Hlavní obsah

Pojišťovna osm měsíců tajila, že ředitel bral k platu prémii téměř dva miliony

Foto: ČTK / Sznapka Petr, ČTK

Ředitel RBP zdravotní pojišťovny Antonín Klimša.

Reklama

Navzdory příkazu od Úřadu pro ochranu osobních údajů nechtěla zdravotní pojišťovna říct odměnu pro svého ředitele. Zlom nastal až po osmi měsících. To už pojišťovně hrozilo, že dostane pokuty, a mohla pak skončit v exekuci.

Článek

Více než osm měsíců odmítala veřejná zdravotní pojišťovna RBP sdělit výši odměny, kterou v loňském roce nechala řediteli Antonínu Klimšovi vyplatit správní rada.

O konkrétní částku žádal reportér Seznam Zpráv podle zákona o svobodném přístupu k informacím. Právníci pojišťovny tvrdili, že to nemohou prozradit, a nepomohlo ani to, že to pojišťovně přímo nařídil Úřad pro ochranu osobních údajů.

Průlom nastal až nyní, za nesplnění tohoto příkazu hrozila od Úřadu na ochranu osobních údajů pokuta, nebo že by případně - kdyby jeho vůli nadále ignorovala - mohla pojišťovna RBP skončit v exekuci.

A tak vedoucí právního odboru RBP Lenka Leitgebová po osmi měsících Seznam Zprávám sdělila, že ředitel Antonín Klimša bral loni k platu odměnu ve výši 1 903 552 korun.

Ředitel pojišťovny, do níž jde veřejné zdravotní pojištění jejích zhruba 430 tisíc klientů, tak byl oceněn roční odměnou o stovky tisíc vyšší než ředitel největší zdravotní pojišťovny VZP, která má téměř šest milionů klientů.

Zdeněk Kabátek v uplynulých letech dostával každý rok odměnu ve výši kolem 1,3 milionu.

Osm měsíců tajností

Foto: Seznam Zprávy

Revírní a bratrská pojišťovna.

Září 2022 - Byla podána žádost, jakou odměnu schválila správní rada řediteli Antonínu Klimšovi. Pojišťovna poté požaduje, aby reportér doložil, jak plní roli takzvaného „společenského hlídacího psa“ nebo jak má výše odměny přispět k diskuzi o věcech veřejného zájmu.

Říjen 2022 - Pojišťovna následně žádost odmítá s tím, že reportér nesplnil podmínky, za kterých by mu mohla být výše odměny sdělena. Proti tomu bylo podáno první odvolání.

Prosince 2022 - Úřad pro ochranu osobních údajů rozhodnutí pojišťovny zrušil a zdůvodnil, proč má odměnu svého ředitele uvést.

Leden 2023 - Pojišťovna znovu odmítá informaci poskytnout. Tvrdí mimo jiné, že nechce zasáhnout do osobních práv ředitele. Reportér se znovu odvolal.

Březen 2023 - Úřad pro ochranu osobních údajů opět odvolání vyhověl. Tentokrát už přikázal, aby pojišťovna informaci o odměně do 15 dnů poskytla.

Duben 2023 - Pojišťovna uvádí, že konkrétní výši odměny sdělila Úřadu pro ochranu osobních údajů, a proto požaduje žádost o informaci za vyřízenou. Proti tomu byla podána stížnost. Úřad opět přikázal pojišťovně, aby výši odměny do sedmi dnů poskytla. Kdyby to neudělala, mohl by jí úřad následně dát pokuty, případně by mohla skončit i v exekuci. Pojišťovna teprve nyní výši odměny sdělila.

Během osmi měsíců sporu o informace, kolik bere ředitel zdravotní pojišťovny, do které jdou povinně odváděné peníze jejích klientů, argumentovala RBP také tím, že Antonín Klimša se sdělením výše prémie nesouhlasil.

„RBP v žádném případě nebude postupovat v rozporu s právními předpisy, natož pak zasahovat do ústavně zaručených práv kohokoliv, aby tak byl uspokojen pouze domnělý veřejný zájem tazatele na této informaci, když dotčená osoba s poskytnutím informace nesouhlasí,“ uvedla právnička pojišťovny RBP Leitgebová v jednom ze zamítavých rozhodnutí.

Letos v březnu, když pojišťovna odmítla opakovaně odměnu říct, Úřad pro ochranu osobních údajů sdělení informace nařídil s tím, že jde o veřejný zájem.

„Úřad na jednu stranu chápe obavy o možném zásahu do soukromí dotčené osoby (Antonína Klimši), nicméně s ohledem na charakter pojišťovny, která hospodaří s veřejnými prostředky, z nichž je mimo jiné hrazen plat a odměna dotčené osoby ve funkci výkonného ředitele, úřad dospěl k závěru, že požadované informace se veřejného zájmu týkají,“ napsala vedoucí oddělení rozhodování Lenka Kopřivová z Úřadu pro ochranu osobních údajů.

Pojišťovnu však k uposlechnutí příkazu přiměl až další krok úřadu - když jí upozornil, že by mohla dostat pokutu, nebo že by případ mohl dospět až k exekuci.

Reklama

Doporučované