Hlavní obsah

Fiala: Kdyby schůzka s Nejedlým byla plánovaná, je to na odchod Blažka z vlády

Foto: Michal Sula, Seznam Zprávy

Premiér Petr Fiala.

Reklama

aktualizováno •

Podstatné je to, že šlo o náhodné setkání, řekl dnes premiér Petr Fiala k akci, na které byl ministr spravedlnosti s lobbistou Martinem Nejedlým. Pavel Blažek rozeslal omluvu.

Článek

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek je podle premiéra Petra Fialy (oba ODS) připraven vysvětlit v koalici okolnosti svého setkání s proruským lobbistou Martinem Nejedlým.

Za chybu Fiala považuje to, že Blažek ihned nevyhodnotil všechny politické souvislosti i problémy kolem osoby Nejedlého a neodešel.

„Stalo se a myslím si, že jak koaliční partneři, tak veřejnost oprávněně žádají, aby věc byla vysvětlena,“ uvedl. Dodal, že sám při reakci na kauzu jednal rychle, jasně a srozumitelně.

O chvíli později zaslal Blažek omluvu.

„Chci se omluvit všem, kterých se dotkla zpráva o mém soukromém setkání s Martinem Nejedlým. Ačkoli setkání bylo náhodné a nejednalo se o žádnou předem plánovanou ‚pracovní ‘ schůzku, chápu, jaký dojem její zveřejnění vyvolalo v řadách široké veřejnosti. Uznávám, že mé setrvání v restauraci za přítomnosti Martina Nejedlého bylo nevhodné,“ napsal ministr.

Dodal, že si uvědomuje, že v politice jde i o symboly. „A bylo mou politickou chybou, že právě toto jsem nedocenil. Mrzí mne to. Ještě jednou se omlouvám každému, koho se mé jednání dotklo,“ kál se Blažek.

Foto: Seznam Zprávy

Snímek ze středečního večera: Pavel Blažek u jednoho stolu s Martinem Nejedlým.

Jak minulý týden zjistily Seznam Zprávy, ministr Blažek ve středu strávil s Nejedlým pět hodin v pražské restauraci na Žižkově. Ministr ve čtvrtek na sociální síti X popsal setkání jako náhodné. Uvedl, že nešlo o žádnou konspiraci, ale v podniku se schovával kvůli vydatné bouřce, která hlavní město zasáhla.

Nejedlý novinářům před restaurací řekl, že do své oblíbené restaurace pozval pár přátel. „A pan Blažek šel domů a začaly padat kroupy. A najednou koukne do této hospody a tam sedí Nejedlý. A toho viděl před 40 lety na volejbale. A on říká, já mám od těch krup pomlácenou hlavu, přišel tam,“ popsal, jak k setkání podle něj došlo.

Podle zjištění Deníku N (odkaz vede na placený obsah, pozn. red.) se na Nejedlého oslavu kromě rodiny dostavilo také několik vlivných podnikatelů, někteří další dostali pozvánku a nedorazili. Už před oslavou se Nejedlý setkal s pražským lobbistou Tomášem Hrdličkou, který byl pozván i na oslavu, kam ale nedorazil. Mezi hosty byl ale podle Deníku N slovenský podnikatel Radoslav Baran, který Nejedlého opakovaně navštěvoval na Pražském hradě.

Ministr Blažek vysvětluje své setkání s Martinem Nejedlým.Video: Adéla Jelínková, Lukáš Valášek, Seznam Zprávy

Aktualizace: Doplnili jsme vyjádření ministra Pavla Blažka.

Reklama

Doporučované