Hlavní obsah

Babiš opět vyrazil obytňákem. Parkoval však, kde neměl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Obytňák Andreje Babiše vjíždí do zákazu. Spolu s ním i další auta. Smí tam přitom jen držitelé ZTP.

Reklama

aktualizováno •

Nový polep, avšak stále ten starý Andrej Babiš. Předseda ANO vyrazil opět obytňákem mezi lidi. O konkrétní kampaň prý zatím nejde. Jezdí, protože ho to baví.

Článek

„Máte právo vědět, co vláda tají! Máte právo slyšet, o čem média mlčí!“ S takovými hesly vyrazil před Vánoci do několika českých měst Andrej Babiš. Polepil jimi svůj prověřený obytný vůz.

Sám Babiš teprve nedávno prodal mediální vydavatelství Mafra, které patřilo do jeho svěřenského fondu (transakci ještě musí schválit antimonopolní úřad). Vlastnil skrze něj celostátní deníky i rádia. Do médií dnes ale tepal bez výjimky.

„Média vám neřeknou, co se tady stalo od roku 1989, oni se neradi vrací k minulosti,“ poučoval například studenty královéhradecké střední školy Sion. A odkazoval je na své sociální sítě, kde je prý všechno.

Jedna studentka se dotazem vrátila k heslu zkraje jeho kariéry, že chce „řídit stát jako firmu“. Zapochybovala, jestli je možné řídit firmu tím, že ji přivede do deficitu a bude si na její provoz půjčovat peníze. Odkazovala tak ke způsobu vládnutí Andreje Babiše. Odpovědi se však nedočkala. I v tomto případě Babiš doporučil, aby se místo na veřejnoprávní vysílání dívala na jeho sítě - kde má graf o tom, jak státní kasu špatně vedl Miroslav Kalousek před 13 lety coby ministr financí.

„Oni vám neřeknou, co Hitler udělal, teď nás čekají evropské volby,“ přeskakuje Babiš v rámci jedné věty z tématu na téma.

Studentům o chvíli později řekne, že se od nich rád učí a nasává témata. Na jednom z výjezdů se ho prý student zeptal, jestli ví, co je to „bodycount“ (počet sexuálních partnerů, pozn. red.). „Já to nevěděl. Ptal jsem se asi 30 lidí a nevěděli. Teď už vím. Ale to tady řešit teď nebudeme, já jsem pracující důchodce. Hlavně nikdy nechoďte do politiky,“ pokračuje v projevu.

+7

Veze se na vlně nepopularity vlády

Babiš vyrazil v úterý do Kladna, ve středu pak do Hradce Králové. Někde nazul brusle, jinde vyrazil na trhy a debatoval s lidmi. „Pan předseda jezdí rád, baví ho to,“ vysvětluje mluvčí ANO Martin Vodička předvánoční výjezd.

O kampaň ke konkrétním volbám prý nejde. „Tohle není ještě kampaňový vizuál, až budou volby do Evropského parlamentu, tak nejspíš necháme polep změnit,“ říká. Na další štace se prý šéf ANO vydá až po Novém roce.

Eva Lebedová, odbornice na politickou komunikaci, to ale už jako součást nadcházejících voleb vnímá. „Andrej Babiš dlouhodobě vede permanentní kampaň a příští rok budeme mít hned troje volby - senátní, krajské a evropské. Ve chvíli, kdy je vláda v rekordní krizi, důvěřuje jí jen 17 procent lidí, tak je to trend, kterého se opozice bude držet,“ vysvětluje.

Babiš tedy podle ní jen využívá situace a veze se na vlně rekordní nepopularity vlády a obrovské nespokojenosti obyvatel. Předvánoční čas ale podle ní na kampaň není příliš vhodný. „Před Vánoci mají lidé tendenci se z pracovních věcí vrátit spíš k rodinným záležitostem, mají myšlenky orientované jiným směrem,“ dodává.

Zase to parkování

Soukromou školu Sion, v níž Babiš debatoval se studenty, provozuje tamní opoziční zastupitel zvolený za ANO Denis Doksanský. Předseda ANO si proto před studenty postěžoval, že on může jezdit už jen do soukromých škol, protože „do státních může jen pětikoalice“.

Škola sídlí v hradeckém podnikatelském centru. Na příjezdové cestě je velká značka zakazující vjezd. Doplňková tabulka ho povoluje pouze držitelům ZTP povolení. Mladá maminka nakládající do auta své hendikepované dítě má štěstí, že se mezi auta doprovázející Andreje Babiše vejde.

Jeho auta v čele s obytňákem všechna do zákazu vjela. Není to poprvé, co mají Babišovi zaměstnanci s parkováním problém. Policie na Babišově kampani řešila špatné parkování už loni, kdy jedno z doprovodných aut parkovalo v Dačicích na invalidech. Letos v lednu před volebním štábem na pražském Chodově pak parkovalo na invalidech auto, které do štábu přivezlo Babišovu manželku Moniku.

Hnutí ANO a jeho problémy s parkováním

Vjezd do zákazu v Hradci Králové nebyl prvním problémem řidičů Andreje Babiše se značkami. Jedno parkování na invalidech už řešila i policie. Psali jsme zde:

Doksanský, který v minulosti do hradeckého zastupitelstva neúspěšně kandidoval v barvách hnutí STAN, aby v minulých komunálních volbách zakotvil v dresu ANO, vítá svého předsedu ve stylovém obleku s potiskem Santa Clausů. „Máte motýlka jak Baxa,“ vyhrkne na něj Babiš, jen co vystoupí z obytňáku.

„Kdo se akce chce zúčastnit, ten se jí zúčastní. Dnes není klasický rozvrh, studenti mají sportovní den,“ vysvětluje Doksanský redaktorům. Studenti se prý budou moct zeptat, na co chtějí.

Před začátkem akce však odevzdali svoje otázky na lístečcích, které ředitel posbíral. Babiš se dušuje, že nejdříve ať se ptají ti, co se napřímo hlásí. První studentka se předsedy ANO zeptá na jeho názor na novináře Jaroslava Kmentu. Druhá pak položí výše zmíněnou otázku o řízení státu jako firmy.

Doksanský se ošívá a raději už přečte otázky z lístečků. „Tady jsem si dovolil předsadit zajímavou otázku na váš vztah s prezidentem Emmanuelem Macronem,“ volí oblíbené Babišovo téma. Skvělým vztahem s Macronem se rád chlubí.

Svařák od Babiše

Součástí Babišova výjezdu byla i ranní návštěva v zemědělském podniku v Markvarticích na Jičínsku. Předseda ANO se na ní však na celou dobu zavřel v jídelně s vedením firmy a zaměstnanci. S voliči si měl popovídat na dvou setkáních v Hradci Králové.

Návštěvu vánočních trhů na Velkém náměstí, kde byla v původním plánu i návštěva venkovního kluziště, však nakonec z programu jeho tým vyškrtl. Nestíhali.

Předseda největší opoziční strany proto vyrazil až na 16. hodinu na nedaleké náměstí 28. října, kde se už půl hodiny předtím připravoval stánek se svařákem, na který své voliče pozval. Hloučky seniorů se tam začaly tvořit už dlouho před tím.

„Čekáme tady asi půl hodiny. Svařák nás ani nezajímá, chceme vidět pana Babiše. Volím ho od začátku, ANO je to nejlepší, co se tady nabízí,“ říká mi jedna ze seniorek, které čekaly hned u výdejního pultíku, než se začne svařené víno rozlívat. „Začneme s tím, až pan Babiš dorazí. Aby lidé nebyli moc rozdovádění,“ rozesměje se najatý stánkař.

Obytňák na náměstí dorazí krátce před čtvrt na pět. Senioři se kolem něj hned shluknou. Staršímu muži udělá radost i fakt, že zpoza volantu vystoupí sám Babiš. „On si to i sám řídí,“ vydechne. Babiš však za volantem obytného vozu přijíždí jen na setkání s voliči na náměstích. Po většinu dne vozidlo řídí poslanec a hlavní manažer hnutí Jan Richter.

Ten má však po příjezdu na hradecké náměstí u Babiše černý puntík. Předsedu ANO okamžitě obklopí senioři a doslova mu visí na rtech. Slyší ho však jen několik jedinců v jeho těsné blízkosti. „Je potřeba mikrofon, my vás chceme taky slyšet,“ rozčiluje se starší muž z jedné z dalších řad.

„Kdě je Richter s mikrofonem!“ rozčiluje se zamračený Babiš. Nikde, Babiš si musí vystačit jen se sílou svého hlasu, když seniory začne přesvědčovat o tom, že by měli jít hlavně k evropským volbám. Představí jim i Kláru Dostálovou, která bude lídryní kandidátky. „Je to naše vlastenecká kandidátka!“

S přispěním Vojtěcha Gavriněva.

Aktualizace: V článku jsme opravili funkci Jana Richtera, který není volebním manažerem, ale hlavním manažerem hnutí.

Reklama

Doporučované