Hlavní obsah

Bezpečnostní ředitelkou v prezidentské kanceláři bude Princová

Foto: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

Pražský hrad. Ilustrační snímek

Reklama

aktualizováno •

Bezpečnostní ředitelkou prezidentské kanceláře se stane Mlada Princová. Na twitteru to uvedl zvolený prezident Petr Pavel.

Článek

Princová pracovala například jako náměstkyně civilní rozvědky, Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI).

„Její zkušenosti z oblasti bezpečnosti a analytiky i pověst profesionálky jsou pro mě zárukou o jejím přínosu do týmu. Zároveň má nejvyšší bezpečnostní prověrku, to usnadní rychlý nástup do funkce,“ uvedl Pavel.

„Uplatnění v kanceláři prezidenta vnímám především jako pokračování své cesty ve službě naší zemi, a to s respektem k principům a hodnotám, na kterých stojí,“ vyjádřila se Princová na sociální síti.

V současné době je bezpečnostní ředitelkou na Pražském hradě Lenka Nováková. Vedoucí oddělení bezpečnostního ředitele se stala loni v říjnu, kdy oddělení vzniklo namísto bezpečnostního odboru. Do působnosti sekce spadá zajišťování informací o bezpečnostní politice státu, plnění úkolů při ochraně utajovaných informací a při krizovém řízení.

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček před týdnem uvedl, že Nováková oznámila své rozhodnutí odejít z funkce a je připravena předat agendu svému nástupci.

Deník N minulý týden uvedl, že kandidáti na funkci byli původně čtyři, jeden z nich ale nedostal doporučení od kontrarozvědky. Princová podle serveru působila na Ministerstvu vnitra v odboru bezpečnostní politiky. Potom vedla zhruba tři roky analytickou část Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI), tedy civilní rozvědky.

V roce 2018, kdy končil šéf civilní rozvědky Jiří Šašek, se o Princové začalo spekulovat jako o jeho možné nástupkyni, do funkce byl ale nakonec jmenován Marek Šimandl, uvedl Deník N.

Jako náměstkyně šéfa rozvědky skončila poté, co bylo její místo v rámci reorganizace zrušeno a pracoviště, které řídila, začlenili pod operativní činnost. Z ÚZSI odešla v červnu 2021.

Podle severu Aktuálně.cz. byly důvodem nedobrovolného odchodu Princové z rozvědky spory s tehdejším ředitelem Šimandlem. „Jsou jinak osobnostně vybavení než Šimandl, což ústilo v komunikační neshody osobního rázu. Platilo to zejména u náměstkyně Princové,“ napsal tehdy web.

Půl roku před Princovou musel rozvědku podle serveru z podobných důvodů opustit i tehdejší náměstek pro operativní činnost Vladimír Posolda, který je ale od loňského roku šéfem ÚZSI.

Loni v září se o Princové spekulovalo jako o možné nástupkyni po rezignaci dřívějšího ředitele ÚZSI Petra Mlejnka.

Reklama

Doporučované