Hlavní obsah

Baštu má ve Sněmovně nahradit ředitel Tykačovy elektrárny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Facebook Marcela Dlaska

Marcel Dlask kandidoval za SPD jako dvojka v Pardubickém kraji.

Reklama

aktualizováno •

Lobbista za fosilní paliva a ředitel největšího znečišťovatele v Česku by se nově měl stát poslancem. Nahradí zesnulého Jaroslava Baštu.

Článek

Zesnulého Jaroslava Baštu by v Poslanecké sněmovně měl nově nahradit padesátiletý Marcel Dlask, který za ním v roce 2021 kandidoval jako dvojka v Pardubickém kraji.

Provozní ředitel Elektrárny Chvaletice, patřící firmě Sev.en Pavla Tykače, už s Poslaneckou sněmovnou jisté zkušenosti má. Po volbách se stal jedním ze čtyř Baštových asistentů.

Ve volbách v roce 2021 kandidoval jako odborník na energetiku, s ní měl po volbách jako asistent pomáhat právě i Baštovi. Za SPD působí jako zastupitel Chvaletic i jako předseda krajské organizace hnutí v Pardubickém kraji.

Zemřel Jaroslav Bašta

Uváděl, že se jeho životopis v předrevolučních časech nápadně podobá životopisu jednoho českého dramatika, který se stal prezidentem. Jemu se však probojovat na Hrad nepodařilo. Připomeňte si životní dráhu Jaroslava Bašty.

Dlask podle svých starších vyjádření není velkým příznivcem plošného zavádění zdrojů obnovitelné energie. „Pokud tedy nejsme ochotni používat elektřinu pouze při jasné obloze či větrném počasí, nemáme na vybranou. Abychom i nadále mohli děti uklidňovat, že elektřina se bere ze zásuvky, musí ještě pár desítek let zůstat v provozu klasické zdroje na uhlí, plyn a jádro,“ napsal ve svém předvolebním pojednání na sociální síti Facebook.

Chvaletická elektrárna nedaleko Pardubic, kterou Dlask řídí, je dlouhodobě kontroverzní pro různé spolky na ochranu ovzduší. Elektrárna je léta největším znečišťovatelem ovzduší v Česku. V roce 2022 podle dat organizace Arnika v porovnání s rokem 2021 vypustila do ovzduší více než dvojnásobné množství arzenu a o 70 procent více rtuti.

Hnědouhelná elektrárna navíc i pro letošní rok znovu získala výjimku z emisních limitů pro oxidy dusíku a rtuť.

Seznam Zprávy Dlaska oslovily s žádostí o komentář, čemu by se chtěl v Poslanecké sněmovně věnovat. „V současné době je cokoliv předčasné komentovat. Obraťte se prosím na tiskovou mluvčí hnutí,“ odpověděl.

Aktualizovali jsme o vyjádření Marcela Dlaska.

Reklama

Doporučované