Hlavní obsah

Fanfára pro Schwarzenberga. Jak se do pražského orchestru dostal roh Karel

Foto: Lenka Kabrhelová, Seznam Zprávy

Vedoucí lesních rohů PKF - Prague Philharmonia Zdeněk Vašina, který hraje na roh Karel.

Reklama

Karel Schwarzenberg při službě vlasti, jak říkal, zabrousil do mnoha oblastí. Stopu zanechal i v pražském orchestru, kterému před rokem věnoval peníze na lesní roh. Právě dnes se se šlechticem lidé loučí ve Svatovítské katedrále.

Článek

Karel Schwarzenberg během svého života vystřídal řadu významných pozic. Stal se ministrem zahraničních věcí, tajemníkem prvního porevolučního prezidenta Václava Havla a usiloval dokonce i o post českého prezidenta. V jeho životě ale byla řada na první pohled daleko skromnějších, ale v důsledku zásadních rolí.

Jednu z nich sehrál i jako mecenáš pražského orchestru PKF - Prague Philharmonia. Ten nepatří pod státní ani městské instituce, a tak se musí o svůj provoz finančně starat sám. Před rokem například v novinách uveřejnil krátkou výzvu, že hledají dárce, kteří by jim přispěli na nové hudební nástroje. A právě potom se jim ozval Karel Schwarzenberg.

„V září nebo v říjnu se objevil e-mail od jeho kanceláře. Ten psal, že by chtěl pro náš orchestr koupit lesní roh s jednou jedinou podmínkou, že se bude jmenovat Karel,“ vysvětluje vedoucí lesních rohů PKF - Prague Philharmonia Zdeněk Vašina.

Orchestr tak oslovil nástrojaře v Německu, který jim na objednávku roh v hodnotě 330 tisíc korun vyrobil. „Hraje fantasticky, je to jeden z nejlepších lesních rohů, co jsem kdy měl. Když ho vezmu do ruky, tak si vzpomenu na Karla Schwarzenberga,“ říká.

Vzpomínky na Karla Schwarzenberga

Vyprávění vedoucího lesních rohů orchestru PKF - Prague Philharmonia Zdeňka Vašiny je součástí pátečního dílu podcastu 5:59, ve kterém pět osobností vzpomíná na Karla Schwarzenberga. Celou epizodu si můžete poslechnout v přehrávači.

Fanfáry na počest

Nákupem lesního rohu ale spojení mezi pražským orchestrem a Karlem Schwarzenbergem nezaniklo. Hornisté se totiž rozhodli, že mu chtějí na nový nástroj zahrát a poděkovat mu tak za dar. Domluva podle Vašiny trvala delší dobu, nakonec se ale harmonogramy podařilo sladit a hudebníci se se svým mecenášem sešli koncem června letošního roku.

„Vracel se z Hluboké, kde byl na mši a na obědě. Přesně ve čtyři hodiny přijel, jak jsme byli domluvení, a my jsme mu zahráli jednu loveckou fanfáru a úryvek (ze symfonické básně) Z českých luhů a hájů od Bedřicha Smetany a Largo z Novosvětské od Antonína Dvořáka,“ vzpomíná Vašina.

+1

Podle hudebníka si všichni mysleli, že tím akce skončí, ale opak byl pravdou. Karel Schwarzenberg je prý pozval ke stolu, objednal si s nimi pivo a vyptával se, kdo a kde lesní roh vyrobil. A také vzpomínal na to, jak koupil zámek Dřevíč. „To prý byla nejlepší koupě, kterou udělal. (…) Bylo to nádherné setkání,“ vypráví hornista.

Pak se už neviděli. Ale na orchestr si podle Vašiny český šlechtic vzpomněl ještě krátce před svou smrtí 12. listopadu. Orchestru se ozvali z jeho kanceláře, že by znovu chtěli darovat peníze na nákup hudebních nástrojů. Ty podle hornisty přišly tři dny před jeho skonem: „To je neuvěřitelné, že i v těch posledních dnech myslel na takové věci. Člověk by si nemyslel, že se zrovna bude zabývat tím, jak pomoc dalším lidem.“

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Karel Schwarzenberg na Seznam Zprávách

Foto: Paměť národa / archiv Karla Schwarzenberga, Seznam Zprávy, Shutterstock.com

Příslušník slavného šlechtického rodu se narodil 10. prosince 1937 v Praze, notnou část života ale nedobrovolně strávil v exilu.

Po návratu po roce 1989 působil jako kancléř Václava Havla, byl senátorem i ministrem zahraničí. Zemřel 12. listopadu 2023 ve Vídni. Pohřeb se uskutečnil v sobotu v poledne zádušní mší v katedrále svatého Víta na Pražském hradě. Obřadu se zúčastnili z bezpečnostních a kapacitních důvodů vedle rodiny jen pozvaní hosté, mezi nimi například slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, přední příslušníci evropské šlechty, diplomaté a politici. Po mši byly Schwarzenbergovy ostatky odvezeny na Orlík a uloženy do rodinné hrobky.

K pohřbu a rozloučení

Reklama

Doporučované