Hlavní obsah

Hradní protokolář Kruliš chce dál pracovat ve výkonné funkci. O „trafiku“ nestojí

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ředitel Odboru protokolu Kanceláře prezidenta republiky Vladimír Kruliš.

Reklama

Ředitel protokolu prezidentské kanceláře Vladimír Kruliš chce po odchodu z Hradu dál působit ve výkonné funkci, ve které by uplatnil, co umí. O nabídce vést kancelář centrální banky se s guvernérem Alešem Michlem prý nebavil.

Článek

Kruliš v rozhovoru pro Radiožurnál uvedl, že je připraven maximálně vyjít vstříc svému nástupci v čele protokolu po nástupu nového prezidenta Petra Pavla, který 9. března nahradí na Pražském hradě Miloše Zemana.

„Nebavili jsme se o žádné takové nabídce,“ řekl Kruliš k informacím, že guvernér České národní banky (ČNB) Michl si ho vybral za šéfa své kanceláře, což nepřímo potvrdil i Zeman. Kruliš uvedl, že ve svém věku by rád zůstal ve výkonné funkci a bude si hledat práci, kde bude mít odpovědnost a uplatní to, co umí.

Odmítl názory, že by jeho nové působení byla „trafika“ za jeho práci pro dosluhujícího prezidenta. Nelíbí se mu také údajná snaha ničit všechny, kteří pracovali v Kanceláři prezidenta republiky.

Zvolený prezident Pavel v neděli v České televizi řekl, že bude chtít o spekulacích médií o možném přesunutí Kruliše do ČNB hovořit s Michlem. Podle Pavla to vyvolává dojem, že by pozice v bance mohla být trafikou pro Kruliše. Chce připomenout Michlovi, že úkolem guvernéra je nejen dbát o cenovou stabilitu, ale i o důvěryhodnost ČNB jako instituce.

Zeman na to reagoval slovy, že by se Pavel měl naučit, že ČNB je ze zákona nezávislá, a guvernér se tak může rozhodnout, kdo bude jejím ředitelem kanceláře. Kruliše považuje za nejlepšího manažera, kterého za více než 30 let v politice potkal. Řekl také, že České národní bance by přál schopného kancléře – a schopnějšího, než je Kruliš, podle něj nedokáže získat.

V nejbližší době se má sejít současný vedoucí prezidentské kanceláře Vratislav Mynář s budoucí kancléřkou Janou Vohralíkovou, aby mluvili o předání úřadu a agendy hlavy státu.

Kruliš uvedl, že on sám a jeho odbor je připraven poskytnout týmu kolem Pavla maximální součinnost. Má zájem na tom, aby protokol dobře fungoval i po nástupu nového prezidenta a aby se předešlo jakýmkoliv protokolárním přešlapům.

V nejbližší době se má uskutečnit i schůzka odcházejícího a zvoleného prezidenta, termín ale zatím nebyl domluven. Kruliš považuje za nejčistší řešení, aby Pavel požádal o setkání se Zemanem. Umí si ale i představit i to, že by Zeman svého nástupce pozval. Obě strany budou zřejmě muset najít nějaký průsečík, aby se potkaly, protože se potkat chtějí, soudí šéf hradního protokolu.

Zemana ještě ve zbytku mandátu čeká například jmenování soudců, v polovině února má také přijmout jmenovací dekrety některých velvyslanců včetně velvyslance USA v Praze, řekl Kruliš.

Na nového prezidenta Pavla čeká podle něj návrh na jmenování dalších soudců či rektora, ale nic z toho není v plánu bezprostředně po inauguraci. Na dotaz, zda Zeman ještě jmenuje nového předsedu Ústavního soudu, ačkoliv mandát tomu současnému končí až v srpnu, Kruliš odpověděl: „Zatím nemám tu informaci a zatím tento bod v programu není.“

Kancelář prezidenta republiky nespadá pod státní službu, řídí se tedy běžnou pracovně-právní legislativou. Je tedy na novém prezidentovi a zejména jeho kancléřce, s kým se rozloučí, koho si bude chtít nechat, jak tým rozšíří či změní strukturu kanceláře, dodal Kruliš.

Reklama

Doporučované