Hlavní obsah

Armáda se snaží zklidnit emoce kolem nácviku odvodů

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie

Reklama

Armáda upřesnila, jak se lékaři zapojí do cvičení s názvem Odvodní řízení 2023, které proběhne po celém Česku. Podle mluvčího generálního štábu Ivo Zelinky záleží na krajích, zda a kolik lékařů osloví.

Článek

Jak už Seznam Zprávy informovaly, v květnu proběhne v Česku cvičení, které prověří připravenost armády na případné odvodní řízení. Letos poprvé proběhne ve všech krajích současně a zapojí se do něj i zástupci samospráv a civilní lékaři, kteří by se na odvodním řízení podíleli.

K vojenským odvodům by stát mohl sáhnout, pokud by byl vyhlášen stav ohrožení státu nebo válečný stav.

„Je to už devátý ročník, bude se ho účastnit 200 vojáků z povolání aktivních záložníků, přičemž k tomu nabízíme i součinnost samosprávám. To jsou typicky krajské samosprávy a samozřejmě i lékaři, kteří by se reálně potom účastnili odvodů, čili praktičtí lékaři z civilního sektoru,“ řekl ve vyjádření pro Seznam Zprávy mluvčí generálního štábu Ivo Zelinka.

Upřesnil také, jak vypadá v praxi oslovování lékařů. To je podle Zelinky v gesci krajů a nedělají to krajské vojenské samosprávy.

„Jsou oslovovány přímo kraje a je na rozhodnutí každého kraje, typicky zdravotnického koordinátora krajského úřadu, jakým způsobem požádá o součinnost civilního sektoru. Například v Ústeckém kraji si řekli, že by chtěli součinnost dvou praktiků, v jiných krajích si mohou říct o jednoho praktika nebo o deset praktiků nebo taky o žádné. Je to na rozhodnutí lékařů, jakou měrou se do toho potom skutečně zapojí,“ vysvětluje armádní mluvčí.

Podle mluvčího generálního štábu vyvolala zpráva o plánovaném cvičení zbytečné emoce. „Je to nejnudnější cvičení, které armáda každý rok pořádá. Nikoho to nikdy nezajímalo. Děláme to ve všech krajích každý rok. Jediný rozdíl je v tom, že teď to děláme ve všech krajích najednou, a ne postupně. To je jediný rozdíl mezi rokem 2022 a rokem 2023,“ uvedl Ivo Zelinka.

V již zmíněném Ústeckém kraji už lékaři informaci o plánovaném školení obdrželi.

„Dovolujeme si vás informovat o skutečnosti, že na den 18. 5. 2023 je plánováno provedení mobilizačního cvičení k ověření připravenosti a o proveditelnosti odvodního řízení, kde se rozhoduje o schopnosti občana vykonávat vojenskou činnou službu. Cvičení organizačně provádí Krajské vojenské velitelství Ústí nad Labem,“ píše se hned v úvodu dokumentu.

„Ano, takový e-mail jsme dnes dostali, chystám se ho přeposlat panu předsedovi (Petru) Šonkovi,“ potvrdila v úterý pro Seznam Zprávy sekretářka okresního sdružení České lékařské komory Pavla Bártová. „Není to zpráva, kterou bychom dostávali pravidelně,“ dodala.

Dokument: Cvičení k ověření připravenosti a proveditelnosti odvodního řízení

Foto: Facebook/ Jindřich Rajchl

Dokument poslaný Ústeckým krajem

Armáda ale vysvětluje, že podobná školení ohledně odvodů dělá průběžně, jen nikoli ve všech krajích jako letos.

„Tato cvičení organizujeme v rámci Armády ČR u krajských vojenských velitelství každý rok, je opakované. Krajská vojenská velitelství se tak připravují k plnění jednoho ze svých úkolů, které mají v případě vyhlášení stavu ohrožení státu. V tomto roce po několika letech prověřujeme všechna krajská vojenská velitelství současně,“ vysvětlil pro Seznam Zprávy zástupce velitele teritoriálních sil Armády ČR Jaroslav Hrabec.

Reklama

Doporučované