Hlavní obsah

Černochová: Válka na Ukrajině dala Česku příležitost být zbrojařskou velmocí

Foto: Vláda.cz

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Reklama

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) se ve středu sešla se zástupci zbrojního průmyslu. Poté novinářům řekla, že se z Česka kvůli válce na Ukrajině opět může stát zbrojařská velmoc.

Článek

Ministryně hned v úvodu připomněla, že po únorovém vpádu ruské armády na Ukrajinu se sešla se zástupci obranného průmyslu a požádala je o to, aby byli co nejvíce součinní a udělali co nejvíc ohledně pomoci napadené země.

„Export českého vojenského materiálu na Ukrajinu dosahuje přes 47 miliard korun. Minulý rok to ve srovnání bylo 14 miliard korun. Náš resort poskytl vojenský materiál za 4,2 miliardy korun, to není také málo. Navíc tady probíhají sbírky,“ uvedla Černochová.

Jaký materiál na Ukrajinu odchází, nechtěli zástupci průmyslu z bezpečnostních důvodů komentovat. Podle ministryně jde o těžkou techniku, krátké i dlouhé zbraně nebo munici.

Pokud jde o zmíněné sbírky, například přímo ukrajinské ambasádě v Praze poslali Češi zhruba 1,3 miliardy korun. V rámci kampaně Dárek pro Putina se pak zatím podařilo vybrat přes 220 milionů korun, z nichž se pro ukrajinskou armádu pořídí tank.

Ministryně rovněž připomněla, že Československo patřilo ve 30. letech minulého století mezi zbrojařské velmoci a že se opět může dostat na špici.

„Válka na Ukrajině dala příležitost k tomu, že se Česká republika může navrátit na výsluní, a vrací se na něj tak, že to uznávají i naši partneři v Alianci, Evropské unii a vnímá to také Ukrajina, která vnímá pomoc z České republiky jako masivní,“ dodala Černochová.

Reklama

Doporučované