Hlavní obsah
Online

Česko se rozloučilo s Karlem Schwarzenbergem. V Lucerně se vzpomínalo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

V pražské Lucerně se koná akce na uctění památky Karla Schwarzenberga.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Pohřeb Karla Schwarzenberga ve svatovítské katedrále sledovaly stovky vzácných hostů. Na bývalého ministra zahraničí a šlechtice se vzpomínalo v pražské Lucerně, kde běžel kulturní program.

Článek

Karel Schwarzenberg, příslušník jednoho z nejstarších evropských šlechtických rodů, zemřel 12. listopadu ve Vídni. Na pohřeb se státními poctami přijeli do Prahy hosté z celé Evropy. Nyní se v pražské Lucerně koná kulturní akce s názvem Karel žije dál. Tu můžete sledovat v živém přenosu.

Dění na Hradčanském náměstí a nádvoří na Pražském hradě, kam se přišly rozloučit stovky lidí, pro vás sledovali naši reportéři. Ti byli také v obci Orlík nad Vltavou a na zámku Orlík v Jihočeském kraji, kde budou v rodinné hrobce uloženy ostatky bývalého ministra zahraničí. Vše si můžete zrekapitulovat v naší on-line reportáži.

  • Děkujeme za sledování, náš online končí

    Vážení čtenáři, děkujeme vám za sledování. Náš online přenos z dění kolem pohřbu Karla Schwarzenberga končí. Naši reportéři se snažili vám přinést vše zásadní a zajímavé z dění kolem pohřbu přední osobnosti české politiky, která zásadně ovlivnila to, jak dnes žijeme.

  • Punkové vzpomínání

    Hudební část akce Karel žije dál, která se koná v zaplněném pražském Lucerna Music Baru k uctění památky Karla Schwarzenberga, má „punkový charakter“. Různorodé publikum sleduje improvizovaný program, který má veselejší atmosféru než dnešní smuteční obřad v katedrále svatého Víta na Pražském hradě.

    „Punková pocta“ navazuje na smuteční obřad v katedrále svatého Víta na Pražském hradě. Netradiční rozloučení se Schwarzenbergem připravili přátelé a bývalý tým jeho prezidentské kampaně. Vycházejí z kampaňových motivů od výtvarníka Davida Černého, který se inspiroval sloganem Punk’s Not Dead.

    Foto: Michal Sula, Seznam Zprávy

    Akce v Lucerně.

  • Rakev dorazila do uzavřeného parku s hrobkou

    Pohřební vůz dnes před 15:45 přivezl rakev s ostatky Karla Schwarzenberga do orlického zámeckého parku, kde se nachází hrobka šlechtického rodu. V ní bude urna s ostatky bývalého politika uložena. Do uzavřeného zámeckého parku doprovázelo mercedes pouze jedno další vozidlo pohřební služby.

    U závory, která brání vstupu do parku, stáli dva muži v černém oblečení. Krátce před 15:45 zábranu odstranili, protože se k ní blížila auta pohřební služby v doprovodu policie. Mercedes s fordem zajely do parku a směřovaly k hrobce. Park, jenž bývá jindy celoročně přístupný, se opět uzavřel. Veřejnost do něj na přání Schwarzenbergovy rodiny, které areál patří, po celý víkend nesmí.

  • V Lucerně začala akce Karel žije dál

    V prostorách pražské Lucerny začala akce k uctění památky Karla Schwarzenberga s názvem Karel žije dál. Nabídne koncert, výstavu i filmové projekce. Můžete ji sledovat v našem živém přenosu.

    Na koncertu vystoupí Dan Bárta jako speciální host Horňácké muziky Petra Mičky, Michael Kocáb s uskupením Horňácké Chrbáty, James Harries, Tornado Lue, Karpatské Chrbáty, Už jsme doma, Foukal & Romanutti, Dáša Zázvurková, Snaha Vosto5', Martin Kyšperský & Marek Doubrava a Monika Načeva & Michal Koval.

    Foto: Michal Sula, Seznam Zprávy

    Akcí provázejí moderátoři Jindřich Šídlo a Světlana Witovská.

    Foto: Michal Sula, Seznam Zprávy

    Rozloučení v pražské Lucerně.

  • Vůz s ostatky Karla Schwarzenberga dorazil k zámku Orlík

    Pohřební vůz s ostatky Karla Schwarzenberga dorazil k zámku Orlík. Na bývalého politika čekalo v okolí zámeckého parku, v němž se nachází rodinná hrobka, pár lidí. Na zámku, kde Schwarzenberg trávil dětství, stále visí černá vlajka.

    Foto: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

    Orlík.

  • Novináři na Orlíku

    Z Pohořelce v doprovodu policie odjel vůz s rakví na zámek Orlík, kde nejbližší rodina ostatky uloží do rodinné hrobky. Zde už u jednoho z možných příjezdů čekají novináři.

    Foto: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

    Orlík.

