Hlavní obsah

Naše priority? Ohlídat ceny elektřiny a ilegální migraci, usneslo se ANO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Představitelé hnutí ANO na jedné z tiskových konferencí v Poslanecké sněmovně.

Reklama

aktualizováno •

Vedení hnutí ANO představilo své priority pro následující období i lídryni pro eurovolby. Chce bojovat proti vysokým cenám energie, svolá kvůli tomu i další mimořádnou schůzi.

Článek

Připravujeme plán, „jak dát zemi do pořádku po Fialově pětikoalici“, vysvětlovala během dne Alena Schillerová, místopředsedkyně hnutí ANO a šéfka jeho poslaneckého klubu, o čem bude řeč na pondělní programové konferenci ANO.

Večer nakonec nejsilnější sněmovní uskupení představilo i lídryni pro evropské volby - podle očekávání jí bude místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Klára Dostálová. Ta se chystá objet všechny krajské buňky.

Podle předsedy hnutí Andreje Babiše se na setkání dohodli na prioritě pro nadcházející období, a tou je cena elektřiny. „Teď svedeme souboj o druhé čtení rozpočtu, kde načteme naše pozměňovací návrhy. Uděláme vše pro to, abychom zabránili dalšímu navýšení cen elektřiny. Ty jsou faktorem, který způsobil inflaci,“ uvedl. „Tento pátek sebereme podpisy a svoláme mimořádnou schůzi Poslanecké sněmovny,“ dodala k tomu Schillerová.

S tím, jak funguje ANO jako opoziční hnutí, je jeho šéf spokojený. „Můžeme být hrdi na to, že máme skutečně funkční stínovou vládu, lepší vládu,“ řekl na závěrečné tiskové konferenci.

Dalším tématem, které chce ANO prosazovat, je potírání nelegální migrace, proti které se hnutí vymezovalo už v předchozích letech, kdy se tímto tématem snažilo oslovovat i voliče konkurenční SPD.

Babiš avizoval přípravu nového azylového zákona, který má být přísnější než doposud. „Ilegální migranti nemají co hledat na území Evropy a my v příštích volbách přijdeme s návrhem zásadního zpřísnění azylového zákona. Pro Českou republiku je ještě čas. Budeme chtít nový azylový zákon, který je velice přísný, abychom věděli, kdo žije v ČR, aby byl dostatečný počet policistů v ulicích, aby tady mezi námi nežili lidé, kteří tu nemají co dělat,“ uvedl Babiš, podle nějž se migrace stane i tématem pro volby do evropského parlamentu na jaře 2024.

Odborník na politický marketing Karel Komínek z Institutu politického marketingu míní, že migrace je jedním z témat, které umí v lidech vyvolat strach a tím pádem je přimět přijít k volbám, i k těm do europarlamentu, které by třeba za jiné situace ignorovali.

„Migrace je téma, které má z hlediska politického marketingu pár kouzelných vlastností. U voličů jste schopni vyprodukovat mnohem silnější emoci na základě mnohem menší datové základny. Ačkoliv se v realitě nic neděje a žádná migrační vlna za hranicemi nečeká,“ říká Komínek, podle nějž je jasný i další ze záměrů ANO: „Míří na voliče SPD.“ Je to totiž právě konkurenční SPD, která se díky svému hlasitému vymezování proti migraci těší stabilní podpoře zhruba 10 procent voličů.

„Myslet na lidi“

Největší opoziční hnutí si ujasňovalo svoji vizi a své priority pro období od roku 2025, kdy si věří, že se opět dostane do vlády.

Seznam Zprávy oslovily i některé šéfy krajských buněk s dotazem na jejich priority, kterými by se měla konference zabývat. Většina z nich uvedla, že hlavní priority hnutí jsou ukotveny ve stanovách, které platí uplynulých 10 let od založení.

„Hlavní otázka je, jestli tyto hodnoty stále platí, a které nové musíme dle aktuálních výzev přidat,“ zamyslel se hejtman Zlínského kraje a předseda tamní krajské buňky Radim Holiš s dodatkem, že hnutí ANO je stranou pro lidi a chce řešit jejich problémy.

ANO se v říjnu pokusilo znovu shodit vládu

Náladu v hnutí rozebrali komentátoři podcastu Vlevo dole. „V Babišově straně se poslední dobou řeší, jak zvládnout roli zlého policajta a nepřepísknout to. Hnutí podporuje i řada umírněných voličů a myslí si i na část zklamaných podporovatelů vládní koalice. Ty by ale mohly plamenné Babišovy projevy odradit,“ míní komentátoři Lucie Stuchlíková a Václav Dolejší. Více si poslechněte ve Vlevo dole:

Podobnou rétoriku zvolil i poslanec a krajský šéf z Vysočiny Martin Kukla. „Je třeba zase konečně myslet na lidi. Za Babiše bylo líp, současná vláda hodila české občany přes palubu,“ poslal v SMS redakci heslovité prohlášení v duchu rétoriky ANO posledních měsíců.

Šéf olomoucké buňky a poslanec Ladislav Okleštěk by v hnutí ANO rád viděl větší důraz na bezpečnost. „To je momentálně to hlavní,“ myslí si. Souvislost vidí i v podle něj narůstající migraci přes Českou republiku. „Překvapilo mě, že nedávno byly i záchyty v našem regionu, na Mohelnicku, kde k tomu dříve nedocházelo,“ dodal.

Snahu o návrat do vlády hnutí ANO oznámilo už v reklamních novinách Lepší Česko, které v uplynulých týdnech zaplavily české schránky. Dominuje mu rozhovor s předsedou Andrejem Babišem, který slibuje, že po návratu do vlády sníží daně.

Zdražení o 10 procent?

Ceny energií během loňského roku rekordně vzrostly, místy až o stovky procent. Česká vláda proto pro letošní rok přijala cenové stropy na elektřinu a plyn. Většina tuzemských dodavatelů tak na začátku letošního roku nabízela odběratelům energie za ceny právě na úrovni cenového vládního stropu. Během roku pak dodavatelé v reakci na pokles cen komodit na burze začali postupně zlevňovat i své dodávky. Zatím poslední zlevnění ohlásily v tomto týdnu například ČEZ, innogy nebo MND. Dříve snižovaly ceny také E.ON, Pražská energetika, Centropol nebo Pražská plynárenská.

I přes zlevňování dodavatelů bude elektřina v příštím roce zřejmě dražší. V koncových cenách elektřiny se v příštím roce totiž projeví plánované úpravy distribučních poplatků a také návrat plateb za obnovitelné zdroje energie. Ty určuje Energetický regulační úřad (ERÚ), letos by o nich měl rozhodnout v listopadu. Podle analytiků lze očekávat zvýšení těchto plateb, protože v letošním roce na ně přispíval stát a v příštím roce už nebude. Podle expertů tak odběratelé za elektřinu i přes zlevňování ze strany dodavatelů nejspíš zaplatí více než v současnosti. (Zdroj: ČTK)

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) pro Seznam Zprávy připustil, že zdražení může být zhruba do deseti procent.

Aktualizace: Doplnili jsme komentář odborníka na politický marketing .

Reklama

Doporučované