Hlavní obsah

Rušení poboček pošty kritizují starostové. Je to bez rozmyslu, tvrdí

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Na chystané uzavírání pošt si stěžují starostové napříč republikou. Ilustrační foto.

Reklama

Nekomunikujete se samosprávami. Takovou výtku slyšeli ve Sněmovně ministr vnitra Vít Rakušan a šéf České pošty Miroslav Štěpán. Kritika se na ně od starostů i opozičních poslanců snesla kvůli uzavírání poboček ve městech.

Článek

Pošta chce do půlky letošního roku uzavřít 300 z 3200 poboček. Podle ředitele státního podniku jsou změny nezbytné, jelikož za loňský rok se ztráta pošty vyšplhala na 1,75 miliardy korun.

Starostové i zákonodárci ale na semináři v Poslanecké sněmovně, který se věnoval právě transformaci České pošty, kritizovali především špatnou komunikaci.

„Dialog se nevede se starosty a primátory,“ nechala se u řečnického pultu slyšet poslankyně Jana Mračková Vildumetzová (ANO).

„Dostáváme se tak do situací jako třeba v Mariánských Lázních, kde jsou dvě pobočky České pošty. Jedna je bezbariérová a druhá má mnoho schodů. Hádejte, jakou pošta ruší. Samozřejmě tu bezbariérovou,“ pokračovala.

Šéf pošty Štěpán rozhodnutí bránil. „Rušíme tu menší, protože je tam menší portfolio služeb,“ vysvětloval. „Pobočka, kterou zachováváme, má schody, ale je tam tlačítko, pomocí kterého je možné si přivolat obsluhu. O problému víme, bude tam zřízena plošina.“

Máte dostupnou náhradu za vaši poštu?

Dejte nám vědět, zda se budete potýkat s problémy, pokud vaše současná pobočka České pošty skončí. Jak situaci budete řešit? Pište na e-mail: pribehy@sz.cz.

„Pošta běží o život“

Na komunikaci si stěžovala i starostka osmitisícového Nejdku v Karlovarském kraji Ludmila Vocelková (ANO). „Pošta nám posílá na vědomí změny pracovní doby, když potřebuje z provozních důvodů na den zavřít. Když se zavírá pobočka, nikdo s námi nejedná,“ posteskla si s tím, že ve městě se má zavřít jedna ze dvou dosud fungujících pošt.

Ministr Rakušan zopakoval, že konkrétní pobočky neruší on ani jeho rezort, ale je to na České poště. Podle něj „pošta běží o život“ a škrty bylo nutné udělat.

„Je to seznam České pošty a týmy pošty samozřejmě ještě se samosprávami budou komunikovat. Budou řešit, pokud si samospráva myslí, že jedna pošta ve městě je lepší než ta, která byla určená ke zrušení, může dojít k výměně,“ vysvětloval.

Nepromyšlené opatření, zní od starostů

Na uzavírání poboček si stěžují starostové napříč republikou.

Jak již Seznam Zprávy napsaly, například ve východočeské Chrudimi zůstane jen jedna z dosavadních čtyř, a to ta centrální na náměstí.

Podle starosty Františka Pilného (ANO) to povede k zásadnímu omezení dostupnosti služeb. Dopisem se proto obrátil na premiéra Petra Fialu (ODS). „Ze strany České pošty a vlády České republiky to považuji za neuvážené a nepromyšlené opatření,“ píše v něm.

Nespokojená je rovněž primátorka Hradce Králové Pavlína Springerová (Hradecký demokratický klub). V krajském městě se uzavře 7 poboček, tedy rovná polovina.

„Celou tuto situaci považuji za absurdní z několika důvodů. Když pomineme, že jsme se většinu informací doposud dozvídali pouze z médií a oficiální zprávu jsme dostali až dnes dopoledne, je tristní, že celá skutečnost byla jen jednostranným oznámením společnosti. Nikdo ze zástupců České pošty s městem, které mohlo nabídnout znalost místního prostředí, tento krok nekonzultoval,“ uvedla ve vyjádření.

Nejvíce poboček má skončit v Moravskoslezském kraji – celkem 48. Ostrava má přijít o 27, přímo ve městě pak o 19. Hejtman Ivo Vondrák i primátor Ostravy Tomáš Macura (oba zvoleni za ANO) žádají v otevřeném dopise ministra vnitra, aby rozhodnutí přehodnotil.

„Jeví se, že jediným kritériem, které bylo zvoleno, je docházková vzdálenost, nic dalšího. Ta kritéria nerespektují, aspoň podle mě, specifika města, jeho sociálně-ekonomickou strukturu, věkovou strukturu,“ řekl Macura.

V dopise s Vondrákem připomínají, že Moravskoslezský kraj je jedním ze tří strukturálně nejvíce postižených krajů v zemi. Potýká se s vysokou nezaměstnaností, zhoršeným životním prostředím a je také velmi rozlehlým regionem, kde žije mnoho seniorů.

Reklama

Doporučované