Hlavní obsah

Glosa: To by fungovalo: Umělá inteligence místo politiků

Foto: Profimedia.cz

Člověk, nebo robot?

Reklama

Liberecký hejtman Martin Půta si nechal úvodní slovo ke středečnímu jednání zastupitelů napsat umělou inteligencí. Nikdo nic nepoznal.

Článek

Umělá inteligence proniká i na poněkud nečekaná území. Například do lokální politiky.

Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) ve středu zasedl do hejtmanského křesla a jal se vítat účastníky zasedání krajského zastupitelstva. Jako vždy pronesl několik úvodních, nepříliš konkrétních vět.

Zastupitelům je přednesl, aniž by vzbudily jakýkoliv rozruch. Ani já, ačkoliv mám Půtu, dalo by se říci, „naposlouchaného“, jsem nijak zvlášť nezpozorněl. Snad že tentokrát hejtman působil trochu prkenně. Symbolicky, dá se říci.

Půta se totiž na konci vystoupení kolegům svěřil, že inspirován mohutnou diskuzí o možnostech AI, nechal si úvodní projev sepsat chatovacím programem ChatGPT.

Co mě zaujalo, byl jeho vlastní, nerobotický komentář. Totiž že začas možná politiky nahradí chatboty, které budou hlasovat čistě podle programu a výsledků voleb.

Což by – myslím si – nebylo vůbec špatné, jakkoliv to Půta myslel jako žert.

Speciálně komunální a krajská politika jsou často paralyzovány mnoha osobními animozitami, nenávistí, křivdami. Táhnou se skrz generace. A na opačném pólu taktéž přátelstvími, náklonnostmi, snahou vyhovět člověku, s nímž kdysi děda foukal sklo v Jizerských horách.

A někdy hraje klíčovou roli, nebuďme naivními venkovany, tvrdá měna, korupce.

Půta a jeho projev sepsaný umělou inteligencí:

Pokud by místo politiků hlasovala umělá inteligence, toto vše by odpadlo. Člověk – a to bychom si snad neměli nechat robotem vzít – by sestavil a sepsal program partaje či hnutí. A zastupitelé-stroje by se jím pak striktně řídili.

Nepřátelství, malé domů, úplatkářství by vyšuměly.

Je tu jediná, zato zásadní potíž. Jelikož nejsem Isaac Asimov ani Philip K. Dick, nemám tak úplně promyšlené, jak by za takové konstelace fungovaly volby.

Ale kdo ví, za pět deset let možná umělá inteligence vyřeší i tuhle otázku.

Přesto zbývá ještě poslední problém. Možná nejzásadnější. Na koho bychom pak všichni nadávali v hospodě.

Reklama

Doporučované