Hlavní obsah

Piráti a Praha sobě navrhují v hlavním městě koalici se Spolu, to odmítá

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Primátor Prahy Zdeněk Hřib (Piráti).

Reklama

Piráti a hnutí Praha sobě zaslali Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) návrh na vytvoření koalice na pražském magistrátu. V jedenáctičlenné radě nabídli Spolu pět míst včetně pozice primátora. Spolu to podle mluvčí pražské ODS odmítá.

Článek

Piráti a Praha sobě vytvořili Alianci stability, podle níž v povolebních vyjednáváních chtějí postupovat výlučně společně. Spolu už nabídlo koalici Pirátům a hnutí STAN, Piráti ji však odmítají, pokud se na ní nebude podílet Praha sobě. Volby v Praze vyhrálo Spolu před druhým hnutím ANO a třetími Piráty.

„Přijměte prosím naši nabídku k okamžitému jednání o utvoření dlouhodobě stabilní koalice demokratických stran na pražském magistrátu pro celé volební období. Jsme připraveni s vámi okamžitě a bez odkladu jednat o proporčně vyváženém a vůli voličů odpovídajícím zastoupení v radě hlavního města a dalších orgánech,“ píše se ve výzvě.

Koalice Spolu podle vyjádření mluvčí pražské ODS Lenky Mottlové nadále trvá na spolupráci s Piráty a STAN, ale bez Prahy sobě, řekla dnes pro ČTK.

„Z výzvy, kterou jsme obdrželi od Pirátské strany, vyplývá, že Pirátská strana nechce uzavřít koalici na vládním půdorysu, tedy ze stran Spolu, Piráti a STAN, a dávají tak přednost spolupráci s Prahou sobě. Koalice Spolu bude nadále pokračovat v jednání s kolegy ze STAN a připravovat návrh koaliční smlouvy,“ uvedla mluvčí Mottlová.

Na jednání se dnes sešly tzv. programové týmy Spolu a STAN. Podle zástupců obou stran v současné době nejsou témata, na kterých by se vzájemně neshodli. Přesto se však podle nich zatím nejedná o vytvoření koaličního bloku.

Vyjednávání se STAN podle místostarosty Prahy 4 Zdeňka Kováříka (ODS) dospělo do programové shody a kromě drobností, které je třeba doladit, neexistují oblasti, kde by se strany výrazněji rozcházely. Zopakoval rovněž, že dveře Pirátům do koalice jsou stále otevřeny.

Spolu má s hnutím STAN v 65členném zastupitelstvu 24 mandátů, což je stejně jako Aliance stability, tedy Piráti a Praha sobě. Spolu prosazuje od začátku povolebních vyjednávání ustavení koalice na půdorysu té vládní, tedy s Piráty a STAN. Účast Prahy sobě v koalici odmítají, přestože s ní několikrát jednali, a to včetně tzv. programových týmů.

Koalice Spolu po letošních komunálních volbách v Praze získala v 65členném zastupitelstvu 19 mandátů. Druhé skončilo ANO se 14 mandáty. Třetí Piráti mají 13 zastupitelů. Čtvrtá Praha sobě má 11 mandátů, pět zastupitelů má na pátém místě STAN. Šesté je hnutí SPD se třemi mandáty.

Reklama

Doporučované