trest Eriku Eštuovi, který se na straně separatistů účastnil bojů v roce 2015. Loni v dubnu policisté zatkli pětici Čechů, které podezírali z toho, že se účastnili bojů na Donbase na straně separatistů.

Reklama

Doporučované