Hlavní obsah

„Nebudu ustupovat, nenechám se zastrašit,“ říká premiér k hrozbě stávkami

Foto: vláda.cz

Premiér Petr Fiala.

Reklama

aktualizováno •

„Opatření jsou sociálně citlivá, nevím, proč by měla být generální stávka. Nebudu ustupovat, nenechám se zastrašit, ani vláda,“ uvedl v neděli premiér Petr Fiala ve vysílání pořadu Otázky Václava Moravce.

Článek

Premiér Petr Fiala (ODS) v neděli v České televize prohlásil, že kabinet nebude ustupovat tlaku a měnit klíčové pilíře takzvaného ozdravného balíčku.

Na něm se v týdnu shodly po několikaměsíčním jednání vládní koaliční strany. Návrh čítá 58 opatření, která mají v příštích dvou letech ve státním rozpočtu ušetřit 147,5 miliardy korun. Vedle toho se má měnit i systém penzí.

Fiala v pořadu Otázky Václava Moravce odmítl kritiku odborářů, kteří hrozí vyhlášením stávkové pohotovosti až generální stávkou. V pondělí bude Fiala jednat s tripartitou. „Musíme udělat tato opatření, jinak stát zkrachuje. Populisticko-socialistické vlády před námi neudělaly vůbec nic. Je na nás, abychom spravili veřejné finance,“ řekl předseda ODS.

Zároveň odmítl, že by vláda pod tíhou kritiky a lobbingu měnila klíčové aspekty navrhovaných úspor. „Prostor pro změny v zásadních věcech určitě není. Nebudeme ustupovat žádnému nátlaku. Musíme udělat tato opatření ve prospěch ČR,“ uvedl Fiala.

Podle něho se kabinet nechystá ustoupit ani ve chvíli, kdy by odboráři vyhlásili stávku. „Opatření jsou sociálně citlivá, nevím, proč by měla být generální stávka. Nebudeme ustupovat, nenechám se zastrašit, ani vláda se nenechá zastrašit,“ pronesl premiér s tím, že přípustné jsou jen technicko-legislativní změny v balíčku.

Uvedl, že si je vědomý, že navrhovaná opatření mohou koaliční strany politicky poškodit. „Ať si každý položí otázku, proč to děláme. Zvýší mně to popularitu? Zvýší to popularitu vládě krátkodobě? Ani náhodou. Jsou to opatření, která jsou nepříjemná, neseme za ně politickou cenu, ale víme, proč to děláme. Děláme politiku, která je odpovědná vůči našim občanům. Žádnému tlaku nebudeme ustupovat,“ dodal Fiala.

Předseda vlády se vyjádřil i k palčivému problému s nedostatkem míst na středních školách, zejména v případě gymnázií. Vláda se chystá situaci hasit.

„Je to zásadní téma pro vládu, velké téma i pro mě. Jde o odpovědnost nejen vlády, ale i krajů. Ta situace vyžaduje rychlé řešení, musíme přinést ale i dlouhodobé řešení. Ministerstvo zdravotnictví vydá novou vyhlášku, která se týká velikosti tříd a počtu dětí. Tak, abychom mohli zvýšit aktuální počet dětí,“ řekl premiér.

Situací se podle něho již zabývá nový ministr školství Mikuláš Bek (STAN). „Dlouhodobě jsme se domluvili na tom, abychom rychle našli finanční prostředky na dobudování infrastruktury, zvlášť tam, kde je krize největší,“ dodal Fiala.

ANO sílí

Pořad Otázky Václava Moravce již v týdnu avizoval, že do nedělního vysílání pozval i Andreje Babiše, který možnost nepřijal. A naopak se vůči ní vymezil.

„Nenechte se zmanipulovat Václavem Moravcem. V neděli v jeho pořadu fakt nebudu,“ avizoval expremiér na instagramu. Odkázal na akci hnutí ANO v Brně nazvanou Rodinný den.

„Pan Moravec moc dobře ví, že od roku 2020 do jeho aktivistického a antibabišovského pořadu nechodím a nepřijdu ani nikdy v budoucnu,“ uvedl šéf ANO.

S tím, že místo něho má do televizních debat chodit předseda stínové vlády hnutí Karel Havlíček, což Babiš sdělil moderátoru Václavu Moravcovi v dopise zveřejněném na twitteru koncem týdne.

Babiš se v současnosti snaží politicky upozadit, zaměřit se na fungování ANO a vystrčit před sebe stínovou vládu. Takto postupoval i v týdnu při výjezdním zasedání svého stínového kabinetu v Ústí nad Labem, kde vystupoval pouze jako host stínových ministrů. Nicméně byl to Babiš, kdo poutal klíčovou pozornost - ať už při jednáních, tak na veřejnosti.

V předvolebních preferencích hnutí ANO posiluje. Podle dubnového volebního modelu agentury Kantar pro ČT by Babišův subjekt nyní získal 31 procent, o 2,5 procenta víc než v březnu. Koalice Spolu o 1,5 procenta oproti březnovému šetření oslabila ve volebním modelu na 25 procent. Následovali by Piráti s 11,5 procenta hlasů, SPD s 9,5 procenta a do Sněmovny by se dostali i Starostové a nezávislí (STAN) s 6,5 procenta hlasů a ČSSD s 5,5 procenta.

Aktualizace: Doplnili jsme průzkum volebních preferencí zveřejněný Českou televizí.

Reklama

Doporučované