Hlavní obsah

Boj o DPH na vložky ve Sněmovně. Snížení sazby si ženy neprosadily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Reklama

Poslankyně kritizují předsedkyni TOP 09, že nepodpořila zařazení ženských hygienických potřeb do snížené sazby DPH. Ta tvrdí, že její strana podporuje návrh sazeb tak, jak bylo dohodnuto na jaře.

Článek

V Poslanecké sněmovně se sešikovala skupina poslankyň napříč politickým spektrem, které se snažily na poslední chvíli změnit rozhodnutí ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) a donutit ho k přesunutí menstruačních potřeb do snížené sazby daně. To se nakonec nepodařilo. A stála za tím – mimo jiné – i žena.

Jak už ministr financí dříve avizoval, na každé změně musí být shoda všech pěti koaličních stran. A u menstruačních potřeb tomu tak nebylo. Kromě ODS se postavila proti i TOP 09. Tu na jednání ve formátu K5 a K15 zastupuje vždy její předsedkyně Markéta Pekarová Adamová, která je zároveň šéfkou Sněmovny.

Rozhodnutí „proti ženám“

Některé její kolegyně z poslaneckých lavic jí proto mají toto rozhodnutí „proti ženám“ za zlé. Že strana návrh nepodpořila, potvrdila Seznam Zprávám i Pekarová Adamová.

„TOP 09 podporovala návrh sazeb DPH tak, jak byl představen v ozdravném balíčku už v květnu,“ napsala šéfka strany.

Vložky, tampony, menstruační kalhotky a takzvané menstruační kalíšky v současné době spadají do 21procentní sazby daně. Poslankyně by je rády viděly ve snížené sazbě DPH ve výši 12 procent spolu třeba s léky nebo zdravotnickými pomůckami. Menstruační pomůcky ve snížené sazbě daně už mají například na Slovensku, v Německu, Francii a dalších zemích EU. V Irsku je pak daň na tyto prostředky nulová.

Poslankyně, které za zařazení ženských hygienických potřeb do nižší sazby daně bojují, argumentují tím, že menstruační potřeby jsou pro polovinu populace jednoduše nezbytné. „Nevnímají je jako mýdlo či vodu po holení, ale jako něco nezbytného, jako třeba náplast nebo obvaz. Proto je třeba k tomu tak přistupovat,“ uvedla poslankyně za hnutí STAN Barbora Urbanová.

Stanjura vyzval firmy, ať jsou solidární

Zástupci podnikatelů nebo odborářů dnes měli jednu z posledních šancí říct ministru financí výtky ke konsolidačnímu balíčku, byť na rozpočtovém výboru dostali jen pět minut. Stanjura řekl, že po covidových letech by měli pomoct oni.

„Za mě by to byl silný signál ženám, že s nimi jako společnost počítáme. Jde mi principiálně o to, že menstruaci žena neovlivní a prostě se jí děje. Menstruační pomůcky jsou věc základní potřeby,“ vysvětlila její stranická kolegyně Michaela Šebelová.

Podle lidovkyně Marie Jílkové se skupina nechce smířit s tím, že je „polovina populace považována za nedůležitou“. „Proto nás lidi ve volbách nekroužkovali. Mrzí nás, že se to v rámci vyjednávání nepodařilo zohlednit,“ uvedla.

Za zařazení menstruačních pomůcek do nižší sazby DPH kromě koaličních poslankyň bojují i ty opoziční. A bojovat za to budou i ve druhém čtení, kdy se budou načítat pozměňovací návrhy.

Boj proti menstruační chudobě

Poměrně velký a zásadní pozměňovací návrh přinášejí poslankyně ANO Ivana Mádlová a Alena Schillerová, které ho rovnou označují za snahu bojovat s menstruační chudobou. Pod návrh se podepsala celá ženská část opozičního poslaneckého klubu.

„Mnohé dívky ze sociálně slabých rodin zůstávají každý měsíc doma, protože nemají na to, aby si koupily odpovídající menstruační potřeby. To vede nejen k zameškání učební látky, ale i k vyloučení z kolektivu, a tím i k psychickým problémům,“ upozornila při nedávném jednání se zástupkyněmi neziskových organizací poslankyně Mádlová.

Druhé čtení konsolidačního balíčku v Poslanecké sněmovně začne ve čtvrtek 7. září. Vedení Sněmovny svolalo mimořádnou schůzi, na kterou bude zařazen pouze jediný bod.

Reklama

Doporučované