Hlavní obsah

Babišovo řečnění odehnalo poslance ze sálu. Hlasování pak koalici zaskočilo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Poslanci opozičního hnutí ANO kolem svého šéfa Andreje Babiše.

Reklama

Projednávání návrhu na ozdravení veřejných financí pokračuje v Poslanecké sněmovně třetím jednacím dnem. K rozpravě se poslanci dostali po dvouhodinové obstrukci.

Článek

Poslanci dnes budou znovu až do půlnoci jednat o vládním konsolidačním balíčku. Ve druhém čtení opozice připravila zhruba stovku pozměňovacích návrhů. Byť schůze začala v 9 hodin, k diskuzi se dostali až těsně před jedenáctou hodinou, neboť slovo u řečnického pultíku si už třetí den po sobě vzal předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

Jeho projev posléze lehce zkomplikoval chod Sněmovny, protože většina koaličních poslanců odešla ze sálu a ve chvíli, kdy měli hlasovat o návrhu pořadu mimořádné schůze, jich nebylo v sále dostatek.

„Protože jsme nevěděli, jak dlouhý bude projev pana předsedy, prosím o desetiminutovou přestávku, abychom konsolidovali své řady,“ požádal šéf klubu ODS Marek Benda.

Ani deset minut však koaličním poslancům na „konsolidaci“ nestačilo, a ve chvíli, kdy plénum kvůli nedostatku hlasů neschválilo program mimořádné schůze, zavládlo v sále ticho a překvapení.

Vyřešila ho až námitka jedné z koaličních poslankyň, jejíž hlasování nebylo v systému zaznamenáno. A hlasovalo se tedy znovu. Program tentokrát prošel.

Poslanci se k debatě o balíčku dostali až těsně před 11. hodinou. Přihlášených do obecné rozpravy je nyní ještě 30 poslanců, dalších 38 je pak přihlášeno do podrobné rozpravy. Schůze trvá už třetí den kvůli opozičním obstrukcím. Jen schvalování programu trvalo přes 26 hodin kvůli dlouhým projevům opozičních představitelů. Ti v nich hodlají pokračovat i dnes.

Kdo je větší komunista?

Zjitřenou atmosféru, o kterou se ve středu v Poslanecké sněmovně postaral Andrej Babiš, jsme přinesli v tomto článku.

Babiš ve více než hodinovém projevu reagoval na středeční kritiku ze strany premiéra Petra Fialy (ODS). Fiala ho včera kritizoval za agresivní projev, ve kterém Babiš osobně útočil na některé ministry či koaliční strany, které označoval za nuly a parazity, a opakovaně hovořil také o „nové totalitě“.

Šéf ANO uvedl, že za jeho emotivní projev mohla vládní koalice. „Vy na mě útočíte, vy mě urážíte. Já jsem reagoval, jak jsem reagoval,“ dušoval se. I přes zmírnění tónu a rétoriky si Babiš opět vyřizoval účty s ministrem pro evropské záležitosti Martinem Dvořákem (STAN), kterého několikrát označil za „nulku“. Dvořák už na jeho projev nereagoval.

Premiérovi Fialovi pak Babiš vzkázal, že to, jakým způsobem se bude za řečnickým pultíkem vyjadřovat, je jen na koalici. „Je to jen na vás. Přestaňte mě urážet, přestaňte lhát,“ řekl Babiš a zároveň se pochválil za to, že si myslí, že od roku 2013, kdy poprvé nastoupil do Poslanecké sněmovny, se „z hlediska projevů vylepšil“.

Babiš pak několik minut předčítal článek Seznam Zpráv o ministru zdravotnictví Vlastimilu Válkovi (TOP 09) a nedostatku penicilinu, přičemž komunikoval se studenty, kteří v rámci školní návštěvy Poslanecké sněmovny sledovali plénum z balkonu.

„Ministr zdravotnictví hrál ve Sněmovně basketbal! Mládeži, vidíte to? Je tam i video,“ pobavil Babiš sám sebe.

Vládě následně vyčetl, že nereflektovala jeho onkologický plán, který prosazoval v rámci předvolební kampaně v roce 2021. „Máme jen onkologický ústav v Brně. A Pražáci, kteří mě nesnášejí, tam jezdí na prevenci. A termín je únor, Pražáci, únor! Mohli jste mít nejmodernější onkologickou nemocnici v zemi, možná na světě,“ rozohnil se Babiš.

Reklama

Doporučované