  • Zastávka u rodového paláce

    Kolona od Hradu zamířila k Schwarzenberskému paláci, kde se podle scénáře poslední cesty politika na malou chvíli zastavila. Za policejního doprovodu pak vůz s rakví zahalené do modro-bílých rodových barev zamířil k Černínskému paláci, odkud zesnulý v minulosti řídil ve dvou mandátech českou diplomacii.

  • Dav na náměstí vyprovodil rakev potleskem

    Vůz se Schwarzenbergovými ostatky opustil areál Pražského hradu za potlesku lidí, kteří se přišli s politikem rozloučit na přilehlé náměstí.

    Foto: David Neff, Seznam Zprávy

    Dav lidí sleduje auto s rakví Karla Schwarzenberga.

  • Ceremoniál bude pokračovat na Orlíku

    Průvod s rakví se na cestě od oltáře zastavil u Schwarzenberské kaple, současně zaznělo 34 úderů zvonu Zikmund jako připomínka 34 let svobodné republiky. Rakev z katedrály vyprovodil smuteční marš v podání Hudby Hradní stráže zkomponovaný pro maršálka Schwarzenberga, který v bitvě u Lipska porazil Napoleona.

    Ostatky Karla Schwarzenberga budou nyní převezeny na Orlík a tam bez přítomnosti veřejnosti uloženy do rodinné hrobky.

  • Smuteční rozloučení končí

    Smuteční rozloučení končí. Čestná stráž vynáší rakev z katedrály sv. Víta. Při vynášení rakve zní koleda „Narodil se Kristus Pán“. Přál si to tak sám zesnulý Karel Schwarzenberg.

  • Zní česká hymna

    Smuteční rozloučení se chýlí k závěru. Zní česká hymna.

  • Pavel: Dal trvalý otisk našemu státu

    Krátkou smuteční řeč pronesl i prezident Petr Pavel. Uvedl, že ztráta Karla Schwarzenberga se dotýká celé země. „Odchází s ním velká osobnost našich moderních dějin. Dal trvalý otisk našemu státu,“ uvedl prezident.

    Schwarzenberg podle něj neříkal věci tak, aby se zalíbil, ale stál vždy na správné straně, i když to zrovna nebylo populární. „Miloval svoji vlast. Měli jsme štěstí, že ze všech cest, kterými se mohl vydat, si vybral právě cestu služby České republice,“ dodal prezident.

    Pavel uvedl, že je Schwarzenbergovi vděčný i osobně. „I když v prezidentské volbě neuspěl, ovlivnil to, jaká očekávání lidé od úřadu mají,“ uvedl prezident. Schwarzenberga označil za intelektuála a obratného diplomata. „Odešel člověk velkorysý, laskavý a moudrý, který vždy dokázal odlišit mezi dobrem a zlem. Karel Schwarzenberg bude této zemi chybět,“ dodal Pavel.

    Foto: ČTK POOL, ČTK

    Prezident Petr Pavel.

  • Přímluvu přečetl Miroslav Kalousek

    Přímluvy přečetla starostka Prahy 1 Terezie Radoměřská, která je vnučkou šlechtice Jiřího Douglase Sternberga, a blízký Schwarzenbergův spolupracovník Miroslav Kalousek.„Modleme se za ty, kterých se dotklo bezpráví totalitních režimů. Kéž každý najde svůj ztracený domov, dokáže odpustit a žít v pokoji,“ zněla jedna z přímluv. Modlitba zazněla také za Evropu, za lidi stižené válkou či chudobou, za politiky a diplomaty, ale také za přírodu, církev a další.

  • Důstojnost lidovosti

    „Vrátil lidovosti důstojnost, byl lidový a lidem blízkým člověkem, který se na nikoho nepovyšoval. Když bylo třeba, neváhal sáhnout pro peprné slovo, ale nikdy v tom nebyla zlost,“ dodal Halík.

  • „Ukázal nám hrdé češství“

    Podle Halíka Schwarzenberg vychovával svým osobním příkladem. „Nebyl povýšeným mentorem, nýbrž diskrétním inspirátorem,“ uvedl kněz. Zesnulý politik podle něj viděl dříve než jiný, jak důležité je pro nás být součástí evropského společenství. „Ukázal nám, jak je důležité spojení češství a evropanství. Ukázal nám ryzí vlastenectví bez páchnoucí příměsi nacionalismu, jedovatého národního sobectví i zápecnictví a sobeckosti. Ukázal nám rozdíl mezi hrdým češstvím a zatuchlým čecháčkovstvím,“ dodal Halík.

  • Halík: Schwarzenberg byl vychovatel společnosti

    Kázání vede kněz Tomáš Halík. „Myslím, že by Karel Schwarzenberg měl vejít do naší paměti jako vychovatel soudobé české společnosti. Tento český šlechtic byl šlechtitelem našeho veřejného života,“ uvedl kněz na úvod své řeči.

    Foto: David Neff, Seznam Zprávy

    Kněz Tomáš Halík.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy