Hlavní obsah

Policie řešila parkování na invalidech během kampaně hnutí ANO

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Auto najaté hnutím ANO parkovalo v září v Dačicích na místě vyhrazeném invalidům.

Reklama

Ostře sledovaná kampaň, kdy před zářijovými volbami doprovázel Janu Nagyovou i šéf hnutí Andrej Babiš. Jedno z aut celého týmu parkovalo v Dačicích na místě pro invalidy. Podle policie přestupek, pokuta ale zatím nepadla.

Článek

Andrej Babiš navštívil s Janou Nagyovou, spoluobžalovanou v kauze Čapí hnízdo, Dačice na Jindřichohradecku. Na místě byl tehdy jeho karavan a doprovod.

Součástí bylo i černé SUV, které zaparkovalo na místě určeném pro invalidy, jak bylo patrné ze značení na vozovce i modré cedule. Kolem se neustále pohybovali muži s reflexními vestami s logem ANO.

Po upozornění Seznam Zpráv případ začala řešit policie a dospěla k závěru, že šlo o přestupek.

„Policie přestupek v dopravě zaevidovala a předala ho správnímu orgánu k projednání Městskému úřadu Dačice,“ sdělila Věra Mžiková z Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje.

Město potvrdilo, že případ řeší. „Uvedený přestupek nám byl postoupen na ODO (pozn. red. - odbor dopravy) od Policie ČR Dačice dne 14. 11. 2022. Bude vyřešen v souladu se zákonem,“ uvedla tisková mluvčí městského úřadu Dačice Markéta Nováčková.

Parkování na invalidech během kampaně hnutí ANO

Seznam Zprávy minulý rok v září upozornily na dva případy, kdy auta, která doprovázela šéfa hnutí ANO Andreje Babiše, parkovala na místech vyhrazených pro invalidy. V jednom případě z vozu vystoupila předsedkyně poslaneckého klubu hnutí Alena Schillerová.

Úřad nesdělil, jaká sankce řidiči auta hrozí. Seznam Zprávám to řekl dopravní expert a bývalý šéf BESIP Roman Budský.

Dva body a pokuta až 10 tisíc

„Správní orgán vyzve vlastníka vozidla, aby se dostavil na jednání, definují přestupek a bude potřeba zjistit řidiče, který vozidlo řídil. V případě, že se to podaří zjistit, tak mu hrozí dva trestné body a může tam být pokuta až 10 tisíc korun,“ vysvětluje dopravní expert.

Hnutí ANO už dříve pochybení připustilo. Mluvčí Vladimír Vořechovský v září uvedl, že v koloně ANO jezdilo tehdy více vozů než při předchozích výjezdech.

„Vozidlo, o kterém píšete, patří externí pořadatelské agentuře, kterou jsme si na tento výjezd najali. Jestli je pravda, že toto auto parkovalo v Dačicích neoprávněně na místě vyhrazeném pro invalidy, byla to chyba, omlouváme se za to a se zástupci agentury to budeme řešit,“ napsal tehdy Vořechovský ve vyjádření.

Reklama

Doporučované