Hlavní obsah

„Kdo má nohy, přijede.“ Schwarzenbergova pohřbu se zúčastní česká šlechta

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Karel Schwarzenberg zemřel v neděli 12. listopadu ve Vídni ve věku 85 let.

Reklama

Na sobotní pohřeb Karla Schwarzenberga dorazí několik zástupců české šlechty. Nebudou chybět členové rodu Lobkowiczů, Czerninů nebo Kinských.

Článek

Karel Schwarzenberg byl příslušníkem jedné z nejstarších šlechtických rodin v Evropě. Šlechta proto nebude chybět ani na jeho pohřbu. Seznam zahraničních hostů ještě rodina neposkytla, oslovení čeští šlechtici ale potvrdili, že dorazí.

„Jdu se rozloučit se svým příbuzným. Očekávám velkou účast, kdo má nohy, přijede,“ řekl ve vyjádření pro Seznam Zprávy hrabě František Kinský z kostelecké větve rodu Kinských.

Do širšího povědomí se dostal především jako moderátor oblíbeného seriálu České televize Modrá krev, který mapuje osudy více i méně známých šlechtických rodů spjatých s českými zeměmi. Kinský o Schwarzenbergovi nedávno mluvil v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Pohřeb Karla Schwarzenberga

Veřejné vystavení rakve

  • Veřejné poslední rozloučení od středy 6. 12. do pátku 8. 12. 2023, řádový kostel Maltézských rytířů Panny Marie pod řetězem, Praha–Malá Strana, denně 12–22 hodin.
  • Vstup volný pro veřejnost, místo květin si Karel Schwarzenberg přál dary na obranu Ukrajiny. Organizátoři žádají, aby zde smuteční hosté nezapalovali svíčky.
  • Čestnou stráž u uzavřené rakve drží skauti a vojáci Hradní stráže.

Poslední rozloučení

  • Pohřeb se státními poctami – sobota 9. 12. 2023, katedrála svatého Víta, Pražský hrad, 12 hodin
  • Vstup jen pro držitele pozvánky od Schwarzenbergovy rodiny. Pro veřejnost bude přístupná část II. nádvoří, I. nádvoří a na Hradčanském náměstí bude možné celý obřad sledovat na velkoplošné obrazovce.

Uctění památky v Lucerně

  • V pražské Lucerně se v sobotu 9. 12. 2023 od 16 do 22 hodin koná akce Karel žije dál k uctění památky Karla Schwarzenberga, s koncertem, výstavou, promítáním fotografií a filmů a setkáním jeho přátel. Vstup do vnitřních prostor jen na omezené množství vstupenek, do pasáže s výstavou a přenosem koncertu na obrazovku je vstup volný.

Hrob

  • Ostatky Karla Schwarzenberga budou uloženy do rodinné hrobky u zámku Orlík.

Zdroj: ČTK, pořadatelé

Na Pražský hrad do katedrály sv. Víta plánuje přijít také Jaroslav Lobkowicz, který je hlavou rodu. Má také bohaté zkušenosti s politikou, byl několik let i poslancem.

„Chtěl bych přijít, mám to plánu. S Karlem Schwarzenbergem jsem se dobře znal, ale nebyli jsme zase velcí kamarádi. To se nedá říct. Ale pojedu tam. Přijede se mnou nejstarší syn Vladimír,“ popsal 81letý Lobkowicz své plány.

Chybět nebude ani senátor Tomáš Czernin (TOP 09), který také patří mezi české šlechtice.

„Samozřejmě, zúčastním se. My zpravidla chodíme navzájem na všechny pohřby, považuji to za automatické, že tam ti lidé budou. Karel Schwarzenberg byl asi nejviditelnější (šlechtic) za posledních minimálně 40 let,“ odpověděl Czernin na dotaz, zda očekává velkou účast české šlechty.

Kdo přijede ze zahraničí, je zatím zahalené tajemstvím. Rodina Karla Schwarzenberga dosud nezveřejnila seznam hostů. Očekává se ale hojná účast. V katedrále sv. Víta na Pražském hradě je k dispozici kolem tisícovky míst k sezení i stání.

Mezi hosty bude i řada českých politiků. Svou účast pro Seznam Zprávy potvrdil šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS) nebo předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

„Karel Schwarzenberg byl jedním z důvodů, proč jsem vstoupila do politiky a následně kandidovala do vedení TOP 09. Navždy bude mým vzorem. Byl opravdovým Evropanem a jeho nadhled, noblesa a v neposlední řadě vzácný smysl pro humor mi velmi chybí. Na poslední rozloučení s ním samozřejmě půjdu. Neumím si představit, že bych byla kdekoli jinde,“ uvedla šéfka Sněmovny.

