Hlavní obsah

Na Hrad v sobotu jen dopoledne. Chystají se uzavírky během pohřbu Schwarzenberga

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Na Hrad v sobotu jen dopoledne. Chystají se uzavírky během pohřbu Schwarzenberga.Video: Jan Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Hrad plánuje bezpečností opatření před pohřbem Karla Schwarzenberga. Návštěvníci budou omezeni na vstupu do katedrály sv. Víta, možná je ale i regulace návštěv v celém areálu. Hrad proto doporučuje návštěvu pouze během dopoledne.

Článek

V sobotu bude kvůli pohřbu bývalého ministra zahraničí, poslance a senátora Karla Schwarzenberga od rána uzavřeno první nádvoří Hradu, velká část druhého nádvoří a část třetího. Budou i další časově omezené uzavírky. Hrad doporučuje v sobotu návštěvu areálu z důvodu rozsáhlosti akce pouze v brzkých dopoledních hodinách. Uvedl to na webu.

Katedrála sv. Víta, kde se poslední rozloučení uskuteční, bude pro veřejnost z provozních a liturgických důvodů uzavřena už v pátek. V sobotu se na obřad dostanou pouze držitelé pozvánky od Schwarzenbergovy rodiny, přenos bude dostupný na velkoplošné obrazovce.

Do Prahy se na poslední rozloučení sjedou stovky smutečních hostů z Česka i řady zemí světa včetně členů předních evropských rodů. Dorazí také slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, potvrdil v úterý ČTK její mluvčí Martin Strižinec.

„Z důvodu rozsáhlosti akce vám doporučujeme návštěvu Pražského hradu pouze v brzkých dopoledních hodinách. Dále je možné (dle situace), že policie bude muset v době bohoslužby regulovat vstupy do areálu Pražského hradu,“ poznamenal Hrad.

Více k pohřbu Karla Schwarzenberga:

Na sobotní pohřeb Karla Schwarzenberga dorazí zástupci české i světové šlechty i ústavní činitelé.

Mluvčí policejního prezidia Jozef Bocán dnes Seznam Zprávám sdělil, že bezpečnostní opatření v souvislosti s pohřbem bude policie zajišťovat po třech základních liniích. Útvar pro ochranu prezidenta zajistí bezpečnost uvnitř hradního areálu, v Praze dohlédnou na veřejný pořádek policisté z krajského ředitelství a o bezpečnost chráněných osob se postará ochranná služba.

Pohřeb Karla Schwarzenberga

Veřejné vystavení rakve

  • Veřejné poslední rozloučení od středy 6. 12. do pátku 8. 12. 2023, řádový kostel Maltézských rytířů Panny Marie pod řetězem, Praha–Malá Strana, denně 12–22 hodin.
  • Vstup volný pro veřejnost, místo květin si Karel Schwarzenberg přál dary na obranu Ukrajiny. Organizátoři žádají, aby zde smuteční hosté nezapalovali svíčky.
  • Čestnou stráž u uzavřené rakve drží skauti a vojáci Hradní stráže.

Poslední rozloučení

  • Pohřeb se státními poctami – sobota 9. 12. 2023, katedrála svatého Víta, Pražský hrad, 12 hodin
  • Vstup jen pro držitele pozvánky od Schwarzenbergovy rodiny. Pro veřejnost bude přístupná část II. nádvoří, I. nádvoří a na Hradčanském náměstí bude možné celý obřad sledovat na velkoplošné obrazovce.

Uctění památky v Lucerně

  • V pražské Lucerně se v sobotu 9. 12. 2023 od 16 do 22 hodin koná akce Karel žije dál k uctění památky Karla Schwarzenberga, s koncertem, výstavou, promítáním fotografií a filmů a setkáním jeho přátel. Vstup do vnitřních prostor jen na omezené množství vstupenek, do pasáže s výstavou a přenosem koncertu na obrazovku je vstup volný.

Hrob

  • Ostatky Karla Schwarzenberga budou uloženy do rodinné hrobky u zámku Orlík.

Zdroj: ČTK, pořadatelé

Reklama

Doporučované