Hlavní obsah

Hnutí ANO chce vyšetřovací komisi k zásahu po střelbě na FF UK

Foto: Petr Švihel, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Poslanci hnutí ANO dnes novinářům v Poslanecké sněmovně řekli, že budou usilovat o zřízení vyšetřovací komise k zásahu u střelby na filozofické fakultě v Praze.

Článek

Poslanci ANO v čele s Janem Richterem, jehož dcera byla při tragické střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy těžce zraněna, chtějí iniciovat zřízení vyšetřovací komise v Poslanecké sněmovně. Mají pocit, že jsou zejména v příběhu před střelbou a zásahem bílá místa, která chtějí doplnit.

„Od mého vystoupení na bezpečnostním výboru a v Poslanecké sněmovně vyvstala spousta otázek vzhledem k mé osobě, spousta rodičů a studentů se mi ozvalo a chtěli vědět, jestli na své otázky získají někdy odpověď,“ uvedl poslanec Richter coby mluvčí rodičů zraněných nebo zavražděných studentů.

Návrh podala předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová. „Před chvílí jsem jménem ANO podala na sekretariát předsedkyně Poslanecké sněmovny žádost o zřízení vyšetřovací komise podle jednacího řádu,“ řekla novinářům. Ve čtvrtek ve Sněmovně zasedne organizační výbor, který bude dávat dohromady program příští schůze, na níž by Schillerová ráda bod o zřízení komise zahrnula.

On sám členem vyšetřovací komise být nechce, navrhl do ní poslance Jiřího Maška (ANO), člena bezpečnostního výboru.

Ten uvedl, že jako poslanci bezpečnostního výboru stále odpovědi na své otázky nedostali, a to ani na uzavřených jednáních, kde mohou probírat utajené věci.

„Žádali jsme, abychom se mohli s policejní zprávou seznámit v prostorách výboru pro bezpečnost, které jsou k tomuto určeny, proti podpisu, že nevyneseme utajované informace. To nám nebylo umožněno,“ uvedl Mašek a ukázal začerněnou zprávu, kterou poslanci dostali. Seznam Zprávy o ní informovaly zde.

Poslanec Richter se pro mnoho rodičů stal jakýmsi mluvčím jejich iniciativy. S řadou z nich je v kontaktu. „S některými jsem se potkal osobně, s některými písemně nebo telefonicky. Zrovna v neděli mi přes hodinu volala maminka zavražděného studenta, která mi řekla, že lítost se proměnila ve vztek,“ uvedl Richter.

O své dceři hned na počátku řekl, že rekonvalescence probíhá dobře a má dobrý výhled na stejně kvalitní život, jako měla před střelbou.

Podle Maška by komise, pokud bude zřízena, měla mít po jednom zástupci z každého poslaneckého klubu. Schillerová chce téma zařazení na program otevřít právě zítra na organizačním výboru. S kolegy, zejména z vládní koalice, to prozatím předjednané nemá.

„Budeme se o tom bavit. Předpokládám, že není důvod bod nezařadit, je to tak citlivé téma, že si myslím, že by to měli koaliční předsedové a vedení Sněmovny pochopit. Neuměla bych si vysvětlit, kdyby tomu mělo být naopak,“ dodala předsedkyně nejsilnějšího opozičního klubu.

Reklama

Doporučované