Klaus nepřijde

Chybět bude ale například exprezident Václav Klaus, kvůli zdravotnímu stavu. Rodině zesnulého Karla Schwarzenberga zaslal svoji osobní kondolenci.

„Sobotní zádušní mše se nezúčastní, protože se stále ještě zotavuje z covidu, se kterým byl v posledních dnech léčen na Infekční klinice pražské Ústřední vojenské nemocnice,“ napsal v SMS zprávě mluvčí Petr Macinka.

Nebudou chybět zástupci vlády. Svou účast Seznam Zprávám potvrdila ministryně obrany Jana Černochová (ODS) nebo ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

„Na pohřeb pana Schwarzenberga zvala hosty rodina, Ministerstvo zahraničních věcí k tomu nemá žádné informace, které by vám mohlo sdělit,“ reagoval mluvčí ministerstva Daniel Drake na otázku, zda má Černínský palác informace o zahraničích hostech.

Bohoslužbu bude sloužit pražský arcibiskup Jan Graubner, kázání bude mít Tomáš Halík, obřady v katedrále bude mít salesiánský kněz Ladislav Heryán.
Jiří Prinz, mluvčí arcibiskupství

Ani Kancelář prezidenta republiky zatím nezveřejnila seznam hostů.

„Bohoslužbu bude sloužit pražský arcibiskup Jan Graubner, kázání bude mít Tomáš Halík, obřady v katedrále bude mít salesiánský kněz Ladislav Heryán. Spolu sloužit s panem arcibiskupem bude kardinál Dominik Duka. Přítomný bude i biskup Václav Malý,“ popsal seznam církevních zástupců mluvčí arcibiskupství Jiří Prinz.

Policejní prezidium zatím nechce sdělit, kolika zahraničím hostům bude zajišťovat ochranu nebo jaká budou konkrétní bezpečnostní opatření.

„Budou záviset jak na samotném harmonogramu posledního rozloučení, tak také na případné účasti chráněných osob, včetně těch z řad zahraničních hostů. Do doby, než budeme znát více podrobností, zejména ve vztahu k případné účasti chráněných osob, není z naší strany možné poskytnout žádné bližší informace,“ reagoval na dotaz mluvčí policejního prezidia Jozef Bocán.

Od středečního poledne bude v pražském kostele Maltézských rytířů Panny Marie pod řetězem na Malé Straně vystavena Schwarzenbergova rakev. Veřejnosti bude místo přístupné do 22:00 a následně ve stejný čas ve čtvrtek a v pátek. Poté budou ostatky převezeny do katedrály svatého Víta na pohřeb.

Velkoplošné obrazovky na Hradčanském náměstí

Pražský hrad informoval předem na svých webových stránkách, jak bude vypadat návštěvnický provoz v sobotu.

Průchod areálem Pražského hradu zůstane pro návštěvníky možný. Po celý den bude uzavřeno I. nádvoří, část II. a III. nádvoří. Vstup do katedrály bude z kapacitních a bezpečnostních důvodů omezen pouze na pozvané hosty.

Na Hradčanském náměstí bude možné celý obřad sledovat na velkoplošné obrazovce.

Katedrála bude přístupná jen pro držitele pozvánky od Schwarzenbergovy rodiny. Následně budou Schwarzenbergovy ostatky podle parte uloženy do rodinné hrobky u zámku Orlík.

Kdo byl Karel Schwarzenberg (1937–2023)

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Čtyřicet let prožil v nucené emigraci, vrátit do vlasti se mohl až koncem roku 1989.

Byl příslušníkem slavného šlechtického rodu. Po komunistickém puči, v prosinci 1948, musela jeho rodina opustit republiku a uchýlit se do Rakouska. Karel Schwarzenberg studoval práva a později lesnictví. Jako předseda Mezinárodního helsinského výboru se v 80. letech zasazoval o dodržování lidských práv v Evropě. V té době se také seznámil s Václavem Havlem. Po roce 1989 působil v Havlově blízkosti jako poradce a od léta 1990 jako vedoucí prezidentské kanceláře. V letech 1992 až 2004 se věnoval správě rodinného majetku. V roce 2004 vstoupil opět do veřejného života: jako senátor, později jako ministr zahraničí. V roce 2013 byl finalistou prezidentské volby, v druhém kole jej porazil Miloš Zeman. V roce 2009 spoluzakládal stranu TOP 09.

Reklama

Doporučované