Hlavní obsah

„Dupou nožičkou a křičí já, já, já!“ Piráti a STAN se perou o místo v EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Existuje dohoda, že na post eurokomisaře navrhne kandidáta koalice Pirátů a Starostů. Jak Ivan Bartoš, tak Vít Rakušan se však domnívají, že lepšího kandidáta mají právě oni.

Reklama

Marcel Kolaja versus Danuše Nerudová. Kdo bude sedět v nové Evropské komisi za Česko?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Mezi Piráty a Starosty doutná spor o to, komu z nich připadne právo nominovat svého člověka na eurokomisaře v Bruselu. Dohoda z podzimu 2021, kdy se formovala Fialova vláda, je, že českého zástupce do nové Evropské komise bude nominovat koalice Pirátů a Starostů.

Teď se ale mezi sebou hádají, komu z nich to náleží. Jak moc jde o emotivní konflikt, se ukázalo na nedávné debatě kandidátů do červnových eurovoleb v Českých Budějovicích.

„Starostové dnes dupou nožičkou a říkají - nominace na eurokomisaře patří nám, tečka. To vůbec není pravda,“ rozčílil se lídr pirátské kandidátky Marcel Kolaja a pokračoval: „Mě mrzí ta veřejná debata, která se zvrhla jen na to - já, já, já. Takto to vypadat nemá.“

Šlo o zjevnou narážku na Danuši Nerudovou, jedničku eurokandidátky hnutí STAN, která opakovaně dává najevo svou ambici ucházet se o post v Evropské komisi.

„Z debaty o tom, kdo nominuje kandidáta na eurokomisaře, se začíná stávat evergreen. Takový spíš otravný než milý. Nechci si to s kolegy pořád vzkazovat přes média. Těch, kdo u té dohody tehdy byli, bylo jen pár. Já jsem byl jedním z nich, pan Kolaja ne. Víc už to komentovat nechci,“ reagoval předseda hnutí STAN Vít Rakušan.

A co na spor říká premiér Petr Fiala? Připomněl, že při sestavování vyjednávání bylo domluveno, že eurokomisaře bude nominovat koalice Pirátů a Starostů. „Já jsem z té tehdejší diskuze pochopil, že to bude STAN. Ale je to skutečně na Starostech a Pirátech, aby si toto mezi sebou vyjasnili,“ uvedl Fiala.

Já jsem lepší

Piráti se nechtějí nechat umlčet - a zvolili strategii, že stůj co stůj navrhnou i svého kandidáta. Tím je právě lídr do voleb Marcel Kolaja, který si věří, že po pěti letech v Evropském parlamentu by mohl jako komisař dostat lepší portfolio než nováček Danuše Nerudová.

„My se tady dlouho všichni shodujeme, že bychom chtěli pro Česko silné ekonomické portfolio. A já dokážu nabídnout zkušenosti a kompetenci ve fungování vnitřního trhu nebo ohledně digitálních témat,“ věří si Kolaja.

Argumentuje tím, že v EU je docela běžné, že komisaři jsou bývalí europoslanci. Naopak se skoro nestává, že by do komise šel někdo bez zkušeností z domácí i zahraniční politiky a navíc do unijního parlamentu teprve poprvé kandiduje.

I když v Bruselu není moc známá, Vít Rakušan přesto považuje ekonomku Danuši Nerudovou coby bývalou rektorku Mendelovy univerzity za ideální kandidátku.

A co nominovat oba?

Do roztržky se vložil šéf Pirátů Ivan Bartoš - zastal se Marcela Kolaji jako kompetentního kandidáta.

„Tady vůbec nejde o stranické dresy. Na prvním místě má být to, co je výhodné pro naše občany i pro celé Česko, ne nějaké mezistranické půtky,“ říká Bartoš. „My věříme, že právě Marcel Kolaja, kterého za Piráty navrhujeme, má všechny potřebné kvality pro to, aby Česko tentokrát získalo silné portfolio.“

Piráti navrhují, aby Česko předložilo do Bruselu dva kandidáty - Danuši Nerudovou za STAN a Marcela Kolaju za Piráty. A ať si předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová, která pravděpodobně ve své funkci zůstane, sama vybere, kdo je lepší. Ostatně po všech státech sama chtěla dva kandidáty (muže a ženu) už před pěti lety, když sestavovala svou první komisi.

Češi v Evropské komisi

Pavel Telička 2004 (6 měsíců)

Vladimír Špidla 2004–2010

Štefan Füle 2010–2014

Věra Jourová 2014–2024

Nyní je českou eurokomisařkou Věra Jourová za hnutí ANO, má na starosti kontrolu dodržování hodnot Evropské unie a transparentnost a také boj proti dezinformacím.

Současný premiér Petr Fiala získal v Bruselu autoritu a má dobré vztahy s předsedkyní komise von der Leyenovu, proto lze čekat, že se mu podaří v budoucí komisi vyjednat významnější post pro Česko. Jenže aby takové křeslo skutečně získal, bude muset navrhnout silnou a respektovanou osobnost.

Reklama

Doporučované