Hlavní obsah

Chceme vyhrát, nebo prohrát? Jurečkův bratr na sjezdu zkritizoval vládu

Foto: Seznam Zprávy

Bratr Mariana Jurečky Lukáš na sjezdu zkritizoval rozdělování dotací zemědělcům.

Reklama

Marian Jurečka na sjezdu s přehledem obhájil post předsedy strany, nevyhnul se ale kritice vládních kroků. A to dokonce od vlastního bratra.

Článek

Starší bratr předsedy KDU-ČSL Lukáš Jurečka na lidoveckém sjezdu v Ostravě vystoupil v neděli s projevem, v němž zkritizoval nově navržené rozdělení dotací pro zemědělce.

Změny přitom letos odsouhlasila vláda, v níž lidovci drží Ministerstvo zemědělství. Díky novince plánované od příštího roku dostanou menší farmáři vyšší podíl na přímých platbách zemědělcům než ti střední a velcí.

„Tato vláda udělala krok, který se nikdy nestal. Rozdělení na malé a střední, respektive větší zemědělce, se nám lidovcům vymstí,“ řekl Lukáš Jurečka, který sám pracuje v zemědělství.

Na takzvanou redistributivní platbu, tedy dotaci na podporu prvních 150 hektarů, má jít podle nového návrhu 23 procent z celkové částky na přímé platby. Původně se počítalo s 10 procenty.

V materiálech, které Lukáš Jurečka rozdal delegátům, změny plateb označuje za „nejhlubší příkop mezi zemědělci od sametové revoluce“. A kritizuje premiéra Petra Fialu, který v den vítězných voleb slíbil, že bude naopak spojovat.

Domnívá se, že strana kvůli tomuto kroku přijde o voliče na venkově. „Ptám se, zda opravdu chceme příští volby prohrát, nebo vyhrát?“ řekl v projevu Lukáš Jurečka. Šéf KDU-ČSL Marian Jurečka Seznam Zprávám napsal, že nechce bratrův projev komentovat.

+16

Například lidovecký místopředseda zemědělského sněmovního výboru Karel Smetana ale stojí za politikou ministra zemědělství Zdeňka Nekuly. Debata o zemědělství se podle něj příliš zjednodušila na redistributivní platby.

„Není to o velcí versus malí. Velcí zemědělci mají například úspory z rozsahu, je to složitější. A pro ilustraci, jde o 2,5 miliardy z celkových 35 miliard. A to ještě od příštího roku dostanou zemědělci ještě o pět miliard více,“ řekl Seznam Zprávám.

Ministr Nekula již dříve uvedl, že navržená pravidla považuje za kompromis. „Výrazně podpoříme menší zemědělce a ty, kteří chtějí dělat něco navíc pro naši krajinu. Současně ale bude zajištěna i dostatečná podpora pro větší podniky, které budou hospodařit v souladu s dotačními pravidly,“ řekl Nekula.

Reklama

Doporučované