Hlavní obsah

Novým superúředníkem diplomacie bude „muž z Afriky“

Foto: MZV ČR

Ministerstvo zahraničí sídlí na pražských Hradčanech.

Reklama

Vláda ve středu projednává jmenování nového státního tajemníka Ministerstva zahraničních věcí. Úřednický šéf diplomacie dohlíží mimo jiné na jmenování nových velvyslanců.

Článek

Kandidátem ministra Jana Lipavského (Piráti) na jeden z nejvlivnějších postů v diplomacii je podle informací Seznam Zpráv bývalý velvyslanec v Zambii Radek Rubeš.

„Pana velvyslance Radka Rubeše navrhuji po dohodě s Ministerstvem vnitra, které mělo výběrové řízení v kompetenci, na nového státního tajemníka Ministerstva zahraničních věcí,“ potvrdil Lipavský Seznam Zprávám.

Střídání ve funkci státního tajemníka souvisí s odjezdem dosavadního superúředníka Černínského paláce Miloslava Staška na prestižní post českého velvyslance v USA.

Projednání nového státního tajemníka sice není v oficiálním programu vlády, Seznam Zprávám jej ale potvrdil mluvčí kabinetu Petra Fialy Václav Smolka. „Tímto bodem se bude vláda ve středu zabývat,“ uvedl.

Babišův muž v USA?

Státní tajemník je funkce na úrovni náměstka ministra, dohlíží na organizační a pracovněprávní běh úřadu. V diplomacii má významný vliv i na politicky citlivé jmenování nových velvyslanců. Stašek dohlížel na jmenování nových diplomatů v éře, kdy na to měl výrazný vliv prezident Miloš Zeman a docházelo k řadě diskutovaných nominacích, které přicházely z Hradu. Zároveň má Stašek pověst muže, který byl za minulé vlády blízký premiéru Andreji Babišovi (ANO).

Více o střídání ve Washingtonu

K 1. září nastupuje na českou ambasádu ve Washingtonu Miloslav Stašek. Vztahy mezi Prahou a Washingtonem vstupují do možná nejdůležitější éry od sametové revoluce.

Ostatně Babišův kabinet Staška do USA nominoval. Nová vláda, vzešlá z voleb na podzim roku 2021, již s tímto plánem nepohnula. Na zástupce Staška coby ambasadora v USA si ale kabinet Petra Fialy (ODS) dosadil „jestřába“ Jana Havránka, který do Washingtonu přišel z Ministerstva obrany a z působení  v centrále NATO.

Radek Rubeš v minulosti působil jako velvyslanec v Zambii a Zimbabwe. Vlivné zdroje v diplomacii mluvily o potřeba najít „klidnou sílu“ pro důležitý post. Rubeš v posledních měsících působil právě pod Staškem.

„Státní tajemník je nejvyšší úředník ministerstva, který se má v první řadě starat o úřad, věci uklidňovat a dbát na literu zákona. Je třeba tam mít nějakou klidnou sílu, která nemá přílišné ambice být hodně vidět,“ komentoval konkurz na státního tajemník pro Seznam Zprávy již dříve vysoce postavený zdroj z diplomacie.

Biden do Prahy posílá „cool“ velvyslance

Na post velvyslance USA v Česku má přijít internetový investor a sponzor demokratů Bijan Sabet.

Českou politiku v posledních letech výrazně formovaly spory o zahraničněpolitickou orientaci. Prezident Miloš Zeman ještě před ruskou agresí vůči Ukrajině prosazoval sbližování z totalitními východními mocnostmi, jako je Rusko a Čína. Politické strany nové vládní koalice, vzešlé z voleb v roce 2021, ale razily návrat k orientaci na demokratický Západ.

Reklama

Doporučované