Hlavní obsah

„Musíme podpořit Rusko.“ V Praze se protestovalo za mír

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Pochod za mír na pražský Vítkov na 1. máje zorganizovala iniciativa Zachraňme stát!

Reklama

aktualizováno •

Na pochod iniciativy Zachraňme náš stát na pražském Vítkově dorazily dvě stovky lidí. Komunisté, sociální demokraté a Nespokojení Jiřího Paroubka se sešli dopoledne na Střeleckém ostrově.

Článek

Iniciativa Zachraňme náš stát! svolala na Svátek práce pochod na Vítkov. Na místo srazu na Náměstí republiky přišlo několik desítek lidí, mezi nimi i jeden ze svolavatelů, poslanec SPD Jiří Kobza, nebo pražský zastupitel za SPD Josef Nerušil.

Na setkání přišli demonstranti s nálepkami kapely Ortel, tričky s českým lvem a vlajkami České republiky. Podle ČTK byl počet účastníků kolem dvou set.

„Jsem tady, protože chci mír. Naše vláda, Evropská unie a Amerika nás pořád zatahují do války,“ popsala reportérovi Seznam Zpráv jedna z účastnic. Pravidelně se prý účastní protivládních demonstrací. Začala s tím už za covidu, kdy demonstrovala proti vládním opatřením.

Dva muži si přinesli vlajky Bulharska a jeden dorazil se dvěma vlajkami - České republiky a Ruské federace. „Musíme podpořit Rusko v té válce. Američani podporují válku na Ukrajině už osm let, já válku nechci,“ líčil reportérovi.

Na Vítkově promluvili politici z SPD i bývalý místopředseda ústředního výboru KSČM Josef Skála, kterého v březnu soud nepravomocně potrestal za popírání masového sovětského vraždění v Katyni.

V projevech zaznívala hlavně kritika současné vlády, došlo i na výzvy k odchodu z Evropské unie.

Promluvil i poradce bývalého prezidenta Klause Ladislav Jakl nebo předseda Akce D.O.S.T. Petr Bahník. Pynelopi Cimprichová ze Švýcarské demokracie kritizovala údajnou kastraci dětí kvůli změně pohlaví a písničkář Pepa Nos zazpíval chorál Ktož sú boží bojovníci. Po čtvrté hodině organizátoři setkání ukončili.

Anarchisté s komunisty

Dopoledne se mezinárodní svátek pracujících slavil také na pražském Střeleckém ostrově. Právě na tomto místě se v českých zemích poprvé demonstrovalo na 1. máje už v roce 1890. Letos se tu sešla pestrá směsice účastníků - sociální demokraté, komunisté, anarchisté a strana Nespokojení, za kterou stojí expremiér Jiří Paroubek.

+12

Po desáté hodině se před budovou restaurace s výhledem na Národní divadlo sešlo několik desítek komunistů s rudými vlajkami KSČM. „O co šlo v roce 1948? Přece o budování důstojných životních podmínek,“ hřímal do mikrofonu jeden z řečníků. Po projevech zazněla z reproduktorů Internacionála.

Pár metrů od nich postávala desítka lidí, kteří přišli protestovat s vlajkami NATO, Evropské unie, Spojených států amerických a Ukrajiny. „Přišli jsme se postavit zlu. Je to zkratka, ale je to tak. Naštěstí už komunisti nejsou v Parlamentu a i tady se jich schází čím dál méně, ale pořád je to důležité,“ vysvětlil reportérovi muž s vlajkou Panevropské unie.

Obě skupinky se škádlily příležitostným pokřikováním „Sláva Ukrajině!“ a „Sláva Doněcku a Luhansku!“ Dohlížely na ně hloučky policistů, připraveni byli i těžkooděnci.

V jedenáct hodin už byla sestava kompletní – v obleku dorazil bývalý premiér Jiří Paroubek, který na Střelecký ostrov sezval svoje Nespokojené. Z hloučku demonstrantů se ozývalo „Hanba! Hanba!“ K pokřiku se přidala i dvacítka anarchistů s černo-rudými prapory. Příznivci sociální demokracie měli sraz na opačné straně ostrova.

Komunisté se posléze rozešli, anarchisté usedli na trávu, namazali chleby pomazánkou a rozlévali kávu z várnice. Následně se vydali pod červenočernými vlajkami za provolávání hesel proti fašismu a proti kapitalismu na Štvanici, kde anarchistická akce pokračovala hudební produkcí. Průvod doprovázeli na trase policisté, kteří také zastavovali nebo řídili dopravu.

Demonstrace, která nebyla

Uskupení Česká suverenita svolalo na Letnou sešlost pod názvem Chceme mír!, na kterou ale skoro nikdo nepřišel. Svolavatelka Jana Volfová se později ohradila, že Česká suverenita demonstraci zrušila a účastnila se akce na Střeleckém ostrově.

„Před měsícem jsem demonstraci oficiálně zrušila, ještě v pátek jsem to zopakovala jak úřednici magistrátu telefonicky a poslala znovu datovou schránkou, tak ohlásila i policii. Magistrát se na to ale vy***l a nesundal ze svých stránek, takže dnes píše Prima CNN, jak Česká suverenita utrpěla fiasko, že jí nikdo nepřišel na demonstraci,“ napsala na sociální sítě.

Reklama

Doporučované