Hlavní obsah

Bouře ve STAN kvůli „ošizenému“ školství

Foto: Shutterstock.com

V původním návrhu rozpočtu na příští rok chtěl ministr financí školství škrtnout 29 miliard. Ilustrační fotografie.

Reklama

Starostům se nezamlouvá vládní návrh rozpočtu na příští rok. Nechtějí ho podpořit, pokud Ministerstvo školství nedostane dost peněz. Pro prostředky navíc by sáhli například do rozpočtu rezortu obrany.

Článek

Návrh ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS), který škrtá peníze ve školství, vyvolal bouři v hnutí STAN.

Vzrušená debata byla na poslaneckém klubu, na předsedu Víta Rakušana se obrátili také straníci z regionů, kteří považují Stanjurův návrh za naprosto nepřijatelný.

Mimořádně se kvůli němu sešlo i předsednictvo Starostů, které požaduje, aby kabinet Petra Fialy (ODS) dodržel své prohlášení, že je školství prioritou.

Z hnutí se ozývá, že za takovýchto podmínek nemůže 33 poslanců STAN pro rozpočet na příští rok zvednout ruku. Bez jejich hlasů se ale vláda při schvalování neobejde.

Místo škrtů STAN naopak požaduje Ministerstvu školství přidat. „Je to jedna z podmínek, abychom mohli podpořit rozpočet,“ řekl Seznam Zprávám poslanec a člen školského výboru Jan Berki (STAN). „Nenaplňuje to naše představy,“ nechal se slyšet první místopředseda hnutí Lukáš Vlček.

„Školství jsou většinově zákonné mandatorní výdaje, škrtat se v nich nedá, zvláště nyní když začne platit zákon o pedagogických pracovnících, který zvedá jejich platy na 130 procent průměrné mzdy,“ prohlásil pak poslanec a bývalý ministr školství Petr Gazdík.

V původním návrhu rozpočtu na příští rok chtěl ministr financí školství škrtnout 29 miliard, koncem minulého týdne pak alespoň 11,5 miliardy. Tento týden šéf rezortu školství Mikuláš Bek (STAN) uvedl, že se mu povedlo uhájit rozpočet ve stejné výši jako pro letošní rok.

Ani to ovšem nestačí - ve školství přibylo dětí i tříd, vláda se navíc zavázala zvedat platy učitelů. Jediným řešením by podle Beka bylo snížit stavy nepedagogických pracovníků, tedy kuchařek či školníků.

Podle STAN by bylo potřeba, aby oproti poslednímu Stanjurovu návrhu přibylo 20 až 25 miliard.

Piráti a STAN společně

Poslanci za STAN popisují, jak je nadzvedlo, že vláda sice má školství za svoji prioritu, pak ale ministr financí navrhne snížení rozpočtu. Někteří straníci mimo záznam říkají, že ODS tolik neškrtá na vlastních ministerstvech, ale zaměřuje se na ty vedené STAN a Piráty.

Kvůli tomu měly strany ve čtvrtek zvláštní schůzku, na které se dohodly, že budou postupovat společně.

„Zásadní nedostatky aktuálního návrhu vidíme v kapitolách, které mají přímý dopad nejen na peněženky občanů, ale i kvalitu života lidí napříč republikou. Výrazně přísnější bychom naopak měli být v podpoře velkých firem či agrokoncernů,“ uvedl šéf Pirátů Ivan Bartoš.

STAN si nechalo například spočítat, že zatímco Ministerstvu obrany stoupl rozpočet o 0,6 procent HDP, u školství klesl o 0,4 procenta. Právě na obranu Jany Černochové (ODS) se pak Starostové dívají jako na jeden z možných zdrojů, který by mohl „pomoci“ školství.

Ministryně by podle nich mohla například zkontrolovat, zda skutečně stihne utratit všechny peníze na plánované veřejné zakázky.

„Vypadá to, že peníze pro školství by měly být i na úkor jiných agend. A v téhle chvíli se nějakým způsobem bavíme o tom, jak vysoká bude příjmová stránka rozpočtu,“ uvedl předseda strany Vít Rakušan (STAN).

Co se myslí příjmovou stránkou rozpočtu? Starostové jsou přesvědčení, že Stanjurův odhad příjmů pro příští rok je příliš konzervativní. Do rozpočtu podle jejich expertů přiteče více peněz - a je tedy zbytečné škrtat a propouštět zaměstnance škol, jen aby se na konci roku ukázalo, že to nebylo nutné.

Reklama

Doporučované