Hlavní obsah

Bylo by škodlivé hledat viníka mimo naši zemi, řekl Pavel na návštěvě jižních Čech

Foto: Seznam Zprávy

Prezident Petr Pavel na rozhledně Kleť v Jihočeském kraji.

Reklama

V kraťasech a košili s krátkým rukávem vyrazil prezident Pavel na horu Kleť. I přes tajnosti na něj čekali podporovatelé.

Článek

Prezident Petr Pavel si v rámci dvoudenní návštěvy Jihočeského kraje vyšlápl na horu Kleť v Blanském lese. Na stejnojmenné rozhledně potom novinářům popisoval jednání s místními podnikateli a politiky. Ale došlo i na otázku, co dělat s nespokojeností lidí se zhoršujícími se životními podmínkami.

„To, že mnoho lidí je nespokojeno se situací, je asi pochopitelné, protože nejenom válka na Ukrajině, ale předtím i covid a celkově zhoršená situace ve světě a poškození obchodních vztahů vedlo ke zdražení téměř všeho. Mnozí lidé, kteří nemají rezervy v podobě úspor, se samozřejmě dostali do potíží,“ prohlásil Pavel.

Prezident při té příležitosti podpořil Fialovu vládu a vyzval k solidaritě s ukrajinskými uprchlíky.

„Potom je jednoduchá cesta, když lidem někdo dá nějakého viníka, ať už tím viníkem je Fialova vláda nebo ukrajinští uprchlíci. Je to zjednodušení, protože ty problémy rozhodně nejsou tak jednoduché. A bylo by asi velice škodlivé, kdybychom toho viníka hledali někde mimo naši zemi. Většina problémů, kterými dnes procházíme, má kořeny u nás. A my bychom měli hledat řešení vnitřní. To řešení je velice rychle konsolidovat schodek státního rozpočtu, pracovat na snížení inflace,“ řekl prezident.

Jednání o jádru a zdravotní péči

Hned první den návštěvy Jihočeského kraje se Pavel setkal s hejtmanem a následně i širší reprezentací kraje - místními poslanci a senátory, zastupiteli, starosty a řediteli nemocnic.

„Bavili jsme se hlavně o tématech, která jsou v poslední době v Jihočeském kraji aktuální, jako je jádro, dopravní infrastruktura, služby v okrajových částech kraje, dostupnost lékařské péče. Bavili jsme se také o tom, jak kraj řeší otázky lékařské péče v regionu, v čemž může být řadě krajů inspirací,“ popsal Pavel.

Ranní politická jednání a večerní společenské povinnosti si prezident zpestřil odpoledním výstupem na 1087 metrů vysokou horu Kleť. Prezidentův tým tuto část programu veřejně nesdělovat, i tak ale na Pavla čekalo u dolní stanice lanovky několik desítek lidí.

V modré košili s krátkým rukávem a v kraťasech vyrazil prezident rázným krokem do prudkého kopce. Cestou se fotil s turisty, kteří se o jeho návštěvě dozvěděli na rozhledně.

„Dvě hodiny jsme na něj čekali, ale vyplatilo se,“ pochvaluje si maminka tří malých dětí, které viděly prezidenta poprvé v životě. „Je, hele, prezident. Konečně prezident, za kterého se nemusíme stydět,“ říká mladý pár, který prezidenta potkal náhodou cestou z rozhledny.

Peloton fotografů, novinářů, tělesných strážců a fanoušků se po chvíli trhá, zdaleka ne každý stačí tempu jednašedesátiletého prezidenta.

„Chceš vodu?,“ volá na manžela první dáma Eva Pavlová, která místo výšlapu zvolila pohodlnější jízdu lanovkou.

Na výlet s prezidentem vyrazili skalní fanoušci, na kopci Pavla uvítal potlesk a obklopil ho dav obdivovatelů. Druhý den čeká Pavla například návštěva Lipna.

„S místními starosty určitě probereme turistiku a její přijatelnou míru,“ popsal prezident.

Reklama

Související témata:

Doporučované