Hlavní obsah

Katarský emír odletěl z Česka, Brusel ho nechtěl na summitu

Foto: Deml Ondřej, ČTK

Katarský emír Tamim bin Hamad Sání.

Reklama

aktualizováno •

Vládce Kataru do Česka přiletěl v úterý, ve středu jednal na Pražském hradě s prezidentem Milošem Zemanem a odpoledne s premiérem Petrem Fialou (ODS). Setkání se zúčastnilo i několik ministrů.

Článek

Katarský emír Tamim bin Hamad Sání ve středu večer odletěl z Česka, potvrdil ČTK ředitel hradní diplomacie Rudolf Jindrák. Důvodem podle něj bylo, že Brusel neodsouhlasil, aby se emír stal účastníkem dnešního neformálního summitu evropských zemí. Podle Deníku N, který na odjezd emíra upozornil, odcestoval do Londýna.

Vládce Kataru do Česka přiletěl v úterý, ve středu jednal na Pražském hradě s prezidentem Milošem Zemanem a odpoledne s premiérem Petrem Fialou (ODS). Setkání se zúčastnilo i několik ministrů. Čeští politici s emírem jednali především o ekonomických otázkách. Mluvili o případných dodávkách zemního plynu do Česka. Emír měl v Česku zůstat do dneška a využít své návštěvy Prahy k setkání s účastníky summitu.

Podle Jindráka si původně katarská delegace myslela, že emír bude přizván k části programu summitu, což ale Brusel neodsouhlasil. Ředitel hradní diplomacie odmítl, že by se emír „urazil“. Zdůraznil, že bilaterální schůzka se Zemanem se uskutečnila v přátelské atmosféře, a označil ji za skvělou. „Emír nechtěl dále v Praze zůstávat, protože mu bylo Bruselem přes Úřad vlády definitivně potvrzeno, že nemůže být řádnou součástí dnešního summitu,“ poznamenal Jindrák.

Podle něj si tak vyhodnotil, že je pro něho efektivnější, aby se s jednotlivými státníky sešel individuálně při jiné příležitosti. Jindrák zdůraznil, že o účasti nerozhodovala česká strana, protože organizátorem summitu je předseda Evropské rady Charles Michel.

Jednání s Katarem

Češi chtějí posunout jednání o dodávkách zemního plynu z blízkovýchodní země.

Mimořádně úspěšná návštěva

„Z mého osobního pohledu byla emírova návštěva mimořádné úspěšná a Jeho Výsost odletěla z Prahy spokojena. O důležitosti návštěvy vypovídá, že podstatná část emírovy delegace v Praze nadále zůstává,“ řekl Seznam Zprávám velvyslanec v Kataru Petr Chalupecký.

„Pokud jde o setkání na okraj vrcholných evropských jednání, katarská strana si je vědoma toho, že i předsednická země Rady EU, tedy Česko, je při tvorbě programu závislé na souhlasu všech 27 členských států. V tomto případě bylo na stole jednání emíra s vybranými evropskými lídry na okraj čtvrtečního summitu. Náhlé změny v emírově programu jej nakonec bohužel neumožnily,“ dodal.

„Jeho Výsost emír přicestoval do Česka na pozvání prezidenta Miloše Zemana. Program návštěvy byl s katarskou stranou dlouhodobě konzultován. Význam návštěvy dokazuje i velikost emírovy delegace. V té nechyběli dva ministři a šéfové klíčových katarských agentur a společností. Během návštěvy se katarská delegace setkala s premiérem a čtyřmi ministry české vlády včetně ministra zahraničí Jana Lipavského. Podepsali jsme bilaterální dohody, které výrazně posunou vzájemné vztahy v oblasti obchodu a investic, mimo jiné i v klíčovém energetickém sektoru,“ doplnila pak mluvčí ministerstva zahraničí Lenka Do.

Dnešního neformálního zasedání Evropského politického společenství se na Pražském hradě zúčastní přes čtyři desítky státníků z celé Evropy. Pozvánku vedle států EU dostalo 17 dalších zemí včetně Británie, Ukrajiny či Turecka. V pátek pak na historicky první schůzku lídrů Evropy v tomto formátu naváže neformální summit EU.

AKTUALIZACE: Doplnili jsme vyjádření velvyslance v Kataru a mluvčí ministerstva zahraničí.

Reklama

Související témata:

Doporučované