Hlavní obsah

Blažek bude mít nového náměstka pro diplomacii, bývalého konzula v Šanghaji

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS).

Reklama

Novým náměstkem na ministerstvu spravedlnosti se má stát Richard Krpač. Ten momentálně pracuje na ministerstvu zahraničí.

Článek

Pod ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem (ODS) vznikl v úřadu speciální post náměstka pro mezinárodní a evropskou spolupráci. Do funkce míří podle informací Seznam Zpráv diplomat Richard Krpač.

Ten v minulosti působil jako generální konzul v čínské Šanghaji nebo jako konzul v americkém Washingtonu.

Budoucí Krpačovo angažmá na ministerstvu spravedlnosti potvrdil mluvčí Vladimír Řepka. „O datu nástupu s ohledem na současnou situaci a jeho dosavadní působení ministerstvo spravedlnosti jedná,“ řekl Seznam Zprávám.

Krpač v současné době stále působí na ministerstvu zahraničních věcí, a to na odboru východní Evropy. Je tak momentálně velmi vytížený agendou války na Ukrajině.

Ministr Pavel Blažek při svém nástupu do úřadu stihl obměnit nejvyšší úřednické patro svého ministerstva. Přivedl si například bývalého generálního ředitele Vězeňské služby Petra Dohnala. Naopak se rozloučil s bývalým politikem ČSSD Jeronýmem Tejcem, který na ministerstvu působil za bývalé šéfky resortu Marie Benešové (nestr. za ANO).

Otazníky vzbudilo angažmá náměstka Radomíra Daňhela. Jeho společnost zpracovávala účetnictví firmě, která je zapojená do stamilionových daňových podvodů. Podnikatelé Hussein Rekhem a Saman El-Talabani za ně loni dostali několikaleté tresty. Daňhel v kauze figuroval jen jako svědek.

Nová vláda má od začátku omezené možnosti, jak si na ministerstva přivést „své“ lidi, a to kvůli platnému služebnímu zákonu. Ten schválila předchozí garnitura ANO s ČSSD a zároveň do vlivných funkcí nasadila vlastní odborníky. Další personální změny se čekají v létě s novelou služebního zákona.

Blažek post diplomatického náměstka stihl na svém úřadu vytvořit ještě na přelomu roku, kdy to platný služební zákon umožňuje.

Krpač je vystudovaný právník. Stejně jako jeho vrstevník Blažek vystudoval Právnickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně. Po studiích odešel do diplomacie. Jako generální konzul působil v Šanghaji či kanadském Torontu. Na české ambasádě v čínském Pekingu byl zástupcem vedoucího ekonomické sekce či vedoucím konzulárního úseku ve Washingtonu.

Vládu Petra Fialy čeká náročná diplomatická a unijní agenda – Česko bude od července 2022 půl roku předsedat Evropské unii.

Reklama

Doporučované