Hlavní obsah

Halík: Schwarzenberg mi zanechal dopis, jak má rozloučení s ním vypadat

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Karel Schwarzenberg.

Reklama

aktualizováno •

Poslední rozloučení s Karlem Schwarzenbergem se bude konat jinde, než si přál. Podle Tomáše Halíka kvůli kapacitě proběhne v katedrále sv. Víta na Pražském hradě, namísto u Nejsvětějšího Salvátora, jak znělo přání zesnulého.

Článek

Karel Schwarzenberg si přál, aby rozloučení v Praze bylo v kostele Nejsvětějšího Salvátora v pražské Akademické farnosti, kde našel svůj duchovní domov a pravidelně tam docházel na bohoslužby,“ řekl Tomáš Halík Seznam Zprávám.

„Ale byť je ten kostel velký, tak by samozřejmě nepojal všechny, kteří se chtějí touto formou rozloučit. Nakonec se proto rodina rozhodla požádat arcibiskupství, aby to bylo ve svatém Vítu, což samozřejmě respektujeme,“ dodal s tím, že mu Schwarzenberg zanechal dopis, ve kterém detailně vylíčil, jak by mělo poslední rozloučení vypadat.

Pohřeb Karla Schwarzenberga

Veřejné vystavení rakve

  • Veřejné poslední rozloučení od středy 6. 12. do pátku 8. 12. 2023, řádový kostel Maltézských rytířů Panny Marie pod řetězem, Praha–Malá Strana, denně 12–22 hodin.
  • Vstup volný pro veřejnost, místo květin si Karel Schwarzenberg přál dary na obranu Ukrajiny. Organizátoři žádají, aby zde smuteční hosté nezapalovali svíčky.
  • Čestnou stráž u uzavřené rakve drží skauti a vojáci Hradní stráže.

Poslední rozloučení

  • Pohřeb se státními poctami – sobota 9. 12. 2023, katedrála svatého Víta, Pražský hrad, 12 hodin
  • Vstup jen pro držitele pozvánky od Schwarzenbergovy rodiny. Pro veřejnost bude přístupná část II. nádvoří, I. nádvoří a na Hradčanském náměstí bude možné celý obřad sledovat na velkoplošné obrazovce.

Uctění památky v Lucerně

  • V pražské Lucerně se v sobotu 9. 12. 2023 od 16 do 22 hodin koná akce Karel žije dál k uctění památky Karla Schwarzenberga, s koncertem, výstavou, promítáním fotografií a filmů a setkáním jeho přátel. Vstup do vnitřních prostor jen na omezené množství vstupenek, do pasáže s výstavou a přenosem koncertu na obrazovku je vstup volný.

Hrob

  • Ostatky Karla Schwarzenberga budou uloženy do rodinné hrobky u zámku Orlík.

Zdroj: ČTK, pořadatelé

Exministr si podle něj detailně napsal i hudbu, která by na rozloučení měla zaznít. „Jednak si přál, aby tam zazněl v gregoriánské podobě hymnus Dies irae, a také bude asi jedno překvapení, kdy si přál, aby na konci zaznělo Narodil se Kristus Pán, protože tuto koledu velice miloval,“ prozradil Halík, který na rozloučení pronese kázání. Tak, jak si to politik přál. Mši pak odslouží arcibiskup Jan Graubner.

Informaci o místě a datu konání přinesla jako první ČT24. Termín 9. prosince byl podle Halíka zvolen i z důvodu složitějších příprav, kdy se na rozloučení s knížetem Schwarzenbergem do Prahy sjede i část evropské šlechty.

Praha nebude jediným místem, kde se více či méně vzdálení příbuzní se zesnulým rozloučí. „Bude ještě rozloučení ve Vídni - předpokládám, že ve vídeňské katedrále. I v tom dopise, co mi napsal, je celá řada dalších míst: na Schwarzenberském zámku v Rakousku, pak ve Vídni, v Praze ještě bude bohoslužba při uložení rakve u hrobky na Orlíku. Ta už bude pravděpodobně jen v rodinném kruhu,“ dodal kněz.

Státní pocty rodina přijala

Někdejší ministr zahraničí, poslanec, senátor a kancléř prezidenta Václava Havla zemřel v neděli ve Vídni. Bylo mu 85 let.

Podle dvou zdrojů Seznam Zpráv bude Schwarzenberg pochovaný na zámku Orlík, který rod vlastní. Právě tam kníže strávil dětství a podle zdrojů redakce si přál být pochován právě zde - v novogotické schwarzenberské hrobce.

Rodina Karla Schwarzenberga v úterý odpoledne na facebooku oznámila, že rakev bude pro veřejnost vystavena od 6. do 8. prosince v řádovém kostele Maltézských rytířů Panny Marie pod řetězem v Praze na Malé Straně.

„Rodině byla nejvyššími ústavním činiteli nabídnuta možnost pohřbu se státními poctami, kterou rodina s vděkem přijala a děkuje tímto za všechny kondolence a projevy soustrasti,“ stojí v prohlášení.

Karel Schwarzenberg na Seznam Zprávách

Foto: Paměť národa / archiv Karla Schwarzenberga, Seznam Zprávy, Shutterstock.com

Příslušník slavného šlechtického rodu se narodil 10. prosince 1937 v Praze, notnou část života ale nedobrovolně strávil v exilu.

Po návratu po roce 1989 působil jako kancléř Václava Havla, byl senátorem i ministrem zahraničí. Zemřel 12. listopadu 2023 ve Vídni. Pohřeb se uskutečnil v sobotu v poledne zádušní mší v katedrále svatého Víta na Pražském hradě. Obřadu se zúčastnili z bezpečnostních a kapacitních důvodů vedle rodiny jen pozvaní hosté, mezi nimi například slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, přední příslušníci evropské šlechty, diplomaté a politici. Po mši byly Schwarzenbergovy ostatky odvezeny na Orlík a uloženy do rodinné hrobky.

K pohřbu a rozloučení

AKTUALIZACE: Doplnili jsme informace, které zveřejnila Schwarzenbergova rodina.

Reklama

Doporučované