Hlavní obsah

Horníci v Darkově: prezident je reprezentativní, ať sem přijede sfárat premiér

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Prezident se dostal do zhruba 900 metrů, kde viděl likvidaci uhelného dolu Darkov.

Reklama

Prezident si přijel vyslechnout stesky horníků. Ti by své problémy však raději řekli premiérovi, který podle nich má na budoucnost regionu i lidí v něm větší vliv.

Článek

Druhý den oficiální návštěvy Moravskoslezského kraje zavítal prezident Petr Pavel na Karvinsko. Hlavním bodem jeho programu bylo setkání se zaměstnanci státního podniku Diamo, kteří pracují na likvidaci uhelného dolu Darkov. Pavel si vyzkoušel i sfárat do zhruba 900 metrů.

Vedení podniku pro něj připravilo i zvláštní výzdobu. Chodby vedoucí k šachtě vyzdobili velkoformátovými fotografiemi z jeho návštěvy tamních dolů v dobách před prezidentskou kampaní. Podle mluvčí státního podniku Jany Dronské to prý byl její nápad, aby mu návštěvu zpříjemnili.

Zaměstnanci již nefungujícího dolu Darkov, kteří pod hlavičkou státního podniku pracují na jeho uzavření, přišli na setkání s Petrem Pavlem většinou ze zvědavosti. A to i včetně těch, kteří mu v prezidentských volbách svůj hlas nedali. „Zajímá mě, jak se postaví za hornictví,“ řekl mechanik Antonín Vaško.

Zaměstnanci se mezi sebou shodli spíš na tom, že by v regionu raději než prezidenta, kterého považují spíš za reprezentativní figuru, přivítali zástupce vlády, kteří mají na rozhodování o jejich budoucnosti větší vliv.

Pavla se na to zeptal při besedě i jeden ze zaměstnanců, který mu položil dotaz, zda doporučí vládě, aby za nimi také přijela a zkusila sfárat do podzemí. „Já jsem to vládě doporučil a myslím, že v těchto dnech má mít výjezdní zasedání v Jeseníku. To není přímo tady, ale myslím, že už to, že se je podařilo dostat z Prahy, je docela dobrý kus,“ odpověděl Pavel a rozesmál tím některé zaměstnance.

Oslovení pracovníci státního podniku Diamo, který má uzavření dolu na starosti, při rozhovorech s redaktorkou Seznam Zpráv zmiňovali především fakt, že Moravskoslezský kraj není atraktivní pro mladé, aby tam zůstávali.

Tenhle kraj není „pro mladý“

Jejich slova potvrzují i oficiální statistiky. Během prvních tří čtvrtletí roku 2022 podle dat Českého statistického úřadu poklesl počet obyvatel Moravskoslezského kraje o 4,2 tisíce. Jde o největší saldo v rámci celé České republiky. Kraj se na špičce tohoto žebříčku objevuje pravidelně.

Více se o tom rozpovídali Ivoš a Pavel. Oba v současné době pracují na technických pozicích a jsou už spíše v kanceláři. V dolech ale začínali hned po škole na dělnických profesích a při práci si dodělávali vysokou školu. „Kdo z mladých to teď takhle má? Nic je tady nedrží,“ podotkl Ivoš. Pavel to hned potvrdil – obě jeho děti žijí v zahraničí, v Polsku a v USA.

„Je tady hodně lidí, kteří přes učiliště dospěli ke školám. Ale nikdo z těch mladých se sem teď nehrne, protože co je tady čeká,“ pokrčí rameny Ivoš. Dotaz na vylidňování regionu a především odchod mladých padl od zaměstnanců dolu i přímo k prezidentovi. Ten s nimi však jejich pesimismus nesdílel, uvedl, že odliv mladých je daný spíš historickou setrvačností a špatným dojmem, který se o Moravskoslezském kraji dlouhodobě vytvářel.

„Je důležité zlomit tu setrvačnost a připomínat mladým lidem, že tu mají šanci nejen na dobré vzdělání a zábavu, ale i na dobré zázemí a práci, aby nemuseli odcházet. Skutečné důvody k tomu tady nejsou,“ uvedl prezident Pavel.

Měl by tedy do regionu přijet spíš premiér? „Který premiér nám pomohl? Žádný. Já jsem umýval záda Paroubkovi na Dukle. Nečasovi jsem umýval záda na Staříči. Topolánkovi na ČSM. Ti lidé tam nahoře uvažují jinak, berou vše pragmaticky,“ vysvětlil technik Pavel, který v dolech působil při oficiálních návštěvách jako doprovod. A politikům myl prý záda po vyfárání opravdu, ne obrazně. Špína se totiž pod zemí dostane za kombinézu každému, horníkovi i politikovi.

Podle Ivoše by se nyní politici v regionu měli dozvědět i názory lidí na plánovaný posun věkové hranice pro odchod do důchodu. „Dnes ten lidský organismus už nevydrží to, co naši předkové. Každý má problémy s klouby, se zády, chrupavkami, obratli. A vy po něm chcete, aby fyzicky dřel v 68,“ vysvětluje a dodává, že jeho žena pracuje přes 20 let v pečovatelském domě, kde pravidelně zvedá ležící lidi vážící i přes 100 kilogramů. „Je úplně zhuntovaná. Nedovedu si představit, že by tuhle práci dělala do 65 let,“ podotkne.

Reklama

Doporučované