Hlavní obsah

Nemá smysl dráždit hada bosou nohou, řekl Pavel studentům k návštěvě Tchaj-wanu

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Petr Pavel s hejtmanem Ivo Vondrákem na besedě s gymnazisty ve Frýdku-Místku.

Reklama

aktualizováno •

Sledujeme dvoudenní pracovní cestu prezidenta Petra Pavla po Moravskoslezském kraji. Po setkání s hejtmanem Ivo Vondrákem dorazil na debatu se studenty frýdecko-místeckých gymnázií.

Článek

„Při příchodu povstanete,“ školí žáky ještě před prezidentovým příchodem jeden z pedagogů. To, zda hlavě státu zatleskají, je však prý už na nich.

V tělocvičně sedí více než dvě stovky studentů z Gymnázia Petra Bezruče a z konkurenčního Gymnázia Cihelní. Všichni, se kterými měla redaktorka možnost mluvit, jsou podporovateli Petra Pavla.

Prezidentská návštěva ve fotografiích

+8

Na otázku, zda by neměl prezident navštívit spíše nějaké učiliště, když i ve svém inauguračním projevu řekl, že chce zastupovat ty, kteří mají pocit, že se jim nedostává zastoupení, maturant Michal Heryán odpověděl:

„Nevím, jestli by na učilišti byli ochotni si vyslechnout, co má pan prezident říct.“ Jeho spolužák Jakub Dobeš ale dodal, že zná hodně svých vrstevníků i z jiných škol, kteří Pavla podporovali. „Ještě to v naší generaci není tak zlé,“ uvedl.

Studenti byli za prezidentskou návštěvu rádi. Dotazy na to, jak by chtěl pomoct jejich regionu, ale překvapivě mít nechtěli.

„Nejsme úplně zapomenutý region, podpory sem jde dost. Neříkám, že se nedají věci ještě zlepšit,“ podotkl Dobeš. Se spolužáky se shodli na tom, že jelikož jsou v maturitním ročníku, mají teď v plánu svůj region na několik let opustit a vyrazit na studia jinam, třeba do Brna nebo do Prahy. „Rád bych na pět let někam vycestoval a nasbíral nějaké zkušenosti a pak se případně vrátil,“ řekl Heryán.

Sám Pavel na dotaz Seznam Zpráv uvedl, že gymnázium bylo vybráno na základě doporučení hejtmana. „Když jsem jezdil před zvolením, nevybíral jsem si jen gymnázia, ale vždycky jsem se zastavil na té škole, na kterou nám přišlo buď pozvání nebo která zapadla do té cesty. Určitě se učňovským školám nevyhýbám a nebudu se jim vyhýbat dál,“ řekl prezident.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Potlesk je na vás, řekl studentům pedagog.

„Nemá smysl dráždit hada“

Dotazy z řad studentů se týkaly i mezinárodní politiky. „Mě zajímá, jestli si myslí, že s naší rostoucí podporou Tchaj-wanu může přijít nějaká reakce Číny ve formě embarga na dovoz českého zboží, tak jak se stalo Litvě minulý rok,“ řekl redaktorce před školou maturant Jakub Dobeš.

Otázku prezidentovi posléze i položil. „Takové riziko samozřejmě vyloučit nemůžeme, ale pokud vím, tak všichni naši politici se drží schválené politiky jedné Číny. Tak, jak my jí rozumíme, se nikdo nebaví o tom, že by zpochybňoval územní celistvost Číny, ale chápeme ji tak, jak ji nyní už Čína rozumět nechce - jedna Čína, dva systémy,“ naznačil svůj pohled Pavel.

Další ze studentů se ho proto zeptal, jestli by vyrazil na oficiální návštěvu Tchaj-wanu, kde je momentálně delegace předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09). Pavel svoji návštěvu ostrovní země, kterou Čína považuje za svoji vzbouřeneckou kolonii, nepřímo odmítl.

„Jedna věc je, když na Tchaj-wan jedou zástupci Parlamentu, protože parlamentní úroveň je vnímaná trochu jinak než státní. Oficiální cesta prezidenta by zcela jistě vyvolala negativnější reakci. Proto se velká většina hlav států staví velice opatrně k tomu, s kým z Tchaj-wanu se potkají a při jaké příležitosti,“ uvedl a dodal, že v takovém případě by mohl české firmy vystavit riziku. „Nemá smysl dráždit hada bosou nohou. Na druhou stranu nic nebrání tomu se setkat na nejvyšší úrovni při neutrální akci, třeba na okraji nějaké konference,“ vysvětlil.

Reklama

Doporučované