Hlavní obsah

Hnutí ANO započítalo do Babišovy kampaně i cestu za Macronem

Foto: Facebook Andreje Babiše

Andrej Babiš a Emmanuel Macron.

Reklama

Více než 434 tisíc korun. Na tolik přišla lednová cesta Andreje Babiše za francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem. Informoval o tom iRozhlas.cz.

Článek

Server upozornil, že začátkem února se na transparentním účtu hnutí ANO, které Babišovu prezidentskou kampaň financovalo, objevila odchozí platba s poznámkou „TPL letecká přeprava“, a to ve výši 434 232,13 koruny.

„Jsou to výdaje na cestu Andreje Babiše a jeho týmu do Paříže, kde se setkal s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem a podnikatelem Bernardem Arnaultem,“ potvrdil serveru mluvčí hnutí ANO Martin Vodička.

„Postupovali jsme maximálně transparentně a navíc je dohledový úřad v tomto ohledu poměrně striktní, takže pokud bychom cestu do nákladů nezapočítali, zcela jistě by nám to vyčetl,“ doplnil.

Macron přijal šéfa hnutí ANO a prezidentského kandidáta 10. ledna, tedy tři dny před prvním kolem prezidentských voleb.

Andrej Babiš tvrdil, že nešlo o marketingový tah, ale že má s francouzským prezidentem přátelské vztahy. „Francie je jediná jaderná velmoc v Evropské unii po odchodu Británie. Macron je lídr Evropy, nedávno navštívil (amerického prezidenta Joea) Bidena. Má představy o nějakých mírových iniciativách,“ řekl po cestě ČTK.

Reklama

Doporučované