Hlavní obsah

„Hrubé zneužití funkce premiéra.“ ANO kritizuje Fialu za projev před volbami

Sněmovna projednává energetickou pomoc z vládní dílny.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Premiér Petr Fiala avizoval, že v neděli večer vystoupí s mimořádným projevem. Podle poslance ANO a bývalého šéfa Sněmovny Radka Vondráčka je to hrubé zneužití funkce pár dnů před volbami. Fiala to odmítá.

Článek

Hlavní televizní kanály a Český rozhlas odvysílají v neděli ve 20:05 mimořádný projev premiéra a předsedy ODS Petra Fialy.

Mluvčí vlády Václav Smolka uvedl, že se řeč bude týkat aktuálních kroků vlády v energetické krizi a výhledu na zimu.

Velký prostor v médiích pro premiéra ale kritizuje ANO, nejsilnější parlamentní uskupení.

„S velikou nelibostí jsem se dozvěděl, že by pan premiér měl vystoupit s mimořádným projevem těsně před volbami. Napřed zruší debatu na Primě a poté má vlastní projev. Je to hrubé zneužití funkce premiéra. Je to v rozporu se zásadou férové kampaně,“ nechal se slyšet poslanec a místopředseda hnutí Radek Vondráček.

„Neděje se nic mimořádného, kromě toho, že to vláda mimořádně nezvládá. Chci pana premiéra vyzvat: Upusťte od svého úmyslu,“ dodal.

Premiérův mluvčí Václav Smolka Seznam Zprávám řekl, že premiér se ve svém projevu volbám nijak věnovat nebude. „Tématem jsou ceny energií a začátek topné sezony,“ uvedl Smolka.

Premiér je podle něj přesvědčen, že energetickou krizi je třeba řešit bez ohledu na to, zda se blíží nějaké volby. „Od opozice by pan premiér naopak očekával podporu a ne permanentní kritiku všeho a všech,“ dodal Smolka.

Nedělní projev by měl navazovat na páteční mimořádnou schůzi, na níž poslanci schválili vládní návrhy na pomoc, včetně zastropování cen. Předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová výsledek označila za paskvil.

„Nevím, co by pan premiér mohl ve svém projevu oznámit jiného než to, že vláda rezignuje,“ uvedla Schillerová.

Reklama

Doporučované