Hlavní obsah

ANO štve zveřejnění zápisu z jednání o důchodech. Museli jsme, vzkazuje Hrad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Prezident Petr Pavel.

Reklama

Kancelář prezidenta zveřejnila zápis ze schůzky o důchodové reformě. Opozice s jeho zněním nesouhlasí a vadí jí i samotné zveřejnění dokumentu.

Článek

Hnutí ANO si stěžuje, že prezidentská kancelář zveřejnila zápis z březnového jednání o důchodové reformě. Hrad ale vysvětluje, že dokument musel zveřejnit na základě zákona o svobodném přístupu k informacím.

O tom, co na jednání prezidenta a koalice s opozicí skutečně zaznělo, se vedou spory. Prezident Petr Pavel a další účastníci tvrdí, že zástupci ANO připustili zvyšování odchodu do důchodu, ti to ale odmítají.

Zápis, který pořídil expert na důchodový systém a poradce prezidenta Vladimír Bezděk, odpovídá prezidentově popisu.

„Zástupci hnutí ANO nezpochybnili nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu, nicméně nesouhlasí s konkrétním navrženým způsobem jejího provedení (tzv. „nekonečný“ princip). Preferují spíše postupný způsob s vždy stanoveným stropem na dané období,“ píše se v dokumentu, který Hrad zveřejnil.

Místopředseda ANO Karel Havlíček si ovšem pro server Novinky.cz postěžoval, že se mu zveřejnění dokumentu nelíbí. „Jsem šokován, že někdo zveřejní interní zápis, který nebyl odsouhlasen druhou stranou, která byla aktérem schůzky,“ uvedl Havlíček.

Hrad ovšem dokumenty týkající se schůzky zveřejnit musel – protože si o ně požádali novináři podle zákona o svobodném přístupu k informacím. Jedna z žádostí byla i od serveru Seznam Zprávy, do prezidentské kanceláře odešla 10. dubna a odpověď přišla 23. dubna večer.

„Zápis jsme chtěli zveřejnit, aby byl postup Kanceláře prezidenta republiky maximálně transparentní. Ale zveřejnit bychom ho museli tak jako tak, protože jsme tu měli několik žádostí podle zákona číslo 106,“ řekl Seznam Zprávám ředitel komunikace prezidenta Vít Kolář.

ANO chtělo dokument změnit

Havlíčkovi se ovšem nelíbí, že dokument byl zveřejněn přesto, že hnutí ANO mělo k jeho znění připomínky. A žádalo změnu v zápisu na „zástupci hnutí ANO a MPSV se neshodli ani na způsobu, ani na nezbytnosti zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu.“

S tím ovšem nesouhlasil autor zápisu, prezidentův poradce Vladimír Bezděk. „Zápis odpovídá tomu, jak schůzka 28. 3. probíhala,“ napsal Bezděk.

Bezděkovu verzi potvrdili i další účastníci jednání - kromě samotného prezidenta také ministr práce Marian Jurečka nebo ekonom David Marek.

„Bylo tam 15 lidí, 12 lidí vám odsouhlasí, že to, co sdělil pan prezident na tiskové konferenci, opravdu na té schůzce zaznělo. Samozřejmě jsme neměli vysoká očekávání, chtěli jsme se shodnout na začátek na těch základních věcech. Na tom, že důchodový systém bez dalších úprav bude mít v budoucnosti značné problémy a že jednou z cest, jak to řešit, je pravděpodobně zvyšování věku pro starobní důchody s ohledem na to, že se dožíváme stále vyššího věku. Na obě dvě odpovědi na té schůzce ze všech stran padla odpověď ano,“ uvedl Marek.

Seznam Zprávy mluvily s několika zdroji z okolí prezidenta. Podle nich byl postoj ANO k otázce věku odchodu do důchodu pro přítomné příjemným překvapením. K nedorozumění podle nich dojít nemohlo - zapisovatel Bezděk se prý ještě jednou o této otázce ujišťoval.

Prezident se podle zdrojů SZ chtěl ke znění zápisu vrátit na druhé schůzce, která byla naplánována na 23. dubna. Doufal, že tam dojde k dohodě. Jenže na tu odmítli lidé z ANO přijít. Pavel se tedy sešel pouze se zbylými účastníky a následně Hrad odpověděl na žádosti novinářů.

Březnová schůzka

Neshoda ohledně obsahu březnové schůzky se neprojevila hned. Těsně po jednání vystoupili účastníci společně na tiskové konferenci, kde prezident Pavel řekl, že všichni dospěli ke shodě, že důchodový věk bude třeba posunout.

Ani jeden ze zástupců hnutí ANO se proti tomu na místě explicitně neohradil. „Bavili jsme se o způsobu, jakým to nastavit. Zda nastavit strop, což by byla spíše cesta pro nás, nebo tam zachovat automatiku, jak navrhuje ministr Jurečka,“ řekla Schillerová. Prohlásila nicméně, že by hnutí ANO šlo raději „jinou cestou“.

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš se schůzky nezúčastnil. Hned po návratu ze zahraniční dovolené ale natočil video, kde označil prohlášení Hradu za lež.

Zápis z hradní schůzky o důchodech

Záznam z jednání k důchodové reformě

Místo: Hrad, 28/3/2024; 11.00 – 12.30 hod

Přítomni:

– zástupci hnutí ANO (A. Schillerová, K. Havlíček, A. Juchelka, M. Bílková)

– zástupci vlády (M. Jurečka, I. Merhautová, K. Procházková, T. Machanec)

– zástupci KPR (P. Pavel, M. Vašina, T. Lebeda, J. Němec, V. Kolář, D. Marek, V. Bezděk)

Reklama

Doporučované